Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 107

UDC: 634.232:631.82:581.143.28
GSNTI: 68.33.29

Cherry tree tratment with calcium chloride in the period of forced dormancy to reduce fruit cracking and improve their quality

To overcome leaf loss from high concentrations of calcium during the growing season, we in this work tested the intake of calcium through spraying with various doses of water solution (0.25, 0.5 and 1 M CaCl2) during forced dormancy (two weeks before bud break) cherries in the absence of leaves and fruits. The introduction of calcium through spraying (0.25, 0.5 and 1 M CaCl2) on dormant buds (early March) improves the quality of sweet cherries (Alexandria variety on Bastion rootstock) at harvest. Also, the studied qualitative characteristics of fruits, depending on the age of bouquet branches, the stage of maturation and their interaction, show that calcium enters dormant flower buds and phloem, while it’s content did not increase in dormant vegetative buds. At harvest, the level of zinc, manganese and copper in fruits decreased due to the increase in CaCl2 doses. Fruit cracking on the tree was lower in immature fruits, as well as in fruits obtained from 2-year-old short shoots and from calcium-treated buds. Fruits obtained on calcium-exposed bouquet twigs had a higher number of elements in immature fruits. This study shows that high doses of calcium during bud dormancy can effectively improve cherry fruit characteristics, reduce cracking, and increase fruit set.
Keywords: Cherry, fruits, cracking, quality, calcium treatment.
DOI: 10.21515/1999-1703-107-78-86

References:

  1. Еремина, О. В. Результаты испытания сортообразцов черешни, сосредоточенных в генофонде Крымской ОСС / О. В. Еремина, В. Г. Еремин // Плодоводство и ягодоводство России. - Всерос. селекц.-технол. ин-т садоводства и питомниководства, 2013; т.37 ч.1. - С. 137-145.
  2. Крамер, З. Интенсивная культура черешни / З. Крамер; п. с нем. А. М. Мазурицкого. - М.: Агропромиздат, 1987. - 168 с.
  3. Annovi, S. Prevenzione e difesa dallo spacco delle ciliegie / S. Annovi, R. Genovesi. - Inform.agr., 2001; An.57,N 39. - P. 51-54. 540.
  4. Beyer, M. Ausgewahite Strategien zur Verminderung des Platzrisikos von Subkirschen (Prunus avium L) / M. Beyer, M. Knoche // Erwerbs-Obstbau. - 2003. - 45. - Nо. 6. - Р. 169-180.
  5. Milatovic, D. Susceptibility of sweet cherry cultivars to rain induced fruit cracking / D. Milatovic, D. Durovic. - Vocarstvo, 2010; Т.44, Nо. 171-172. - P. 115-121.
  6. Michailidis, M. Metabolomic and physicochemical approach unravel dynamic regulation of calcium in sweet cherry fruit physiology / M. Michailidis, E. Karagiannis, G. Tanou, K. Karamanoli, A. Lazaridou, T. Matsi, A. Molassiotis // Plant Physiol. - Biochem. - 2017. - Nо. 116. - Р. 68-79.
  7. Winkler, A. Calcium and the physiology of sweet cherries / A. Winkler, M. Knoche. - A review. Sci. Hortic. 2019, 245. - Р. 107-115.
  8. White, P. J. Calcium in plants / P. J. White, M. R. Broadley // Ann. Bot. 2003, 92, - Р. 487-511.
  9. Hocking, B. Fruit Calcium: Transport and Physiology / B. Hocking, S. D. Tyerman, R. A. Burton, M. Gilliham // Front. Plant Sci. - 2016. - No. 7. - Р. 569. Horticulturae. - 2021. - No. 7. - 135. - 15 of 16.
  10. Saure, M. C. Calcium translocation to fleshy fruit: Its mechanism and endogenous control / M. C. Saure // Sci. Hortic. - 2005. - No. 105. - Р. 65-89.
  11. Brüggenwirth, M. Phloem, and transpiration flows in developing sweet cherry fruit / M. Brüggenwirth, A. Winkler, M. Knoche // Xylem. Trees-Struct. Funct. - 2016. - 30. - Р. 1821-1830.
  12. Michailidis, M. Novel insights into the calcium action in cherry fruit development revealed by high-throughput mapping / M. Michailidis, E. Karagiannis, G. Tanou, M. Samiotaki, G. Tsiolas, E. Sarrou, G. Stamatakis, I. Ganopoulos, S. Martens, A. Argiriou et al. // Plant Mol. Biol. - 2020. - No. 104. - Р. 597-614.
  13. Григорович, Л. М. Критерии определения качества плодов черешни / Л. М. Григорович, О. В. Декова // Изв. КГТУ. - 2007. - No. 12. - С. 6-8.
  14. Crisosto, C. H. Influence of in-season foliar calcium sprays on fruit quality and surface discoloration incidence of peaches and nectarines / C. H. Crisosto, K. R. Day, R. S. Johnson, D. Garner // Fruit Var. J. - 2000. - No. 54. - Р. 118-122.
  15. Zahng, Gt. Изменения содержания Ca в плодах черешни и его связь с растрескиванием плодов / Gt Zahng, Zhu Guo-ying, Lian, Yuan Yong-bing // Cuoshu xuebao J. Fruit Sci. - 2008. - 25. - No. 5. - P. 646-649. [на Кит.]
  16. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е. Н.Седова. - Орел.: Изд-во ВНИИСПК, 1995. - 502 с.
  17. Гончар-Зайкин, П. П. Надстройка к Excel для статистической оценки и анализа результатов полевых и лабораторных опытов / П. П. Гончар-Зайкин, В. Г. Чертов // Рациональное природопользование и сельскохозяйственное производство в южных регионах Российской Федерации. - М.: Современные тетради, 2003. - С. 559-564.
  18. Потатов, В. А. Методы обработки экспериментальных данных в плодоводстве. Рекомендации / В. А. Потатов, В. И. Кашин, А. Г. Курсаков. - М.: Колос, 1997. - 144 с.
  19. Michailidis, M. Sweet cherry fruit cracking: Follow-up testing methods and cultivar-metabolic screening / M. Michailidis, E. Karagiannis, G. Tanou, E. Sarrou, K. Karamanoli, A. Lazaridou, S. Martens, A. Molassiotis // Plant Methods. - 2020. - No. 16. - Р. 1-14.
  20. Christensen, J. V. Cracking in Cherries: III. Determination of Cracking Susceptibility /j. V. Christensen // Acta Agric. Scand. - 1972. - No. 22. - Р. 128-136.
  21. Christensen, J. V. Cracking in Cherries. VI. Cracking Susceptibility in Relation to the Growth Rhythm of the Fruit /j. V. Christensen // Acta Agric. Scand. - 1973. - No. 23. - Р. 52-54.
  22. Еремина, О. В. Подбор различных типов формировки деревьев черешни для интенсивных садов / О. В. Еремина, Г. Н. Жуков, В. М. Кареник // Плодоводство и ягодоводство России / Всерос. селекц.-технол. ин-т садоводства и питомниководства, 2011; т. 28, ч. 1. - С. 181-190.
  23. Пикушова, Э. А. Концепция интегрированной защиты растений от вредных организмов: учеб. пособие / Э. А. Пикушова, А. И. Белый. - Краснодар: КубГАУ, 2021. - 258 с.

Authors:

  1. Eremina Oksana Viktorovna, DSc in Agriculture, leading researcher, Krymsk Experiment Breeding Station - Branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal Research Center All-Russian Institute of Plant Genetic Resources named after N.I. Vavilov”.
  2. Sivopliasov Valeriy Ivanovich, post-graduate student of the Don SAU, agronomist, “Krasny Sad” Agrofirm.
  3. Eremin Valery Viktorovich, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education " I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University".