Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 107

UDC: 636.013/636.597.8
GSNTI: 68.39.18, 68.39.37

A comparative assessment of the growth, development and meat qualities of ducks of various crosses

The study of the growth and development of domestic ducks, the slaughter of domestic ducks and the shooting of wild ones was carried out, the slaughter yield, the yield of boned meat, the yield of other slaughter products were determined, a comparative analysis of the slaughter yield of ducks of the Belarusian Temp cross and wild duck of the Teal-whistler species, their nutritional and biological value was carried out. Based on the results of the study, a conclusion was made about the direction of using duck meat of the Belarusian Temp cross and wild duck of the Teal-whistler species in the technology of meat products.
Keywords: Wild ducks, domestic ducks, Belarusian temp, Whistling teal, live weight, slaughter, slaughter yield, slaughter products, meat productivity.
DOI: 10.21515/1999-1703-107-313-316

References:

  1. Абалин, А. Н. Особенности биологии искусственного воспроизводства кряквы (Anasplatyrhynchos) в условиях НП «Завидово» / А. Н. Абалин, А. А. Быков // Вестник охотоведения. - 2016. - Т. 13, № 4. - С. 271-277.
  2. Алмаханулы, А. Особенности производства мяса уток, гусей и других видов птицы / А. Алмаханулы, С. Токаев // Международная научно-практическая конференция, посвященная памяти Василия Матвеевича Горбатова. - 2016. - № 1. - С. 25-27.
  3. Ивантер, Э. В. О биологии чирка-свистунка Anas crecca в Карелии / Э. В. Ивантер // Русский орнитологический журнал. - 2015. - Т. 24, № 1195. - С. 3495-3497.
  4. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  5. Куликова, И. В. Молекулярно-генетические исследования межвидовой гибридизации утиных на примере надвидового комплекса кряквы Anas platyrhynchos / И. В. Куликова, Ю. Н. Журавлев // Успехи современной биологии. - 2009. - Т. 129. - № 2. - С. 158-166.

Authors:

  1. Patieva Alexandra Mikhailovna, DSc in Agriculture, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Koshchaev Andrey Georgiyevich, DSc in Biology, professor, Academician of the RAS, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Patieva Svetlana Vladimirovna, PhD in Technology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Zykova Alyona Viktorovna, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.