Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 103

UDC: 636.051.636.052
GSNTI: 68.39.31

Reproductive features of the Kalmyk fat-tailed breed sheep and the Dorper breed rams when crossing

At present, sheep breeding farms in Russia supposedly breed about 40 breeds of sheep of different productivity directions, and this industry is actively developing. Also, new breeds are being imported to Russia, the number of livestock is increasing, and reproduction issues are becoming increasingly relevant. The aim of the study was to study and evaluate the reproductive qualities of Kalmyk fat-tailed sheep and Dorper rams when crossed. Experimental work was carried out in the conditions of the experimental farm of the Kalmyk Research Institute of Agriculture named after M.B. Narmaev of the Republic of Kalmykia. All animals used in the experiment were in the same conditions of keeping and feeding. 2 groups were created, the first control group included 100 ewes of the Kalmyk fat-tailed breed, which were inseminated by sires of the Kalmyk fat-tailed breed (KKr). The second experimental group consisted of 100 ewes of the Kalmyk fat-tailed breed inseminated by Dorper breed rams (½ KKr × ½ Dp). The reproductive qualities of sires were assessed by the amount of sperm in the ejaculate, the concentration of spermatozoa and their activity. Evaluation of sires made it clear that the indicators of sires of the Dorper breed exceed those of their peers in the Kalmyk fat-tailed breed, but not significantly. The reproductive qualities of ewes crossed with Dorper breed rams showed that the business output of lambs per 100 ewes was 105 lambs. Whereas in purebred ewes this figure was 92 lambs out of 100 ewes used in the experiment. But it must be taken into account that in this experiment, the barrenness in group I was 6% of the inseminated, and in group II - 8% of the inseminated. Thus, it can be said that the use of Dorper sires when crossed with ewes of the Kalmyk fat-tailed breed contributed to an increase in the yield of commercial lambs by 16.2% compared with purebred breeding of Kalmyk fat-tailed sheep.
Keywords: Dorper, Kalmyk fat-tailed breed of sheep, ewes, preservation, reproduction of ewes, sires.
DOI: 10.21515/1999-1703-103-179-183

References:

  1. Ерохин, А. И. Интенсификация воспроизводства овец: Учебное пособие / А. И. Ерохин, Е. А. Карасев, С. А. Ерохин. - Москва: КУРС: ИНФРА-М, 2018. - 240 с.
  2. Мамонтова, Т. В. К вопросу использования элементов малозатратной технологии в овцеводстве / Т. В. Мамонтова, М. М. Айбазов, М. И. Сингурова // Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. - 2016. - Т. 1. - № 9. - С. 476-480.
  3. Мороз, В. А. Некоторые итоги поздневесеннего ягнения овец на пастбище / В. А. Мороз, В. С. Зарытовский, В. И. Головин, М. М. Айбазов, И. Н. Бронников, В. И. Чавренко, В. И. Маслов, Л. Ф. Кравцов // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2001. - № 2. - С. 7-10.
  4. Колосов, Ю. А. Откормочные качества и мясная продуктивность овец сальской породы улучшенных генотипов / Ю. А. Колосов, В. В. Абонеев, А. Г. Кощаев, И. В. Засемчук, Т. С. Романец // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 154. - С. 360-382.
  5. Омаров, А. А. Продуктивные и воспроизводительные особенности баранов и маток создаваемого скороспелого типа мясо-шерстных овец / А. А. Омаров, Л. С. Малахова, Л. Н. Скорых, Д. В. Коваленко // Сельскохозяйственный журнал. - 2016. - № 1(9) - С. 140-144.
  6. Пахомова, Е. В. Мясная продуктивность овец калмыцкой курдючной, грозненской тонкорунной пород и их помесей / Е. В. Пахомова // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2013. - № 4. - С. 26-27.
  7. Погодаев, В. А. Экстерьерные и интерьерные показатели баранчиков породы дорпер в период адаптации к природно-климатическим условиям Калмыкии / В. А. Погодаев, Н. В. Сергеева, А. Н. Арилов // Сборник научных трудов Северо-Кавказского научно-исследовательского института животноводства. - 2017. - Т. 6. - № 1. - С. 97-101.
  8. Забашта, Н. Н. Требования к производству органической баранины для детского питания / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, И. М. Донник, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2017. - № 6 (160). - С. 3.
  9. Горлов, И. Ф. Характеристика состояния овцеводства Pоссии и ростовской области и перспективы развития отрасли / И. Ф. Горлов, М. И. Сложенкина, А. Г. Кощаев, В. В. Абонеев, Ю. А. Колосов // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 157. - С. 392-410.
  10. Чылбак-оол, С. О. К вопросу о создании и современном состоянии овец тувинской короткожирнохвостой породы / С. О. Чылбак-оол, Ю. А. Юлдашбаев, М. И. Донгак //Современные тенденции развития биологической и ветеринарной науки: сборник материалов международной научно-практической конференции. - Оренбург: Издательский центр ОГАУ.- 2018. - С. 144-150.
  11. Юлдашбаев, Ю. А. Продуктивность и биологические особенности курдючных овец Калмыкии / Ю. А. Юлдашбаев, Б. К. Салаев, Б. Е. Гаряев, Ю. Н. Арылов // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. - 2015. - № 5. - С. 106-122.
  12. Разумеев, К. Э. Повышение качества продукции овцеводства и звероводства: монография / К. Э. Разумеев, В. И. Трухачев, Н. А. Балакирев, Ю. А. Юлдашбаев др.]. - Москва: РГАУ-МСХА, 2021. - 279 с.

Authors:

  1. Bazaev Savr Olegovich, PhD in Agriculture, research assistant, FSBSI “Federal Scientific Agroengineering Center” VIM.
  2. Vladimirov Fedor Evgen'evich, research assistant, FSBSI “Federal Scientific Agroengineering Center” VIM.