Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 103

UDC: 632.934.1
GSNTI: 68.33.29

The effect of calcium on the apple fruits vitreousness

The article highlights the problem of the apple fruits vitreousness manifestation. Calcium deficiency, as one of the factors, significantly affects the quality, taste and preservation of fruits. Optimization of mineral nutrition affects not only the reduction of fruit vitreousness, but also the quality of the crop as a whole. Treatment with Folirus Calcium-Magnesium mineral fertilizer helps to reduce the vitreous appearance of apple fruits by an average of 49%, regardless of third-party influencing factors. As a recommendation, it is advisable to grow varieties susceptible to vitreousness on low-growing clone rootstocks, effectively apply growth regulators, observe pruning technology, it is important to use anti-hail nets, which, in addition to their direct task, are capable of scattering direct sunlight.
Keywords: Pome fruits, apple tree (Malus P.Mill), vitreousness, mineral fertilizers, calcium, crop quality, biological efficiency.
DOI: 10.21515/1999-1703-103-155-158

References:

  1. Гудковский, В. А. Влияние предуборочных и послеуборочных факторов на поражение плодов стекловидностью / В. А. Гудковский, Л. В. Кожина, А. Е. Балакирев, Ю. Б. Назаров // Научно-практические основы повышения эффективности садоводства для улучшения структуры питания населения отечественной экологически безопасной плодоовощной продукцией. Мат. науч-практ. конф. 4-6 сентября 2014 года в г. Мичуринске Тамбовской области. - Мичуринск-наукоград РФ, 2014. - С. 115-126.
  2. Федоров, М. А. Промышленное хранение плодов / М. А. Федоров. - М.: Колос, 1981. - 184 с.
  3. Пикушова, Э. А. Методика экспериментальных исследований в агрономии: учеб. пособие / Э. А. Пикушова, Л. А. Шадрина, А. И. Белый. - Краснодар: КубГАУ, 2020. - 162 с.
  4. Пикушова, Э. А. Концепция интегрированной защиты растений от вредных организмов: учеб. пособие / Э. А. Пикушова, А. И. Белый. - Краснодар: КубГАУ, 2021. - 258 с.
  5. Kasai, S. Antioxidant levels in watercore tissue in 'Fuji' apples during storage / S. Kasai, O. Arakawa // Postharvest Biology and Technology. - 2010. - Vol. 55. - No 2. - P. 103-107. - DOI 10.1016/j.postharvbio.2009.08.008.
  6. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://asprus.ru/blog/vliyanie-preduborochnyx-i-posleuborochnyx-faktorov-na-porazhenie-plodov-steklovidnostyu/.
  7. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: https://yabloki.site/sovety-sadovodam/urozhaj/pochemu-yabloki-stanovyatsya-prozrachnymi.

Authors:

  1. Tokarenko Alexandra Valer'yevna, undergraduate, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Belyi Alexandr Ivanovich, PhD in Agriculture, Assistant Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.