Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 105

UDC: 631.15
GSNTI: 68.75.02

Impact of modernization of agricultural productions on the economic efficiency of the industry

Agriculture is an integral part of the life and development of any modern country. In this industry, a significant number of material tools from which various products are obtained. The presence of reserves for a "rainy day" is considered the most important condition for human life. The structure of reserves, corresponding to the changing nature of global threats, is the main principle of the effectiveness of the state reserve of the Russian Federation (RF) as an element of food security. The food security of our country is an important part of ensuring the protection of national interests. It is it that is conditionally reflected in the National Security Strategy of the Russian Federation. The need to approve a new document on Russia's food security is caused by some triggers. Triggers include world changes in recent years (within the framework of economic and political unions), which carry some risks for food security due to economic sanctions of more countries against the Russian Federation. But, it is worth noting that the triggers provided long-term international alliances in various economic sectors, which ensured the openness of the national agri-food market. The most important intergovernmental organization founded for economic cooperation and integration between states is the EAEU (Eurasian Economic Union), and includes the following countries: Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Russia. Members of the EAEU work together in various sectors of the economy, including energy, transport and agriculture. It is assumed that mutually beneficial cooperation within the framework of the union will contribute to sustainable economic development and welfare. Based on the contents of the doctrine, we note that the key direction for developing the economic potential of the Russian Federation for 2022 was the increase in food productivity. This direction includes various measures for the development of agriculture: the introduction of new information technologies and the updating of growing methods, improving the efficiency of management and use of natural resources. In the article, we will consider the level of automation of agricultural enterprises in the Russian Federation and calculate the percentage of optimized work to determine the current level of food safety. We will also compare several enterprises in the agro-industrial sector and calculate their automation coefficient using mathematical formulas. Let us propose ways to increase the coefficient at its low value.
Keywords: Food security, agriculture, economic growth, modernization through automation, implementation of low-code platforms.
DOI: 10.21515/1999-1703-105-19-25

References:

  1. Башилов, А. М. Цифровая трансформация агропредприятий / А. М. Башилов, В. А. Королев // Вестник аграрной науки Дона. - 2021. - № 3(55). - URL: https://cyberleninka.ru/article/n/tsifrovaya-transformatsiya-agropredpriyatiy (дата обращения: 07.05.2023).
  2. Бьерне, Д. Цифровизация сельскохозяйственного производства России на период 2018-2025 гг. Исследование кооперационного проекта «Германо-Российский аграрно-политический диалог» / Д. Бьерне, Т. З. Годжаев. - Москва/Берлин, декабрь, 2018. - 33 с.
  3. Гостев, А. В. Выбор адаптивных агротехнологий в цифровом земледелии / А. В. Гостев, А. И. Пыхтин // Достижения науки и техники АПК. - 2019. - № 6. - URL: https://cyberleninka.ru/article/n/vybor-adaptivnyh-agrotehnologiy-v-tsifrovom-zemledelii (дата обращения: 01.06.2023).
  4. Лубкова, Э. М. Особенности новой доктрины продовольственной безопасности 2020 / Э. М. Лубкова, А. Э. Шилова // ЭКО. - 2020. - №11 (557). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/osobennosti-novoy-doktriny-prodovolstvennoy-bezopasnosti-2020 (дата обращения: 10.05.2023).
  5. Официальный сайт Федеральной службы государственной статистики. - [Электронный ресурс]. - URL: https://rosstat.gov.ru (дата обращения: 03.05.2023).
  6. Хроль, Е. В. Использование технологий искусственного интеллекта в аграрном секторе / Е. В. Хроль, Л. С. Каракоз, К. Д. Лещенко, А. М. Кумратова // Агропромышленный комплекс: состояние, проблемы, перспективы: Сборник ст. XVII Междунар. науч.-практ. конф., Пенза, 24-25 октября 2022 года. - Пенза: Пензенский государственный аграрный университет, 2022. - С. 487-489.
  7. Шевкуненко, М. Ю. Обеспечение продовольственной безопасности России в условиях санкций / М. Ю. Шевкуненко, Д. А. Криворучко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2023. - № 103. - С. 86-90. - DOI 10.21515/1999-1703-103-86-90.
  8. Шевкуненко, М. Ю. Продовольственная безопасность России в условиях цифровой трансформации / М. Ю. Шевкуненко, А. А. Асауленко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 100. - С. 74-76. - DOI 10.21515/1999-1703-100-74-76.
  9. Шевкуненко, М. Ю. Продовольственная безопасность России: вызовы и угрозы / М. Ю. Шевкуненко, Т. А. Шульженко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 96. - С. 53-58. - DOI 10.21515/1999-1703-96-53-58.

Authors:

  1. Osenniy Vitaliy Vitalievich, Candidate of Economics, Associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Khrol Ekaterina Vladimirovna, master’s degree student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Bespalova Daria Pavlovna, master’s degree student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.