Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 107

UDC: 636.5.033
GSNTI: 68.39.15

Broiler chicken meat chemical composition evaluation in combined probiotics and chrome-methionine application

The aim of the study was to study the chemical composition of broiler chicken meat against the background of probiotic and chromium methionine combined use. Ninety 14 days old Arbor Acres broiler chickens were used in the study. The birds were divided into 3 groups: the control group received distilled water with the main diet, the first experimental group received a probiotic preparation, including a mixture of cultures of Lactobacillus acidophilus (1½106 CFU) and Bifidobacterium adolescentis (8.0½107 CFU), at a dose of 0.2 g / kg and chromium methionine chelate at a dose of 200 mg/kg; II experimental group - a probiotic preparation at a dose of 0.2 g/kg and chromium methionine chelate at a dose of 500 mg/kg. The feeding period lasted 28 days. At the end of the experiment, the analysis of the amino acid and fatty acid composition of the pectoral muscles of white poultry meat was carried out. Based on the data obtained, it was concluded that the use of a probiotic preparation in combination with organic chromium leads to positive changes in the chemical composition of poultry meat. Broiler chickens of the first experimental group showed a statistically significant increase in the content of threonine and lysine by 0.65% (p=0.02) and 1.52% (p=0.05); a decrease in the level of saturated fatty acids against the background of an increase in unsaturated ones. In birds of the second experimental group, a less pronounced change in the amino acid composition of meat was recorded - the level of valine and histidine was higher than the control by 0.6% (p=0.05) and 1.03% (p=0.05). Thus, an increase in the biological value of broiler chicken meat was found against the background of the combined consumption of probiotic and chromium methionine by birds.
Keywords: Agricultural poultry, broiler chickens, probiotics, chelate complex, chromium, amino acids, fatty acids.
DOI: 10.21515/1999-1703-107-223-229

References:

  1. Нотова, С. В. Изучение эффективности применения пробиотиков в сочетании с биокоординационными соединениями на показатели яичной продуктивности птиц / С. В. Нотова, Т. В. Казакова, О. В. Маршинская // Животноводство и кормопроизводство. - 2023. - № 106(1). - С. 156-166. - DOI: 10.33284/2658-3135-106-1-156.
  2. Сложенкина, М. И. Инновационные лактулозосодержащие кормовые добавки - улучшители биологических свойств мяса птицы / М. И. Сложенкина, М. В. Фролова, С. С. Курмашева, А. В. Рудковская // Орошаемое земледелие. - 2020. - № 4. - С. 16-19. - DOI: 10.35809/2618-8279-2020-4-2.
  3. Заболотных, М. В. Аминокислотный состав мяса бройлеров при применении кормовой добавки «Микофикс» / М. В. Заболотных, А. А. Диких, И. Г. Серегин, Д. В. Никитченко // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия: Агрономия и животноводство. - 2016. - № 2. - С. 51-57.
  4. Даниленко, И. Ю. Влияние антистрессовой добавки на гематологические и биохимические показатели крови сельскохозяйственной птицы / И. Ю. Даниленко, С. И. Николаев, Е. В. Корнилова // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2022. - No. 3(209). - С. 59-62. - DOI: 10.53083/1996-4277-2022-209-3-59-62.
  5. Piray, A. Chromium Supplementation on the Growth Performance, Carcass Traits, Blood Constituents, and Immune Competence of Broiler Chickens Under Heat Stress: a Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis / A. Piray, S. Foroutanifar // Biol Trace Elem Res. -2022. -No. 200(6). - P. 2876-2888. - DOI: 10.1007/s12011-021-02885-x.
  6. Farag, M. R. Role of chromium in poultry nutrition and health: beneficial applications and toxic effects / M. R. Farag, M. Alagawany, M. E. Abd El-Hack, M. Arif, T. Ayasan, K. Dhama, A. Patra, K. Karthik // International Journal of Pharmacology. - 2017. - No. 13. - P. 907-915. - DOI: 10.3923/ijp.2017.907.915.
  7. Feng, C. Effects of dietary chromium picolinate supplementation on broiler growth performance: A meta-analysis / C. Feng, Q. Wuren, X. Zhang, X. Sun, Q. Na // PLoS One. - 2021. - No. 16(4). - P. e0249527. - DOI: 10.1371/journal.pone.0249527.
  8. Ghazi, S. H. Effects of different levels of organic and inorganic chromium on growth performance and immunocompetence of broilers under heat stress / M. Habibian, M. M. Moeini, A. R. Abdolmohammadi // Biological Trace Element Research. - 2012. - No. 146(3). - Р. 309-317. - DOI: 10.1007/s12011-011-9260-1.
  9. Jha, R. Probiotics (Direct-Fed Microbials) in Poultry Nutrition and Their Effects on Nutrient Utilization, Growth and Laying Performance, and Gut Health: A Systematic Review / R. Jha, R. Das, S. Oak, P. Mishra // Animals (Basel). - 2020. - No. 10(10). - Р. 1863. - DOI: 10.3390/ani10101863.
  10. Федорова, О. В. Пробиотические препараты на основе микроорганизмов рода Bacillus / О. В. Федорова, А. И. Назмиева, Э. И. Нуретдинова, Р. Т. Валеева // Вестник Технологического университета. - 2016. - №. 19(15). - С. 170-174.
  11. Dalólio F. S. Dietary chromium supplementation for heatstressed broilers / F. S. Dalólio, L. F. T. Albino, J. N. Silva, P. H. R. F. Campos, H. J. D. Lima, J. Moreira, V. Ribeiro Junior // World’s Poultry Science Journal. - 2018. - No. 74. - Р. 101-116.
  12. Улитько, В. Е. О сдвигах аминокислотного состава мяса бройлеров при использовании в рационе пребиотика «Биотроник - СЕ-форте» / В. Е. Улитько, О. Е. Ерисанова // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. - 2016. - № 3(35). - С. 150-154.
  13. Chen, Y. P. Effects of threonine supplementation on the growth performance, immunity, oxidative status, intestinal integrity, and barrier function of broilers at the early age / Y. P. Chen, Y. F. Cheng, X. H. Li, W. L. Yang, C. Wen, S. Zhuang, Y. M. Zhou // Poult Sci. - 2017. - No. 96(2). - Р. 405-413. - DOI: 10.3382/ps/pew240.
  14. Estalkhzir, F. M. The Effect of Different Levels of Threonine on Performance and Carcass Characteristics of Broiler Chickens / F. M. Estalkhzir, S. Khojasteh, M. Jafari //j. Nov. Appl. Sci. - 2013. - No. 9. - Р. 382-386.
  15. Tang, Q. Physiological Functions of Threonine in Animals: Beyond Nutrition Metabolism / Q. Tang, P. Tan, N. Ma, X. Ma // Nutrients. - 2021. - No. 13(8). - Р. 2592. - DOI: 10.3390/nu13082592.
  16. Matthews, D. E. Review of Lysine Metabolism with a Focus on Humans / D. E. Matthews // J Nutr. - 2020. - No. 150(1). - Р. 2548S-2555S. - DOI: 10.1093/jn/nxaa224.
  17. Matthews, D. E. Proteins and amino acids / D. E. Matthews, A. C. Ross, B. Caballero, R. J. Cousins, K. L. Tucker, T. R. Ziegler (Eds.), Modern nutrition in health and disease, Lippincott, Williams & Wilkins, Philadelphia. - 2014. - P. 3-35.
  18. Dinh, Thu. Fatty Acid Composition of Meat Animals as Flavor Precursors / Thu. Dinh, To. Kezia, Wes. Schilling // Meat and Muscle Biology. - 2021. - No. 5(1). - DOI: 10.22175/mmb.12251.
  19. Wang, L. Effects of Polyunsaturated Fatty Acids Supplementation on the Meat Quality of Pigs: A Meta-Analysis / L. Wang, Y. Huang, Y. Wang, T. Shan // Front Nutr. - 2021. - No. 8. - Р. 746765. - DOI: 10.3389/fnut.2021.746765.
  20. Зайцева, Л. В. Полиненасыщенные жирные кислоты в питании: современный взгляд / Л. В. Зайцева, А. П. Нечаев // Пищевая промышленность. - 2014. - № 4. - С. 14-19.
  21. Milićević, D. The role of total fats, saturated/unsaturated fatty acids and cholesterol content in chicken meat as cardiovascular risk factors / D. Milićević, D. Vranić, Z. Mašić, N. Parunović, D. Trbović, J. Nedeljković-Trailović, Z. Petrović // Lipids Health Dis. - 2014. - No. 13. - Р. 42. - DOI: 10.1186/1476-511X-13-42.
  22. Донскова, Л. А. Жирнокислотный состав липидов как показатель функционального назначения продуктов из мяса птицы: теоретические и практические аспекты / Л. А. Донскова, Н. М. Беляев, Н. В. Лейберова // Индустрия питания. - 2018. - № 3(1). - С. 4-10. - DOI: 10.29141/2500-1922-2018-6-1-1.
  23. Перова, Н. В. Пищевые жирные кислоты. Влияние на риск болезней системы кровообращения / Н. В. Перова, В. А. Метельская, Е. И. Соколов [и др.] // Рациональная фармакотерапия в кардиологии. - 2011. - № 7(5). - С. 620-627.
  24. Schwingshackl, L. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies / L. Schwingshackl, G. Hoffmann // Lipids Health Dis. - 2014. - No. 13. - Р. 154. - DOI: 10.1186/1476-511X-13-154.

Authors:

  1. Kazakova Tatyana Vitalievna, Junior Researcher, Federal Research Centre for Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences.
  2. Marshinskaya Olga Vladimirovna, Junior Researcher, Federal Research Centre for Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences.