Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 83

UDC: 638.1
GSNTI: 68.39.43

Changing the parameters of the rectum of honeybees when feeding Kandy with the addition of organic acids

This article discusses the technology of preparing sugar honey dough, with the addition of organic acids. Dynamics of bee eating fertilizing and fullness of bee rectum excrement, when it is fed during the winter to honeybees of the carpathian breed. The results of morphometric measurements of rectums of bees of experimental and control groups are presented. The procedure of this study have been tested. The analysis of control over the intensity of feed consumption is carried out at different times of the year, a high degree of bee need for food is recorded. It was found that the need for organic acids was higher in the experimental groups, at the same time, the feed honey sotoramki 20-25% remained sealed. The characteristic of organic acids is given and their positive impact on the safety of bee colonies in winter. The size and degree of filling of bee rectums with excrement is significantly lower in the experimental groups, especially which was fed kandy with the addition of humic acids.
Keywords: The honeybee, wintering, digestion, rectum, morphometric measurements, top dressing, organic acids, efficiency
DOI: 10.21515/1999-1703-83-174-179

References:

  1. Ворович, А. А. Пчела и улей / А. А. Ворович, Т. А. Минакина, Я. О. Ронинсон; перевод с анг. - Москва: Изд-во «Колос», 1969. - С. 331-335.
  2. Горлов, И. Ф. Инновационные способы повышения эффективности производства и переработки продукции пчеловодства: монография / И. Ф. Горлов, А. А. Мосолов. - ФГБОУ ВПО «Волгоградский государственный технический университет». - Волгоград: Волгоградское научное издательство, 2013. - С. 14-22.
  3. Гриценко, В. Ф. Развитие и медопродуктивность пчелиных семей при использовании препарата «РИБАВ»: автореф. канд. с.-х. наук / В. Ф. Гриценко. - ФГБОУ ВО МГАВМ и Б - МВА имени К.И. Скрябина. - Москва, 2008. - 19 с.
  4. Ишемгулов, А. М. Рациональное использование биологических ресурсов Башкортостана для развития пчеловодства / А. М. Ишемгулов. - Рыбное: ГНУ НИИ пчеловодства Россельхозакадемии, 2005. - С. 10.
  5. Комлацкий, В. И. Гуминовые кислоты как фактор повышения биологических особенностей пчелиных семей / В. И. Комлацкий, О. В. Стрельбицкая // Тр. / КНЦЗВ. - 2019. - Т. 8. - № 2. - С. 264-269.
  6. Пат. 2688354. Российская Федерация, МПК А 01К47 /00. Способ сохранности пчел в зимний период / В. И. Комлацкий, О. В. Стрельбицкая, М. М. Сазоненко; патентообладатель ФГБУ ВО «Кубанский государственный аграрный университет имени И.Т. Трубилина». - Заявка № 2018108953; опубл. 2019.05. - 7 с.
  7. Таранов, Г. Ф. Корма и кормление пчел / Г. Ф. Таранов. - М.: Россельхозиздат, 1986. - C. 82-102-113.
  8. Таранов, Г. Ф. Анатомия и физиология медоносных пчел / Г. Ф. Таранов. - М.: «Колос», 1968. - C. 74-93.

Authors:

  1. Komlatsky Vasily Ivanovich, DSc in Agriculture, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Strelbitskaya Olesya Viktorovna, post-graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.