Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 103

UDC: 636.32/.38
GSNTI: 68.39.31

Indicators of productivity of sheep of meat-and-tallow breeds with various selection options

This article presents the results of studying the dynamics of selected traits of fat-tailed sheep with various selection options in the conditions of the West Kazakhstan region. Sheep of the desired type in terms of live weight and wool shearing fully corresponded to the standard of the Edilbai breed. It should be noted that when selecting parental forms by live weight, higher slaughter rates were characterized by rams from homogeneous and heterogeneous variants with the participation of linear producing rams of the Birlik intra-breed type and Suyunduk factory type, whose offspring at the age of 4-4.5 months had an average carcass weight of 22.5 kg at 52.7% slaughter yield with a coefficient of the meat content is 4.23.
Keywords: Meat-greasy sheep, Edilbaevsky breed, breeding selection, economically useful signs, intensity of growth and development, slaughter indicators.
DOI: 10.21515/1999-1703-103-184-189

References:

  1. Садыкулов, Т. С. Проблемы использования генофонда курдючных пород овец в отечественном овцеводстве / Т. С. Садыкулов // Вестник с.-х. науки Казахстана. - Алматы: Бастау, 2000. - № 7. - С. 37-40.
  2. Траисов, Б. Б. Едилбайские овцы разных генотипов Западного Казахстана / Б. Б. Траисов, Ю. А. Юлдашбаев, Д. Б. Смагулов и др. // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2018.- № 1.- С. 17-19.
  3. Faisca, L. D. A new insight about the selection and intake of forage by ewes and lambs in different production systems on pasture / L. D. Faisca, M. T. Peres, S. R. Fernandes and etc. // Small Ruminant Research, 2023.- V. 221.- P. 106949.
  4. Бозымов, К. К. Эффективность вариантов отбора и подбора по живой массе казахской курдючной грубошерстной породы овец / К. К. Бозымов, А. Н. Баяхов, А. М. Давлетова // Вестник Брянской государственной сельхозакадемии. - 2015. - № 2-1.- С. 12-15.
  5. Траисов, Б. Б. Мясная продуктивность баранчиков едилбайской породы / Б. Б. Траисов, Д. Б. Смагулов, А. М. Давлетова // Известие ОГАУ. -2019. - № 5(79). - С. 249-252.
  6. Казиханова, С. Р. Изменение живой массы курдючных ягнят в зависимости от технологии выращивания // Тр. межд. науч.-практ. конф.: «Сейфуллинские чтения - 12». - Астана: КазАТУ им. С. Cейфуллина, 2016.- С. 289-290.
  7. Забелина, М. В. Оптимизация сроков убоя и мясная продуктивность молодняка овец в зависимости от возраста, полового диморфизма и кастрации / М. В. Забелина, Л. В. Ступина, А. В. Егунова и др. // Мат. науч.-практ. конф.: «Национальные приоритеты развития АПК». - Оренбург, 2022. - С. 648-652.
  8. Забашта, Н. Н. Требования к производству органической баранины для детского питания / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, И. М. Донник, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2017. - № 6 (160). - С. 3.
  9. Горлов, И. Ф. Характеристика состояния овцеводства Pоссии и Ростовской области и перспективы развития отрасли / И. Ф. Горлов, М. И. Сложенкина, А. Г. Кощаев, В. В. Абонеев, Ю. А. Колосов // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 157. - С. 392-410.
  10. Разумеев, К. Э. Повышение качества продукции овцеводства и звероводства: монография / К. Э. Разумеев, В. И. Трухачев, Н. А. Балакирев, Ю. А. Юлдашбаев др.]. - Москва: РГАУ-МСХА, 2021. - 279 с.
  11. Колосов, Ю. А. Откормочные качества и мясная продуктивность овец сальской породы улучшенных генотипов / Ю. А. Колосов, В. В. Абонеев, А. Г. Кощаев, И. В. Засемчук, Т. С. Романец // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 154. - С. 360-382.

Authors:

  1. Bissembayev Anuarbek Temirbekovich, PhD in Agriculture, LLP "Scientific and Production Centre for Animal Husbandry and Veterinary".
  2. Yuldashbaev Yusupzhan Artykovich, DSc in Agriculture, professor, academician of the RAS, Academician of RAS Zootechnics and Biology Institute of the RSAU - MAA named after K.A. Timiryazev.
  3. Smagulov Darkhan Bakytbekovich, DSc in Philosophy according to special "Technology for the production of livestock products", associate professor, NJSC "West Kazakhstan Agrarian and Technical University named after Zhangir khan".
  4. Aitpayeva Zukhra Sansyzbaevna, DSc in Philosophy according to special "Technology for the production of livestock products", NJSC "West Kazakhstan Agrarian and Technical University named after Zhangir khan".