2023, № 107
UDC: 636.22/.28.082.13(470.631)GSNTI: 68.39.13
Efficiency of breeding purebred and crossbred bulls in farms Karachay-Cherkess Republic
The aim of the study was to establish the economic efficiency of growing steers obtained from crossing Simmental cows with Aberdeen-Angus and Kalmyk bulls, depending on the cultivation technology. Scientific and economic experiments were conducted in three farms of the Karachay-Cherkess Republic: LLC Firm Hammer (experience 1); SEC PZ Zarya-1 (experience 2); LLC Yugagrohim (experience 3) in 2021-2022. For the entire period of cultivation in crossbreeds (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus) in the first experiment, the average daily increase was 711 g, 8.5 energy feed units were spent on 1 kg of growth, while the increase in Simmental bulls was 655 g per day, 10.4 EQ or 22.35% more was spent on 1 kg of growth. The crossbreeds (½ Simmental + ½ Kalmyk) were closer to the bulls of the Simmental breed in terms of growth and feed payment. The difference in increments in the second experiment in favor of crossbreeds (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus) was equal to 3.72 and 5.02%, and for paying for feed with an increase in live weight of 0.5 and 0.7 EQ. Feed costs per 1 kg of growth in the third experiment (Yugagrohim LLC) for the entire period of cultivation up to 18 months amounted to 10.0 EKE in crossbred young animals (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus), 10.7 EKE in bulls of the Simmental breed or 7.0% more. The average level of profitability of the production of a hundredweight of live weight gain according to three experiments was ranked as follows: Simmental cattle - 29.5% crossbreeds (½ Simmental + ½ Kalmyk) -30.2%, crossbreeds (½ Simmental + ½ Aberdeen-Angus) - 36.7%.Keywords: Crossing, crossbreeds, growth, feed payment, cost, profit, profitability level.
DOI: 10.21515/1999-1703-107-302-308
References:
- Горлов, И. Ф. Влияние породной принадлежности на мясную продуктивность бычков и биологическую ценность получаемой от них говядины / И. Ф. Горлов, М. И. Сложенкина, Д. В. Николаев и др. // Животноводство и кормопроизводство. - 2022. - Т. 105. - № 3. - С. 56-68.
- Джуламанов, К. М. Формирование мясной продуктивности герефордских бычков разных типов телосложения во взаимосвязи с факторами внешней среды / К. М. Джуламанов, Н. П. Герасимов // Животноводство и кормопроизводство. - 2020. - Т. 103. - № 2. - С. 57-67.
- Ибрагимов, А. Г. Эффективность мясного скотоводства в России / А. Г. Ибрагимов, В. Г. Борулько, Н. А. Сергиенкова // Экономика и предпринимательство. - 2020. - № 8(121).- С. 233-236.
- Косилов, В. И. Мясная продуктивность и качество продуктов убоя чистопородных и помесных бычков / В. И. Косилов, Е. А. Никонова, А. В. Харламов, С. Д. Тюлебаев // Мичуринский агрономический вестник. - 2018. -№ 1. - С. 26-32.
- Кравченко, В. Рынок говядины: от роста производства - к экспорту / В. Кравченко // Животноводство России. - 2022. - № 9. - С. 7-8.
- Минаков, И. А. Эффективность выращивания и откорма крупного рогатого скота / И. А. Минаков, А. В. Бекетов, В. А. Кувшинов // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. - 2020.- № 1(60). - С. 212-216.
- Осянин, Д. Н. Современное состояние и тенденции развития Российского мясного скотоводства / Д. Н. Осянин, И. В. Петрунина // Мясная индустрия. - 2021. - № 4. - С. 32-35.
- Погодаев, В. А. Особенности роста бычков калмыцкой мясной породы крупного рогатого скота, полученных от кроссов разных линий / В. А. Погодаев, Д. А. Сангаджиев // Известия Оренбургского государственного аграрного университета.- 2021. - № 1(87). - С. 243-246. - DOI: 10.37670/2073-0853-2021-87-1-243-246.
- Раджабов, Р. Г. Мясная продуктивность бычков разных пород / Р. Г. Раджабов, Н. В. Иванова // Вестник Донского государственного аграрного университета. - 2020. - № 2-1(36). - С. 9-14.
- Батанов, С. Д. Рост, развитие и мясная продуктивность бычков черно-пестрой породы и ее помесей с абердин-ангуссами / С. Д. Батанов, И. А. Баранова, О. С. Старостина и др. // Вестник АПК Верхневолжья.- 2022. - № 2(58). - С. 44-50.
- Шевхужев, А. Ф. Формирование мясной продуктивности бычков абердин-ангусской породы при различной длительности производственного цикла / А. Ф. Шевхужев, В. А. Погодаев, Д. Р. Смакуев и др. // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета им. П. А. Костычева. - 2018. - № 4(40). - С. 60-65.
- Шевхужев, А. Ф. Мясная продуктивность бычков абердин-ангусской породы в зависимости от типа телосложения / А. Ф Шевхужев, В. А. Погодаев // Аграрный научный журнал. - 2021. - № 4. - С. 48-52.
Authors:
- Shevkhuzhev Anatoly Foadovich, DSc in Agriculture, professor, Ch. scientific, FSBSI "North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center".
- Pogodaev Vladimir Anikeevich, DSc in Agriculture, professor, Ch. scientific, FSBSI "North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center".