Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 105

UDC: 636.088.31
GSNTI: 68.39.15, 68.39.19

Influence of diets with different concentrates preparation on rumen digestion and nutrient digestibility of lactating cows

The article presents comparative data on the effect of diets with different concentrates preparation on the digestibility and digestive processes in the rumen of the red steppe breed dairy cows. When feeding the rations to which, as part of the first control variant crushed wheat-barley grain mixture was introduced and into the other two - cavitated mixture: grain mixture and wheat bran. Cows receiving cavitated grain mixture and wheat bran were distinguished by a higher intake of nutrients. Their advantage in comparison with the control was: dry and organic matter by 2.2 and 10.0%; 2.4 and 9.2%, crude protein and fat - 3.9 and 13.0%; 2.8 and 17.1%, fiber and BEV - 4.5 and 16.0%; 9.3 and 13.9%. The same trend was observed in their digestibility: dry matter 16.5 and 8.5%; organic - 14.4 and 8.0%; crude protein - 18.2 and 9.8%; crude fat - 22.3 and 15.3%; crude fiber - 20.0 and 12.2% and BEV - 11.4 and 4.7%. Feeding cavitated concentrates with the main diet to dairy cows had a certain effect on the course of metabolic processes in the rumen. Thus, a decrease in the amount of ammonia and pH in animals of the experimental groups favored the growth of bacterial protein synthesis, which means the productive use of nitrogen for milk formation. The increase in bacterial protein in the experimental groups of cows in comparison with the control was 6.8 and 7.6 mg/%. And, as a result, in the scar content of all experimental groups of cows, the number of metabolites of carbohydrate metabolism - volatile fatty acids increased, compared with the control group by 3.9 - 6.8%. Thus, the inclusion of cavitated concentrates made from wheat-barley grain mixture and wheat bran in the diet of cows contributes to the strengthening of digestive processes in the rumen by 0.4 and 0.7 mmol /ml or 3.9 and 6.8% relative to the control.
Keywords: Dairy cows, rations, crushed and cavitated grain mixture, wheat bran, digestibility of nutrients, rumen content.
DOI: 10.21515/1999-1703-105-301-306

References:

  1. Валошин, А. В. Влияние энергетической кормовой добавки на показатели молочной продуктивности коров красной степной породы / А. В. Валошин, А. В. Глазков // Тенденции развития науки и образования. - 2020. - № 3(68). - С. 15-17.
  2. Галиев, Б. Х. Синтез и превращение энергетических соединений в преджелудках сухостойных коров при использовании в рационах различных уровней ненасыщенных жирных кислот / Б. Х. Галиев, Н. М. Ширнина, И. С. Мирошников, Н. Н. Докина, Б. С. Нуржанов // Животноводство и кормопроизводство. - 2018. - № 2(101). - С. 121-129.
  3. Годжиев, Р. С. Повышение молочной продуктивности коров при использовании в рационе высокоэнергетических кормов / Р. С. Годжиев, О. К. Гогаев, Г. С. Тукфатулин // Известия горского государственного аграрного университета. - 2018. - № 3. - С. 37-41.
  4. Головин, А. В. Влияние соотношения легкопереваримых углеводов в рационе новотельных коров на метаболизм в рубце и продуктивность / А. В. Головин // Молочное и мясное скотоводство. - 2018. - № 8. - С. 24-27.
  5. Дускаев, Г. К. Переваримость сухого вещества in situ и доступность крахмала различных видов зерновых / Г. К. Дускаев, А. С. Феромонтова, Г. И. Левахин [и др.] // Вестник мясного скотоводства. - 2015. - № 4(92). - С. 126-130.
  6. Калмагамбетов, М. Б. Анализ и оптимизация рационов лактирующих коров / М. Б. Калмагамбетов, А. Д. Баймуканов, Н. П. Буряков [и др.] // Вестник Тувинского государственного университета. - 2020. - № 3(65). - С. 40-56.
  7. Кондрахина, И. П. Методы ветеринарной клинической диагностики: справоч. пособие / И. П. Кондрахина. - М.: Колос, 2004. - 520 с.
  8. Кудрин, М. Р. Полноценное кормление - основа высокой молочной продуктивности коров / М. Р. Кудрин, Е. М. Кислякова // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н. Э. Баумана. - 2015. - № 3. - С. 96-101.
  9. Кузнецова, Т. А. Анализ кормового рациона у дойных коров / Т. А. Кузнецова, Д. Д. Хайруллин // Научные исследования XXI века. - 2021. - № 3(11). - С. 91-95.
  10. Левахин, Г. И. Изменение свойств кормосмеси при включении кавитированного жира / Г. И. Левахин, Г. К. Дускаев, Б. С. Нуржанов [и др.] // Вестник мясного скотоводства. - 2015. - № 2(90). - С. 102-105.
  11. Макар, З. Н. Влияние уровня и состава, легко ферментируемых углеводов в рационах коров на использование субстратов в молочной железе и молочную продуктивность / З. Н. Макар // Проблема биологии продуктивных животных. - 2020. - № 4. - С. 75-81.
  12. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справ. пособие / А. П. Калашников и [др.]. 3-е изд., перераб. и доп. - М.: Агропромиздат, 2003. - 456 с.
  13. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - М.: Колос. 1976. - 302 с.
  14. Танифа, В. В. К вопросу нормирования углеводного и протеинового питания высокопродуктивных коров в условиях ЗАО «Агрофирма «Пахма» / В. В. Танифа, Н. С. Муратова, В. И. Муратов // Вестник АПК Верхневолжья. - 2010. - № 3(11). - С. 50-53.
  15. Фенченко, Н. Г. Эффективность использования зерна ячменя ярового в различных приемах приготовления к скармливанию дойным коровам / Н. Г. Фенченко [и др.] // Животноводство России. - 2017. - № 5-6. - С. 32-35.
  16. Харитонов, Е. Легкодоступные углеводы в рационах лактирующих коров / Е. Харитонов, А. Березин, Е. Лысова // Животноводство России. - 2019. - № 2. - С. 35-37.
  17. Харитонов, Е. Л. Организация научно - обоснованного кормления высокопродуктивного молочного скота (практические рекомендации) / Е. Л. Харитонов, В. И. Агафонов, Л. В. Харитонов - Боровск. - 2008. - 105 с.
  18. Шестаков, С. Д. Управляемая гидратация биополемеров - безопасный, эффективный и универсальный способ увеличения объема, производимого сельхозсырья и продовольственных продуктов / С. Д. Шестаков // Ефективш корми та годiвля. - 2007. - № 5. - С. 36-38.
  19. Bogolyubova, N. V. Methods Of Regulating Physiological And Biochemical Processes And Improving Performance Of Dairy Cows Summer Period / N. V. Bogolyubova, V. V. Zaytsev, S. A. Shalamova [et al.] // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2018. - No. 9(4): 1390.
  20. Seifrid, K. N. In situ and in vitro numinal stark deqradation of grains from diferent rye, triticale and bardey genotyres / K. N. Seifrid, H. Steingass and M. Rodehutscord // Animal. - 2017. - No. 21. - P. 1-9.

Authors:

  1. Kononets Valery Valerievich, junior researcher, FSBSI “Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences”.
  2. Shirnina Nadezhda Mikhailovna, PhD in Agriculture, FSBSI “Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences”.
  3. Nurzhanov Baer Serekpaevich, DSc in Agriculture, FSBSI “Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences”.