Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 103

UDC: 579.62:615.9
GSNTI: 34.24.17

Virulence, toxigenicity, toxicity, safety and dermonecrotic properties study in autochthonous lactobacteria species

The research article presents the results of studying the virulence, toxigenicity, toxicity, harmlessness and dermonecrotic properties of autochthonous species Lactobacillus amylovorus and Limosilactobacillus mucosae isolated from the gastrointestinal tract of pigs grown using intensive technology. The study of the autochthonous probiont strains safety was carried out on laboratory animals, which were male and female Balb/c mice and Wistar rats, as well as on outbred rabbits. In vitro, the possible production of hemolysin by the studied lactic acid bacteria was studied using defibrinated sheep blood. As a result of a series of experiments, it was found that the analyzed autochthonous microorganisms did not show a negative effect on the body of laboratory mice, rats and rabbits, their death, loss of body weight by the end of the observation period with the introduction of the maximum tolerated doses and volumes was not recorded. The fact indicates their virulence, toxigenicity and toxicity manifestation absence, as well as the studied probiont strains do not produce hemolysin and do not have dermonecrotic activity. Thus, the studied autochthonous species of lactic acid bacteria Lactobacillus amylovorus and Limosilactobacillus mucosae are safe for use as probiotic cultures.
Keywords: Lactobacilli, titer, safety, virulence, toxigenicity, toxicity, dermonecrotic properties.
DOI: 10.21515/1999-1703-103-280-285

References:

  1. Абдуллаева, А. М. Научные основы использования методов санитарно-микробиологической экспертизы и микробной деконтаминации птицепродуктов: дис. ….. д-ра биол. наук: 06.02.05 / Абдуллаева Асият Мухтаровна. - Москва, 2020. - 295 с.
  2. Алексеев, А. Д. Биологическая безопасность объектов животноводства (птицеводства) учреждений федеральной службы исполнения наказаний на современном этапе / А. Д. Алексеев, О. Г. Петрова // Пермский аграрный вестник. - Пермь: ФГБОУ ВО «Пермский государственный аграрно-технологический университет имени академика Д. Н. Прянишникова», 2020 г. - № 1(29). - С. 101-108.
  3. ГОСТ 33216-2014 Руководство по содержанию и уходу за лабораторными животными. Правила содержания и ухода за лабораторными грызунами и кроликами (Переиздание). Введ. 2016-07-01. - М.: Стандартинформ, 2019. - 24 с.
  4. ГОСТ 34566-2019 Комбикорма полнорационные для лабораторных животных. Технические условия. Введ. 2020-10-01. - М.: Стандартинформ, 2019. - 14 с.
  5. МУ 2.3.2.2789-10. Методические указания по санитарно-эпидемиологической оценке безопасности и функционального потенциала пробиотических микроорганизмов, используемых для производства пищевых продуктов. - М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2011. - 104 с.
  6. МУК 4.2.2602-10. Система предрегистрационного доклинического изучения безопасности препаратов. Отбор, проверка и хранение производственных штаммов, используемых при производстве пробиотиков: Методические указания. - М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2010. - 60 с.
  7. Виноградов, П. Н. РД-АПК 3.10.07.02-09 Методические рекомендации по содержанию лабораторных животных в вивариях научно-исследовательских институтов и учебных заведений / П. Н. Виноградов, С. С. Шевченко, О. Л. Седов, Е. С. Гарафутдинова [и др.]. - М.: Министерство сельского хозяйства РФ, 2009. - 29 с.
  8. Clavijo, V. The gastrointestinal microbiome and its association with the control of pathogens in broiler chicken production: A review. / V. Clavijo, M. J. V. Flórez // Poult Sci. - 2018. - No. 97(3). - P. 1006-1021.
  9. Neef, A. Future for probiotic science in functional food and dietary supplement development / A. Neef, Y. Sanz // Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. - 2013. - No. 16(6). - P. 679-687.
  10. The chicken gastrointestinal microbiome / B. B. Oakley, H. S. Lillehoj, M. H. Kogut, W. K. Kim, J. J. Maurer, A. Pedroso, M. D. Lee, S. R. Collett, T. J. Johnson, N. A. Cox // FEMS Microbiol Lett. - 2014. - No. 360(2). - P. 100-112.
  11. Stanley, D. Microbiota of the chicken gastrointestinal tract: influence on health, productivity and disease / D. Stanley, R. J. Hughes, R. J. Moore // Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2014. - No. 98(10). P. 4301-4310.
  12. Su, H. Cultivable bacterial microbiota of northern bobwhite (Colinus virginianus): a new reservoir of antimicrobial resistance / H. Su, J. M c Kelvey, D. Rollins, M. Zhang, D. J. Brightsmith, J. Derr, S. Zhang // Plos ONE. - 2014. - No. 9(6). - e99826.

Authors:

  1. Koshchaev Andrey Georgievich, doctor of biological sciences, professor, Academician of the RAS, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Lysenko Yury Andreevich, doctor of biological sciences, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Luneva Albina Vladimirovna, doctor of biological sciences, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Yakovets Margarita Gennadievna, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Belyak Vladimir Anatolyevich, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.