Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 107

UDC: 636.3:637.5
GSNTI: 68.35.47

Features of suckling lamb production technology in the North Caucasus Region

To improve the meat qualities of sheep of the North Caucasian meat-wool semi-fine wool breed (SK) and accelerate the achievement of proper slaughter conditions during the suckling period, they were crossed with sheep-producers of meat-and-tallow breeds of Hissar (GS×SK) and Edilbaevskaya (Ed×SK). It was found that, on average, during the summer-autumn pasture period, the daily increase in cross-bred boulders was 173-165 g, in sheep - 220-218 g or 48.46% more in cross-bred. Among crossbred animals, the highest meat productivity was obtained by crossing SC×GS. Before feeding, the mass of muscle tissue in the carcass was 10.6-10.7 kg or 75-77% of the carcass weight, then after feeding, its mass in the group of rolls was equal to 13.7 kg, in the group of sheep - 20 kg or 78 and 80.3% of the carcass weight, respectively. The meat of the rolls contained more fat and its caloric content was higher than the meat of the rams by 117 kcal or 13%.
Keywords: Suckling lamb, proper slaughter conditions, carcass weight, cross breeding, meat productivity.
DOI: 10.21515/1999-1703-107-250-255

References:

  1. Ерохин, А. И. Прогнозирование продуктивности воспроизводства и резистентности овец / А. И. Ерохин, В. В. Абонеев и др. - М., 2010. - 352 с.
  2. Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н. А. Пдохинский. - М., 1969. - 259 с.
  3. Ерохин, А. И. Овцеводство / А. И. Ерохин, С. А. Ерохин. - М.: Изд-во МГУП, 2004. - 480 с.
  4. Алексеева, А. А. Убойные и мясные показатели баранчиков эдильбаевской породы и эдильбай-гиссарских помесей / А. А. Алексеева, Т. А. Магомадов, Ю. А. Юлдашбаев // Главный зоотехник. - 2018. - № 7. - С. 32-37.
  5. Чамурлиев, Н. Г. Интенсивность роста ягнят в подсосный период при разной молочности овцематок / Н. Г. Чамурлиев // Овцы. Козы. Шерстное дело. - 2019. - № 4. - С. 25-27.
  6. Юлдашбаев, Ю. А. Весовой и линейный рост ягнят казахской грубошерстной курдючной породы в условиях Приуралья / Ю. А. Юлашбаев // Овцы. Козы. Шерстное дело. - 2019. - № 4. - С. 22-23.
  7. Казанчев, С. Ч. Формирование мясной продуктивности овец в зависимости от технологии их выращивания / С. Ч. Казанчев, М. Х. Жекамухов, О. О. Гетоков, М. Б. Баркинхоев, А. М. Унажоков // Аграрная Россия. - 2022. - № 1. - С. 22-26.

Authors:

  1. Kazanchev Safarbi Chanovich, DSc in Agriculture, professor, FSBEI HE "Kabardino-Balkarian State Agrarian University named after V.M. Kokov".
  2. Getokov Oleg Olievich, DSc in Biology, professor, FSBEI HE "Kabardino-Balkarian State Agrarian University named after V.M. Kokov".
  3. Paritov Anzor Yurievich, PhD in Biology, associate professor, Head of the Department, FSBEI HE "Kabardino-Balkarian State University named after H.M. Berbekov".
  4. Unazhokov Aslan Mukhazhirovich, post-graduate student, FSBEI HE "Kabardino-Balkarian State Agrarian University named after V.M. Kokov".