Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 103

UDC: 636.32/38
GSNTI: 68.39.31

Features of growth and productive qualities of the bright North Caucasian and Grozny breeds in the conditions of SUE "Dawns of the Caucasus"

In the article it was studied that the live weight of the bright North Caucasian breed (group I) in the studied age periods was higher than that of the peers of the Grozny breed (group II). At the age of 4 months, this superiority was 4.3%, at 9 months of age - 9.1%, at 14 months of age - 13.1%. It was found that the pre-slaughter live weight by 12.7%, the mass of the paired carcass - 21.1%, the slaughter weight - 19.7%, the slaughter yield - 2 was higher than that of the bright of the first group. There were no significant differences in the shearing of wool in pure fiber in the yarks of the North Caucasian meat-wool and Grozny fine-wool breeds, and in the output of pure wool, a significant advantage is on the side of the yarks of the North Caucasian meat-wool breed.
Keywords: Live weight, bright, breed, height, meat productivity, wool shearing, cool grade.
DOI: 10.21515/1999-1703-103-190-193

References:

  1. Беляева, А. М. Создание и совершенствование тонкорунных пород овец / А. М. Беляева // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2002. - № 3. - С. 8-10.
  2. Болдырев, В. А. Мясная продуктивность чистопородного и помесного молодняка овец грозненской породы / В. А. Болдырев, В. А. Мороз // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2003. - № 1. - С. 20-22.
  3. Джапаридзе, Т. Г. Породоиспытание мясо-шерстных овец в Белгородской и Воронежской областях / Т. Г. Джапаридзе, Н. И. Пасечкин, М. Г. Гноев // Сб. науч. тр. ВИЖ. - 2004. - Т. 35. - С. 182-192.
  4. Забашта, Н. Н. Требования к производству органической баранины для детского питания / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, И. М. Донник, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2017. - № 6 (160). - С. 3.
  5. Горлов, И. Ф. Характеристика состояния овцеводства Pоссии и ростовской области и перспективы развития отрасли / И. Ф. Горлов, М. И. Сложенкина, А. Г. Кощаев, В. В. Абонеев, Ю. А. Колосов // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 157. - С. 392-410.
  6. Разумеев, К. Э. Повышение качества продукции овцеводства и звероводства: монография / К. Э. Разумеев, В. И. Трухачев, Н. А. Балакирев, Ю. А. Юлдашбаев др.]. - Москва: РГАУ-МСХА, 2021. - 279 с.

Authors:

  1. Getokov Oleg Olievich, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "V.M. Kokov Kabardino-Balkarian State Agrarian University".
  2. Abdulkhalikov Rustam Zaurbievich, DSc in Agriculture, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "V.M. Kokov Kabardino-Balkarian State Agrarian University".
  3. Taov Ibrahim Hasanovich, DSc in Agriculture, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "V.M. Kokov Kabardino-Balkarian State Agrarian University".
  4. Magomedov Kamaludin Gazimagomedovich, DSc in Agriculture, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "V.M. Kokov Kabardino-Balkarian State Agrarian University".