Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 106

UDC: 635.649:631.526.3
GSNTI: 68.37.31

Screening of sweet pepper samples for resistance to bacterial black spot under conditions of Krasnodar Territory

Bacterial black spot of pepper (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) in recent years has significantly expanded its distribution area and, accordingly, has become an economically significant pathogen on sweet pepper (Capsicum annuum) under conditions of Krasnodar region. The main reasons include the cultivation of varieties with poor resistance to bacteriosis, uncontrolled sale of planting and seed material, the emergence of more aggressive strains of the pathogen. The purpose of our study was to find effective sources of resistance to black bacterial spot to include them in the breeding process to develop new domestic varieties of sweet pepper. Monitoring the development of X. campestris on sweet pepper plants under conditions of Krasnodar region was carried out in the period 2022-2023 at the premises of FSBSI "Federal Scientific Rice Centre" in a climate chamber against an artificial infectious background. The material for the research were 24 samples of sweet pepper (30 plants of each line). The bacterial isolate was obtained from the collection of breeding station named after N.N. Timofeev. Infection was carried out by spraying the plants with a bacterial suspension. The methods of visual and immunological diagnostics, phytopathological observation of the disease development were used in the work. The assessment of the resistance degree of sweet pepper samples was carried out on a 4-point scale, systematization by resistance classes in accordance with the scale of differentiation of samples according to the degree of a bacterial disease development. Among the 24 studied samples, 25% showed consistently high resistance to the development of a bacterial disease. Based on the totality of the data obtained, 12 of the most promising breeding samples bred at Federal Scientific Rice Centre are recommended as the starting material for developing new varieties of sweet pepper with high resistance to bacterial black spot.
Keywords: Sweet pepper, bacterial diseases, pathogen, bacterial black spot, resistance.
DOI: 10.21515/1999-1703-106-297-303

References:

  1. Антипова, Н. Ю. Диетические и лекарственные свойства перца сладкого / Н. Ю. Антипова // Международный журнал гуманитарных и естественных наук. - 2021. - № 8. - 1(59). - С. 81-84.
  2. Васильев, Д. А. Методы общей бактериологии / Д. А. Васильев. - Ульяновск, 2016. - 152 с.
  3. Горшков, В. Ю. Бактериозы растений: молекулярные основы формирования растительномикробных патосистем / В. Ю. Горшков. - Казань: Издательство Сергея Бузукина, 2017. - 304 с.
  4. Демидов, Е. С. Селекция перца сладкого на устойчивость к болезням в условиях Приднестровья / Е. С. Демидов, О. П. Бронич, А. А. Кушнарев, О. Н. Шлемка, И. В. Кропивянская // Овощи России. - 2018. - № 1(39). - С. 43-46.
  5. Зубрицкая, К. В. Накопление пигментов растениями перца сладкого при использовании различных предпосевных обработок семян / К. В. Зубрицкая, А. А. Буиклы // Сборник матер. Республиканской студ. науч.-практ. конф. «Культурная и дикорастущая флора Белорусского полесья», Брест, 2020. - С. 23-26.
  6. Королева, С. В. Иммунологическая оценка селекционного материала при создании гибридов F1 белокочанной капусты с групповой устойчивостью к фузариозу и сосудистому бактериозу: методические рекомендации / С. В. Королева, С. А. Дякунчак, С. В. Ситников. - Москва, 2012. - 16 с.
  7. Лазарев, А. М. Методические рекомендации по изучению бактериальных болезней томата и мерам борьбы с ними (ред. В. А. Павлюшин) / А. М. Лазарев, Г. А. Быкова. - СПб: ГНУ ВИЗР, 2004. - 29 с.
  8. Методика опытного дела в овощеводстве и бахчеводстве. - М.: Агропромиздат, 1992. - 319 с.
  9. Методические указания по селекции и семеноводству овощных культур, возделываемых в защищенном грунте (томаты, перец) / А. В. Алпатьев, П. Ф. Сокол, В. В. Хренова и др. - Москва: «ВАСХНИЛ», 1976. - 85 с.
  10. Наумова, Н. А. Анализ семян на грибную и бактериальную инфекцию / Н. А. Наумова. - Москва, 1970. - 208 с.
  11. Невестенко, Н. А. Плоды перца сладкого (Capsicum annuum L.) как источник биологически ценных веществ для сбалансированного питания / Н. А. Невестенко, И. Г. Пугачева, М. М. Добродькин, А. В. Кильчевский // Приемы повышения плодородия почв и эффективности удобрения: Материалы Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. памяти ученых: А. И. Горбылевой, Ю. П. Сиротина и В. И. Тюльпанова, Горки, 18-20 декабря 2018 года. - Горки: Белорусская государственная сельскохозяйственная академия, 2019. - С. 152-154.
  12. Станчева, Й. Атлас болезней сельскохозяйственных культур. Том 1. Болезни овощных культур / Й. Станчева // Текст: непосредственный, переведен с болгарского Г. Даниловой, София. - Москва, 2005. - 181 с.
  13. ФАОСТАТ. Продовольственная и сельскохозяйственная организация объединенных наций. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.fao.org. (дата обращения 21.06.2023).
  14. Чулкина, В. А. Эпифитотиология (экологические основы защиты растений). под ред. А. А. Жученко / В. А. Чулкина, Е. Ю. Торопова, Г. Я. Стецов. - Новосибирск, 1998. - 198 с.
  15. Шуляк, Н. В. Оценка гибридов F1 перца сладкого на устойчивость к болезням в условиях Краснодарского края / Н. В. Шуляк, С. В. Королёва. - Текст: непосредственный // Инновационные технологии отечественной селекции и семеноводства: сборник тезисов по материалам науч.-практ. Конференции молодых ученых. - Краснодар: КубГАУ, 2019. - С. 263-264.
  16. Jones, J. Diversity among Xanthomonads pathogenic on pepper and tomato /j. Jones, R. Stall, H. Bouzar // Annual Review of Phytopathology. - 1998. - № 36. - Р. 41-58.
  17. Mohammed, A. Pathogenic variability among five bacterial isolates of Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, causing spot disease on tomato and their response to salicylic acid / A. Mohammed // Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. - 2010. - No. 1. - Р. 47-51. - DOI: 10.1016/j.jssas.2010.08.001.
  18. Morrison, R. First report of race 2 of cabbage yellow coused by Fusatium oxysporum f. sp. conglutinans in Texas / R. Morrison, A. Mengistu, P. Williams // Plant disease. - 1994. - No. 78. - P. 641. - DOI: 10.1094/PD-78-0641C.
  19. Sharma, V. K. Recent Trends in Sweet Pepper Breeding / V. K. Sharma, A. Srivastava, M. Mangal // Accelerated Plant Breeding. - 2020. - Vol. 2. - Р. 417-444. - DOI: 10.1007/978-3-030-47298-6_16.
  20. Stevens, F. L. Plant disease Fungi In: Plant disease fungi / F. L. Stevens // New York, The Macmillan company. - 1925. - P. 1871-1934.
  21. Sutton, J. Relation of xylem pluging to black rot lesion development in cabbage /j. Sutton, P. Williams // Canadian Journal of Botany. - 1969. - No. 48. - P. 391-401.

Authors:

  1. Radko Diana Pavlovna, junior researcher employee, Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal Scientific Rice Centre”.
  2. Lysko Irina Anatolievna, PhD in Biology, Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal Scientific Rice Centre”.
  3. Bragina Olesya Anatolievna, PhD in Biology, Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal Scientific Rice Centre”.