Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 107

UDC: 636.22/.28.082.13(470.631)
GSNTI: 68.39.13

Efficiency of breeding purebred and crossbred bulls in farms Karachay-Cherkess Republic

The aim of the study was to establish the economic efficiency of growing steers obtained from crossing Simmental cows with Aberdeen-Angus and Kalmyk bulls, depending on the cultivation technology. Scientific and economic experiments were conducted in three farms of the Karachay-Cherkess Republic: LLC Firm Hammer (experience 1); SEC PZ Zarya-1 (experience 2); LLC Yugagrohim (experience 3) in 2021-2022. For the entire period of cultivation in crossbreeds (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus) in the first experiment, the average daily increase was 711 g, 8.5 energy feed units were spent on 1 kg of growth, while the increase in Simmental bulls was 655 g per day, 10.4 EQ or 22.35% more was spent on 1 kg of growth. The crossbreeds (½ Simmental + ½ Kalmyk) were closer to the bulls of the Simmental breed in terms of growth and feed payment. The difference in increments in the second experiment in favor of crossbreeds (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus) was equal to 3.72 and 5.02%, and for paying for feed with an increase in live weight of 0.5 and 0.7 EQ. Feed costs per 1 kg of growth in the third experiment (Yugagrohim LLC) for the entire period of cultivation up to 18 months amounted to 10.0 EKE in crossbred young animals (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus), 10.7 EKE in bulls of the Simmental breed or 7.0% more. The average level of profitability of the production of a hundredweight of live weight gain according to three experiments was ranked as follows: Simmental cattle - 29.5% crossbreeds (½ Simmental + ½ Kalmyk) -30.2%, crossbreeds (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus) - 36.7%.
Keywords: Crossing, crossbreeds, growth, feed payment, cost, profit, profitability level.
DOI: 10.21515/1999-1703-107-302-308

References:

  1. Горлов, И. Ф. Влияние породной принадлежности на мясную продуктивность бычков и биологическую ценность получаемой от них говядины / И. Ф. Горлов, М. И. Сложенкина, Д. В. Николаев и др. // Животноводство и кормопроизводство. - 2022. - Т. 105. - № 3. - С. 56-68.
  2. Джуламанов, К. М. Формирование мясной продуктивности герефордских бычков разных типов телосложения во взаимосвязи с факторами внешней среды / К. М. Джуламанов, Н. П. Герасимов // Животноводство и кормопроизводство. - 2020. - Т. 103. - № 2. - С. 57-67.
  3. Ибрагимов, А. Г. Эффективность мясного скотоводства в России / А. Г. Ибрагимов, В. Г. Борулько, Н. А. Сергиенкова // Экономика и предпринимательство. - 2020. - № 8(121).- С. 233-236.
  4. Косилов, В. И. Мясная продуктивность и качество продуктов убоя чистопородных и помесных бычков / В. И. Косилов, Е. А. Никонова, А. В. Харламов, С. Д. Тюлебаев // Мичуринский агрономический вестник. - 2018. -№ 1. - С. 26-32.
  5. Кравченко, В. Рынок говядины: от роста производства - к экспорту / В. Кравченко // Животноводство России. - 2022. - № 9. - С. 7-8.
  6. Минаков, И. А. Эффективность выращивания и откорма крупного рогатого скота / И. А. Минаков, А. В. Бекетов, В. А. Кувшинов // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. - 2020.- № 1(60). - С. 212-216.
  7. Осянин, Д. Н. Современное состояние и тенденции развития Российского мясного скотоводства / Д. Н. Осянин, И. В. Петрунина // Мясная индустрия. - 2021. - № 4. - С. 32-35.
  8. Погодаев, В. А. Особенности роста бычков калмыцкой мясной породы крупного рогатого скота, полученных от кроссов разных линий / В. А. Погодаев, Д. А. Сангаджиев // Известия Оренбургского государственного аграрного университета.- 2021. - № 1(87). - С. 243-246. - DOI: 10.37670/2073-0853-2021-87-1-243-246.
  9. Раджабов, Р. Г. Мясная продуктивность бычков разных пород / Р. Г. Раджабов, Н. В. Иванова // Вестник Донского государственного аграрного университета. - 2020. - № 2-1(36). - С. 9-14.
  10. Батанов, С. Д. Рост, развитие и мясная продуктивность бычков черно-пестрой породы и ее помесей с абердин-ангуссами / С. Д. Батанов, И. А. Баранова, О. С. Старостина и др. // Вестник АПК Верхневолжья.- 2022. - № 2(58). - С. 44-50.
  11. Шевхужев, А. Ф. Формирование мясной продуктивности бычков абердин-ангусской породы при различной длительности производственного цикла / А. Ф. Шевхужев, В. А. Погодаев, Д. Р. Смакуев и др. // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета им. П. А. Костычева. - 2018. - № 4(40). - С. 60-65.
  12. Шевхужев, А. Ф. Мясная продуктивность бычков абердин-ангусской породы в зависимости от типа телосложения / А. Ф Шевхужев, В. А. Погодаев // Аграрный научный журнал. - 2021. - № 4. - С. 48-52.

Authors:

  1. Shevkhuzhev Anatoly Foadovich, DSc in Agriculture, professor, Ch. scientific, FSBSI "North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center".
  2. Pogodaev Vladimir Anikeevich, DSc in Agriculture, professor, Ch. scientific, FSBSI "North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center".