Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 105

UDC: 338.43
GSNTI: 68.75.02

Current aspects of ensuring Russia's food security in modern economic conditions

The article is devoted to the assessment of the Russian Federation food security current level in modern economic conditions. The study analyzes the main components of the Russian food security system - food independence, economic and physical availability of food. It has been revealed that Russia's food independence for certain food products remains at a low level, which has a negative impact on their economic accessibility. The results of the assessment of Russia's food security made it possible to identify the key problems hindering the achievement of the target indicators of the strategic development of the country's agro-industrial complex and its food security. The directions of ensuring food security in Russia are proposed, which will allow solving the problems identified in the study.
Keywords: Food security, food independence, economic accessibility, physical accessibility.
DOI: 10.21515/1999-1703-105-49-54

References:

  1. Указ Президента РФ от 30 января 2010 г. N 120 «Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации» [Электронный ресурс]. - URL: https://base.garant.ru/12172719/(дата обращения: 16.03.2023).
  2. Указ Президента РФ от 21 января 2020 г. N 20 «Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации» [Электронный ресурс]. - URL: https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/73338425/(дата обращения: 16.03.2023).
  3. Постановление Правительства РФ от 14 июля 2012 г. N 717 «О Государственной программе развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия» [Электронный ресурс]. - URL: https://base.garant.ru/70210644/(дата обращения: 16.03.2023).
  4. Приказ Министерства здравоохранения РФ от 19 августа 2016 г. N 614 «Об утверждении Рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания» [Электронный ресурс]. - URL: https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/71385784/(дата обращения: 16.03.2023).
  5. Белова, Л. А. Факторы и условия обеспечения национальной продовольственной безопасности / Л. А. Белова // Экономика и управление: актуальные вопросы теории и практики: материалы XIX международной научно-практической конференции, Краснодар, 29 октября 2022 г. - Краснодар: ФГБУ «РЭА» Минэнерго России Краснодарский ЦНТИ - филиал ФГБУ «РЭА» Минэнерго России, 2022. - С. 45-49.
  6. Мельников, А. Б. Актуальные аспекты обеспечения глобальной продовольственной безопасности / А. Б. Мельников, А. М. Зеленская, В. Ю. Брык // Вестник Академии знаний. - 2022. - № 48 (1). - С. 181-187.
  7. Барчо, М. Х. Обеспечение продовольственной безопасности Российской Федерации в условиях действия санкций / М. Х. Барчо, К. М. Денисенко, А. Д. Сало, А. И. Уткин // Вестник Академии знаний. - 2023. - № 54 (1). - С. 51-56.
  8. Официальный сайт Министерства сельского хозяйства [Электронный ресурс]. - URL: https://mcx.gov.ru/(дата обращения: 16.03.2023).
  9. Официальный сайт Федеральной таможенной службы [Электронный ресурс]. - URL: https://customs.gov.ru/(дата обращения: 16.03.2023).

Authors:

  1. Falina Natalia Vladimirovna, Candidate of Economic Sciences, Associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Tkacheva Darya Viktorovna, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.