Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 71

UDC: 636.5.053.085:633.111.3
GSNTI: 68.39.15,68.39.37,68.35.29

Nutritional value of sphaerococcum wheat (Triticum sphaerococcum Perc.) and (Triticale sphaerococcum), protein biological value improvement methods, amino acid metabolism in chickens on monograin and supplemented bymino acids diets

The objective of this study was to determine nutritional value the grain of sphaerococcum wheat (SCW) new lines № 528, № 546, one line normal triticale no.753 and sphaerococcum variety triticale Giray. Protein content in wheat grain №528 was 15.85%, in №546 - 15.25%, in normal triticale № 753 - 12,96%, in triticale Giray - 14.34%. The content of lysine in grain in % and in g/100 g of protein was respectively: 0.33 and 2.08; 0.39 and 2.56; 0.36 and 2.78; 0.42 and 2.86. Chickens on monograin diets ate food very badly and showed too low average daily gains. Enrichment of these diets with a mixture of essential amino acids to the required norms contributed to a multiple increase of average daily gains to the level of high-protein feed. The highest gains are observed for the diets with sphaerococcumtriticale Giray. Monograin rations on the basis of wheat and triticale with high protein content, enriched with synthetic amino acids, with minimal or no consumption of protein feed will be widely used in the future. Apparent and true lysine digestibility of wheat and triticale was in the range of 85-90%. Determination of free amino acids in serum helps to assess the degree of balance of diets for essential amino acids. It is recommended to use triticale Giray variety for production in the conditions of farms.
Keywords: Sphaerococcum wheat, triticale, chemical composition, biological value, the apparent and true digestibility of lysine
DOI: 10.21515/1999-1703-71-85-96

References:

  1. Аминокислотное питание животных и проблема белковых ресурсов / под ред. В. Г. Рядчикова // Матер. конф. - Краснодар, 2005. - 405 с.
  2. Беспалова, Л. А. Этапы и результаты селекции шарозерной пшеницы (T. sphaeroco-ccum Perc.) в Краснодарском НИИСХ им. П. П. Лукьяненко / Л. А. Беспалова, А. Н. Боровик, Ф. А. Колесников, Т. Ю. Мирошниченко // Зерновое хозяйство России. - №2 (38) - 2015. - С. 44-44.
  3. Беспалова, Л. А. Этапы и результаты селекции шарозерной пшеницы (T. sphae-rococcum Perc.) в Краснодарском НИИСХ им. П. П. Лукьяненко (часть 2) / Л. А. Беспалова, А. Н. Боровик, Ф. А. Колесников, Т. Ю. Мирошниченко // Зерновое хозяйство России. - №3 (39) - 2015. - С. 10.
  4. Боровик, А. Н. Селекция и возвращение в культуру исчезающих и редких видов пшеницы: шарозерной (Triticum sphaerococcum Perc.), полбы (Triticum dicoccum (Schrank.) Schuebl.), твердой (Triticum durum Desf.) и создание тритикале шарозерной (Triticale sphaerococcum) для диверсификации производства высококачественного зерна. Автореферат. 2016 - 48 с.
  5. Головко, Е. Н. Доступность аминокислот в белковом питании моногастричных животных // Е. Н. Головко, В. Г. Рядчиков, Н. Н. Забашта. Монография. - Краснодар: 2014. - 300 с.
  6. Продан, А. А. Показатели роста и развития цыплят при использовании в их кормлении новых сортов тритикале / А. А. Продан, Л. А. Зеленская, М. П. Эйсмонт // Новая наука: от идеи к результату: Международное научное периодическое издание по итогам Международной научно-практической конференции (Сургут, 22 апреля, 2017). / Стерлитамак: АМИ, 2017. - № 4 - 3 - 1. - 232 с.
  7. Рядчиков В. Г. Идеальный белок в рационах свиней и птиц / В. Г. Рядчиков, С. Л. Полежаев, М. О. Омаров // Животноводство России. - 2010. №2. - С. 49-52.
  8. Рядчиков, В. Г. Основы питания и кормления сельскохозяйственных животных: учебник / В. Г. Рядчиков. Краснодар: КГАУ, 2014. - 616 с.
  9. Рядчиков, В. Г. Пищевое поведение животных при разных формах баланса незаменимых аминокислот / В. Г. Рядчиков, И. В. Тарабрин, Н. П. Радуль [и др.] // Сельскохозяйственная биология. - 2005. - № 2. - С. 3-13.
  10. Рядчиков, В. Г. Улучшение зерновых белков и их оценка / В. Г. Рядчиков. - Под ред. М.И. Хаджинова. - М.: Колос, 1978. - 368 с.
  11. Рядчиков, В. Г. Мировые ресурсы растительного и животного белка. Аминокислотный состав: монография / В. Г. Рядчиков, Е. Н. Головко. - Краснодар: КГАУ, 2003. - 732 с.
  12. Фисинин, В. И. Научные основы кормления сельскохозяйственной птицы / В. И. Фисинин [и др.]. - Сергиев Посад, 2009. - 349 с.
  13. Фисинин, В. И. Новое кормление для животных: справ. пособие / В. И. Фисинин, В. В. Калашников, И. Ф. Драганов [и др.]. - М.: Изд-во РГАУ-МСХА, 2012. - 612 с.
  14. Эйсмонт, М. П. Питательная ценность шарозерной пшеницы в кормлении цыплят / М. П. Эйсмонт, Л. А. Зеленская, А. А. Продан // Новая наука: от идеи к результату: Международное научное периодическое издание по итогам Междунар. науч.-практ. конф. (Сургут, 22 апреля 2017) / Стерлитамак: АМИ, 2017. - № 4. - 232 с.
  15. Ajinomto Heartland, LLC. True Digestibility of Essential Amino Acid for Poultry. Revision 7. Ajinomoto Heartland LLV, Chicago, IL. - 2004.
  16. Andreas, Lemme. Amino Acid Recommendations for laying hens / Lemme Andreas // Lohmann Information. Vol. 44 (2), Oct 2009. - P. 21.
  17. Campos, A. Digestible valine: lysine ratios for broilers durig the starter and finisher periods / A. Campos, E. T. Nogueira, L. F. Albino and H. Rostagno. - Poultry Science Annual Meeting. - Paster 352. - Raleigh, NC. - 2009.
  18. Harper, A. R. Effects of disproportionate amounts of amino acides / A. R. Harper, N. J. Benevenga // Proteins as Human Food. - Proc. 16-th Faster School in Agr. Sct., Unit. - Of Nottingem, AVI Publ. Comp., Іnc. Westport, Connect, 1970. - P. 417-447.
  19. NRC. Nutrient Requirement of Poultry. - 9th edition. - 1994. - 155 p.
  20. Rostago, H. S. Brazillian Tables for oultry and Swine. Composition of Feedstuffs and Nutritional Requirements / H. S. Rostago, L. F. T. Albino, P. C. Donzele, R. Gomes, de Olvera Flavia, Lopes, A. S. Ferreira, S. L. de Toledo Barreto and R. F. Euclides. - 3th ed. H. S. Rostagno, ed. Universidade Federal de Vicosa, Dept. - Zootecnia, Vicosa, MG, Brasil. - 2011.
  21. Schutte, J. B. Ideal amino acid profile for poultry. In: Brufau J. (ed.), Tacon A. (ed.). Feed manufacturing in the Mediterranean region: Recent advances in research and technology / H. S. Rostago, L. F. T. Albino, P. C. Donzele, R. Gomes, Flavia de Olvera, Lopes, A. S. Ferreira, S. L. de Toledo Barreto and R. F. Euclides. Zaragoza: CHIEAM, 1999. - P. 259-263. (Cahiers Mediterraneennes; n. 37.

Authors:

  1. Radchikov Victor Georgievich, DSc in Biology, Academic title: professor HAC, head Department of Animal Physiology and Nutrition, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Vagina Victoriya Viktorovna, graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Dmitrienko Stanislav Nikolfevich, Phd in Biology, assistant professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Bespalova Ludmila Andreevna, DSc in Agriculture, professor HAC, head Department of wheat breeding, FSBSI «NCP P.P. Lukyanenko».
  5. Borovik Aleksandr Nikolaevich, Dr. Agric. Sci, professor, leading fellow of the Department of wheat breeding, FSBSI «NCP P.P. Lukyanenko».