Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 106

UDC: 636.5.033; 637.5.04/.07
GSNTI: 68.39.37

The effect of coumarin on the biochemical composition of the muscle tissue of broiler chickens

A promising object of research in poultry farming are phytochemicals that can improve the productive performance of poultry. The purpose of this work was to determine the effect of coumarin on the biochemical composition of the muscle tissue of broiler chickens. The studies were carried out on broiler chickens of the Arbor Acres cross, which received the main diet (control group), as well as the main diet with feed additives: with chlortetracycline (I experimental group), with 7-hydroxycoumarin (II experimental group), with 7-hydroxycoumarin and chlortetracycline (III experimental group). In the course of the work, the fatty acid, amino acid and elemental composition of the thoracic and femoral muscle tissue of the bird was analyzed. In the muscle tissue of broiler chickens treated with 7-hydroxycoumarin as a feed additive, a slight change in the fatty acid composition was noted. The addition of 7-hydroxycoumarin and chlortetracycline to the diet contributed to an increase in the amount of essential and non-essential amino acids in muscles (especially the thighs) compared with the control group. A slight decrease in the total content of amino acids was observed only in the pectoral muscles of birds under the combined action of 7-hydroxycoumarin and chlortetracycline. Changes in the elemental status of the muscle tissue of broiler chickens were also revealed, which was accompanied by an increase or decrease in the concentration of certain elements. The data obtained can be used in the preparation of diets that improve the productive qualities of poultry.
Keywords: Phytochemicals, coumarin, chlortetracycline, broiler chickens, muscle tissue.
DOI: 10.21515/1999-1703-106-386-393

References:

  1. Дускаев, К. Г. Влияние совместного использования гамма-окталактона и хлортетрациклина в рационе бройлеров: живая масса, эффективность использования корма и микробиом слепого кишечника / Г. К. Дускаев, Ш. Г. Рахматуллин, Д. Б. Косян, Е. А. Русакова, О. В. Кван, Г. И. Левахин // Аграрная наука. - 2022. - № 9. - С. 47-53. - DOI: 10.32634/0869-8155-2022-362-9-47-53.
  2. Кощаев, А. Г. Влияния кормовой добавки бацелл на обмен веществ у цыплят-бройлеров / А. Г. Кощаев, И. С. Жолобова, Г. В. Фисенко, М. Н. Калошина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 36. - С. 235-239.
  3. Дускаев, Г. К. Влияние фитовеществ на биохимический состав мышечной ткани цыплят-бройлеров / Г. К. Дускаев, М. Я. Курилкина // Аграрный вестник Урала. Специальный выпуск «Биология и биотехнологии». - 2022. - С. 9-20. - DOI: 10.32417/1997-4868-2022-229-14-9-20.
  4. Завьялов, О. А. Влияние биологически активных добавок природного происхождения на минеральный состав съедобных частей тела цыплят-бройлеров / О. А. Завьялов, Г. К. Дускаев, М. Я. Курилкина // Ветеринария и кормление. - 2023. - № 1. - С. 34-38. - doi: 10.30917/ATT-VK-1814-9588-2023-1-8.
  5. Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 2. - С. 34-38.
  6. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  7. Багиров, В. А. Метагеномный анализ микробиома кишечника и биохимический состав мяса бройлеров при использовании растительного экстракта quercus cortex в рационах / В. А. Багиров, А. С. Ушаков, Г. К. Дускаев, О. В. Кван, Ш. Г. Рахматулин, Е. В. Яушева, И. А. Вершинина // Сельскохозяйственная биология. - 2020. - Т. 55. - № 4. - С. 682-696. - DOI: 10.15389/agrobiology.2020.4.682rus.
  8. Кобыляцкая, Г. В. Микробиоценоз пищеварительного тракта перепелов и его коррекция пробиотиками / Г. В. Кобыляцкая, Е. И. Мигина, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 3. - С. 6-9.
  9. Фисенко, Г. В. Применение новой ферментной кормовой добавки микоцел в комбикормах для цыплят-бройлеров / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, И. М. Донник, Е. В. Якубенко // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 15-17.
  10. Кощаев, А. Г. Пробиотическая кормовая добавка в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, А. В. Лихоман // Зоотехния. - 2015. - № 10. - С. 4-6.
  11. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  12. Фисенко, Г. В. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  13. Кощаев, А. Г. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  14. Кощаев, А. Г. Эффективность применения биотехнологических функциональных добавок при выращивании перепелов / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Ветеринария Кубани. - 2011. - № 4. - С. 23-25.
  15. Abd El-Hack, M. E. Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird's health and production / M. E. Abd El-Hack, M. T. El-Saadony, H. M. Salem, A. M. El-Tahan, M. M. Soliman, G. B. A. Youssef, A. E. Taha, S. M. Soliman, A. E. Ahmed, A. F. El-kott, K. M. Al Syaad, A. A. Swelum // Poult Sci. - 2022. - V. 101. - Nо. 4. - P. 101696. - DOI: 10.1016/j.psj.2022.101696.
  16. Al-Yasiry, A. R. M. Effect of Boswellia serrata Resin Supplementation on Basic Chemical and Mineral Element Composition in the Muscles and Liver of Broiler Chickens / A. R. M. Al-Yasiry, B. Kiczorowska, W. Samolińska / Biol Trace Elem Res. - 2017. - V. 179. - Nо. 2. - P. 294-303. - DOI: 10.1007/s12011-017-0966-6.
  17. Pliego, A. B. Beneficial and adverse effects of medicinal plants as feed supplements in poultry nutrition: a review / A. B. Pliego, M. Tavakoli, A. Khusro, A. Seidavi, M. M. M. Y. Elghandour, A. Z. M. Salem, O. Márquez-Molina, R. R. Rivas-Caceres // Animal Biotechnology. - 2022. - V. 33. - Nо. 2. - doi: 10.1080/10495398.2020.1798973.
  18. Galli, G. M.Combination of herbal components (curcumin, carvacrol, thymol, cinnamaldehyde) in broiler chicken feed: Impacts on response parameters, performance, fatty acid profiles, meat quality and control of coccidia and bacteria / G. M. Galli, R. R. Gerbet, L. G. Griss, B. F. Fortuoso, T. G. Petrolli, M. M. Boiago, C. F. Souza, M. D. Baldissera, J. Mesadri, R. Wagner, G. da Rosa, R. E. Mendes, A. Gris, A. S. Da Silva // Microb Pathog. - 2020. - V. 139. - DOI: 10.1016/j.micpath.2019.103916.
  19. Deryabin, D. Coumarin's anti-quorum sensing activity can be enhanced when combined with other plant-derived small molecules / D. Deryabin, K. Inchagova, E.Rusakova, G. Duskaev // Molecules. - 2021. - V. 26. - Nо. 1. - DOI: 10.3390/molecules26010208.
  20. Duskaev, G. Effects of Bacillus cereus and coumarin on growth performance, blood biochemical parameters, and meat quality in broilers / G. Duskaev, Sh. Rakhmatullin, O. Kvan // Vet World. - 2020. - V. 13. - Nо. 11. - P. 2484-2492. - doi: 10.14202/vetworld.2020.2484-2492.
  21. Koshchaev, A. G. Engineering and development of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, I. A. Egorov, E. J. Javadov // Asian Journal of Pharmaceutics. - 2018. - V. 12 - Nо. 4. - Р. S1179-S1185.
  22. Gilani, S. M. H. Growth performance, intestinal histomorphology, gut microflora and ghrelin gene expression analysis of broiler by supplementing natural growth promoters: A nutrigenomics approach / S. M. H. Gilani, Z. Rashid, S. Galan, S. Ilyas, S. Sahar, Zahoor-ul-Hassan, K. Al-Ghanim, S. Zehra, A. Azhar, F. Al-Misned, Z. Ahmed, N. Al-Mulham, S. Mahboob // Saudi Journal of Biological Sciences. - 2021. - V. 28. - Nо. 6. - P. 3438-3447. - doi: 10.1016/j.sjbs.2021.03.008.
  23. Armanini, E. H. Inclusion of a phytogenic bend in broiler diet as a performance enhancer and anti-aflatoxin agent: Impacts on health, performance, and meat quality / E. H. Armanini, M. M. Boiago, P. V. de Oliveira, E. Roscamp, J. V. Strapazzon, A. G. de Lima, P. M. Copetti, V. M. Morsch, F. C. de Oliveira, R. Wagner, J. M. Santurio, G. da Rosa, A. S. Da Silva // Res Vet Sci. - 2021. - V. 137. - P. 186-193. - doi: 10.1016/j.rvsc.2021.05.004.
  24. Kogut, M. H. The effect of microbiome modulation on the intestinal health of poultry / M. H. Kogut // Animal Feed Science and Technology. - 2019. - V. 250. - P. 32-40. - doi: 10.1016/j.anifeedsci.2018.10.008.
  25. Plutakhin, G. A. Quality assessment of chicken meat by analysis-of-variance method / G. A. Plutakhin, A. G. Koshchaev, I. M. Donnik // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - М. 7. - Nо. 3. - Р. 2293-2299.
  26. Mohebodini, H. Productive parameters, cecal microflora, nutrient digestibility, antioxidant status, and thigh muscle fatty acid profile in broiler chickens fed with Eucalyptus globulus essential oil / H. Mohebodini, V. Jazi, A. Ashayerizadeh, M. Toghyani, G. Tellez-Isaias // Poult Sci. - 2021. - V. 100. - Nо. 3. - DOI: 10.1016/j.psj.2020.12.020.
  27. Saleeva, I. P. Quality of broiler chicken meat with the use of various methods of growing / I. P. Saleeva, V. S. Lukashenko, A. G. Koshchaev, V. G. Volik, D. Yu. Ismailova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - Nо. 11. - Р. 2979-2984.
  28. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - Nо 8. - Р. 1373-1379.
  29. Stef, D. S. Effect of mineral-enriched diet and medicinal herbs on Fe, Mn, Zn, and Cu uptake in chicken / D. S. Stef, I. Gergen // Chem Cent J. - 2012. - V. 6. - Nо. 1. - P. 19. - DOI: 10.1186/1752-153X-6-19.
  30. Koshchaev, A. G. Studying biological activity of lactobacillus hydrolysates / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush, M. V. Aniskina, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - Т. 10. - Nо. 10. - С. 2475-2479.
  31. Zavyalov, O. Effect of feeding bioactive compounds identified from plant extracts (4-hexylresorcinol, 7-hydroxycoumarin, and gamma-octalactone) on the productivity and quality of broiler meat / O. Zavyalov, G. Duskaev, M. Kurilkina // Vet World. - 2022. - V. 15. - Nо. 12. - P. 2986-2996. - DOI: 10.14202/vetworld.2022.2986-2996.

Authors:

  1. Vlasenko Lyudmila Viktorovna, PhD in Biology, researcher, FSBSI "Federal Research Center for Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences".
  2. Klimova Tatyana Andreevna, Head of the Laboratory, FSBSI "Federal Research Center for Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences".
  3. Duskaev Galimzhan Kalikhanovich, DSc in Biology, leading researcher, FSBSI "Federal Research Center for Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences".