Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 107

UDC: 634.8.034
GSNTI: 34.31.33

Grape microclonal propagation technology elements improvement

The highest quality planting material production implies the use of a complex of biotechnological methods that improve the planting material quality and quantity. Micropropagation today is one of the promising methods of plants vegetative propagation. However, at different stages of reproduction, difficulties associated with varietal specificity constantly arise. Thus, for reproduction on an industrial scale, effective methods for production and technologies development are needed, taking into account genotypic and varietal characteristics, which are possible when revealing the patterns of the nutrient media components influence, optimal cultivation conditions on the physiological and biochemical processes in plants. In the process of conducting scientific research, the effectiveness of the use of sterilizing substances on the yield of aseptic viable explants of grape genotypes were analysed. It was found that the most effective sterilization method among the substances under consideration was the grape explants immersion in a chlorine-containing solution, so the proportion of aseptic viable explants was 53%. The effect of biologically active substances (6-BAP and GK) in nutrient media on the yield of grape microplants was studied. It has been established that the modified medium according to A.N. Rebrov's prescription had the greatest potential at the first stage of grape meristem cultivation. The survival rate was 75% for varieties Alcor and Antaris and 40% for the rootstock Kober 5BB, which is higher in comparison with the control (½MS) for the varieties by 60% and 51.7%, for the rootstock by 25%. On subsequent passages, the medium according to the prescription of Rebrov A.N. was modified by adding 6-BAP - 1.0 mg/l and GK - 1.0 mg/l. This contributed to the production of a larger number of normally developed regenerative plants during hemmogenesis, no negative phenomena were found.
Keywords: Grapes, in vitro, explants, sterilizing agents, nutrient media.
DOI: 10.21515/1999-1703-107-139-144

References:

  1. Гавриленко, Т. А. Использование методов биотехнологии для сохранения генетических ресурсов вегетативно размножаемых культурных растений в контролируемых условиях среды / Т. А. Гавриленко, С. Е. Дунаева, О. Ю. Антонова, Н. А. Швачко, А. Р. Шувалова, Ю. В. Ухатова, Л. Е. Шувалова, Г. И. Пендинен, Е. А. Крылова, Н. Н. Волкова, О. В. Апаликова, М. М. Черепко, А. Е. Малафеева // Материалы VIII Московского Международного Конгресса «Биотехнология: Состояние и Перспективы Развития» 17-20 Марта 2015 г. - М.: ЗАО «Экспо-биохим-технологии». - РХТУ им. Д. И. Менделеева, 2015. - Т. 2. - С. 25-26.
  2. Зленко, В. А. Оптимизация методологии получения плоидных растений из почек в культуре тканей in vitro / В. А. Зленко, В. В. Лиховской, В. А. Волынкин и др. // «Магарач». Виноградарство и виноделие. - 2017. - № 1. - С. 3.
  3. Surakshaa, N. K. Relief of necrosis of the tips of shoots during propagation of grapes in vitro cv. Red ball / N. K Surakshaa, K. Sooriyakumaran, M. Ganga // Scientia horticulturae. - 2019. - Vol. 248. - P. 118-125.
  4. Дорошенко, Н. П. Оздоровление растений от фитоплазм и микоплазм при клональном микроразмножении винограда / Н. П. Дорошенко, В. Г. Пузырнова // Русский виноград. - 2018. - Т. - 8. С. 44-52.
  5. Кеделидзе, Н. О. Введение в культуру in vitro / Н. О. Кеделидзе, А. П. Рундя // Биотехнология в плодоводстве. Материалы междунар. науч. конф. - Самохваловичи, 2016. - С. 1132-135.
  6. Матушкин, С. А. Влияние различных цитокининов на регенерацию смородины черной in vitro / С. А. Матушкин // Плодоводство и ягодоводство России. - 2015. - Т. 43. - С. 306-308.
  7. Соловых, Н. В. Оптимизация питательных сред для клонального микроразмножения красной и черной малины in vitro / Н. В. Соловых // Плодоводство и ягодоводство России. - 2014. - Т. XXXX. - № 1. - С. 297-300.
  8. Batukaev, A. A. The effect of foliar fertilizing on ecological optimization of the application of fungicides on the productivity and phenolic complex composition of grapes / A. A Batukaev, S. V. Levchenko, E. Ostroukhova, V. Boyko, I. Peskova, P. Probeygolova, D. Belash, N. Lutkova // Рreservation and innovation: expectations at the environmental, economic and social level book of abstracts of 42st world congress of vine and wine 17th general assembly of the oiv. - 2019. - P. 61-63.
  9. Янковская, М. Б. Модификация питательных сред при работе с культурой in vitro / М. Б. Янковская // Генетические основы селекции сельскохозяйственных культур: материалы междунар. науч.-практ. конф. посвящ. памяти акад. РАН, д-ра с.-х. наук, проф. Н. И. Савельева (24-26 мая 2017 г.). - Мичуринск-наукоград РФ. - Воронеж: Кварта, 2017. - С. 362-366.
  10. Bratkova, L. G. Priemy adaptacii meriklonov vinograda k uslovijam in vivo / L. G. Bratkova, A. N. Malyhina, N. N. Cacenko // Plodovodstvo i vinogradarstvo Juga Rossii. - 2015. - № 34(04). - P. 14-29.

Authors:

  1. Seget Olga Leonidovna, PhD in Agriculture, Federal State Budget Scientific Institution “North Caucasian Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Wine-making”.
  2. Suprun Ivan Ivanovich, PhD in Biology, Federal State Budget Scientific Institution “North Caucasian Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Wine-making”.
  3. Amosova Marina Alexandrovna, PhD in Agriculture, Federal State Budget Scientific Institution “North Caucasian Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Wine-making”.