Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 98

UDC: 636.5.033
GSNTI: 68.41.00

Evaluation of the effect of the probiotic "Bactosel" on the intestinal microflora of broiler chickens

The purpose of the work is to evaluate the effect of a probiotic feed additive on the intestinal microbiome of broiler chickens in poultry farming conditions against the background of antibiotic replacement. As a probiotic feed additive, the probiotic "Baktosel" (manufacturer of LLC "Lallemand yeast") was used. The feeding experiment was carried out on broiler chickens of the Ross 308 cross on the basis of an industrial poultry farm (Moscow region). The composition of the intestinal microflora of broiler chickens was evaluated using molecular genetic methods of real-time PCR and NGS. It has been established that the drinking of the drug "Bactosel" has a stabilizing effect on the intestinal microbiota due to an increase in the number of bacteria of the genus Bifidobacteriales and Lactobacillales, effectively suppressing the development of pathogenic microflora and increasing the immune response of the bird organism. Thus, based on the research results, it is possible to recommend the probiotic "Baktosel" for use in the technology of growing meat breeds of chickens, including when replacing antibiotics.
Keywords: Broiler chickens, gut microbiome, high-performance sequencing, probiotics.
DOI: 10.21515/1999-1703-98-182-188

References:

  1. Петенко, И. А Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
  2. Кощаев, А. Г. Изучение хронической токсичности пробиотической кормовой добавки Трилактосорб для использования в мясном перепеловодстве / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, Е. И. Мигина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 48. - С. 133-138.
  3. Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. 2007. - № 2. - С. 34-38.
  4. Кощаев, А. Г. Экологизация продукции птицеводства путем использования пробиотиков как альтернативы антибиотикам / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S10. - С. 53-59.
  5. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  6. Кощаев, А. Г. Пробиотическая кормовая добавка в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, А. В. Лихоман // Зоотехния. - 2015. - № 10. - С. 4-6.
  7. Кощаев, А. Г. Пробиотические добавки в комбикормах цыплят-бройлеров / A. Г. Кощаев, Г. П. Гудзь, А. И. Петенко, Е. В. Якубенко // Ветеринария Кубани. - 2006. - № 5. - С. 12-15.
  8. Шкредов, В. В. Разработка полиштаммовой лактосодержащей пробиотической добавки Галлобакт-Ф / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Юлдашбаев, Н. А. Сергеенкова // Аграрная наука. - 2020. - № 7-8. - С. 24-28.
  9. Якубенко, Е. В. Сравнительная оценка эффективности применения пробиотика Трилактобакт в перепеловодстве / Е. В. Якубенко, О. В. Кощаева, В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 1. - С. 5-9.
  10. Радченко, В. В. Сравнительный анализ и пробиотический потенциал новых штаммов рода Lactobacillus из эволюционно закрепленных микробных ассоциаций желудочно-кишечного тракта дикой птицы / В. В. Радченко, Е. В. Ильницкая, Т. М. Шуваева, М. В. Александрова, А. В. Лунева, Ю. А. Лысенко, Н. Ю. Басова, А. Н. Некрасов, А. Г. Кощаев // Биофармацевтический журнал. - 2020. - Т. 12. - № 1. - С. 25-30.
  11. Кощаев, А. Г. Технологические аспекты производства и результаты применения кормовой добавки на основе ассоциативной микрофлоры в птицеводстве / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, Е. И. Мигина, С. С. Хатхакумов, И. Н. Хмара, Д. В. Гавриленко // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 96. - С. 1090-1113.
  12. Кощаев, А. Г. Фармакодинамические эффекты кормовой добавки Селевит / А. Г. Кощаев, Д. В. Гавриленко, С. Н. Николаенко, М. П. Семененко, К. А. Семененко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 83. - С. 194-200.
  13. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  14. Хмара, И. Н. Микотоксикоз перепелов при экологически релевантном уровне нескольких микотоксинов / И. Н. Хмара, И. В. Хмара, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 69. - С. 262-267.
  15. Кощаев, А. Г. Эффективность использования кормовой добавки «СТБ-лакто» в рационе сельскохозяйственной птицы / А. Г. Кощаев, А. Х. Шантыз, В. Б. Одеянко, Ю. А. Лысенко, А. А. Бойко // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 243. - № 3. - С. 138-142.
  16. Cantón, R. Dissemination of clonally related Escherichia coli strains expressing extended-spectrum-lactamase CTX-M-15 / R. Cantón, P. Nordmann // Emerg. Infect. Dis. - 2008. - V. 14. - P. 195-200. https://doi.org/10.3201/eid1402.070350.
  17. Chaveerach, P. Antagonistic activities of several bacteria on in vitro growth of 10 strains of Campylobacter jejuni coli / P. Chaveerach, L. J. A. Lipman van F. Knapen // Int J Food Microbiol. - 2004. - Vol. 90(1). - P. 43-50.
  18. Koshchaev, A. G. Development of feed additives for poultry farming / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Nesterenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2019. - Т. 10. - № 1. - Р. 1567-1572.
  19. Koshchaev, A. G. Engineering and development of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, I. A. Egorov, E. J. Javadov // Asian Journal of Pharmaceutics. - 2018. - Т. 12. - № 4. - Р. S1179-S1185.
  20. Fernández, M. F. Probiotic properties of human lactobacilli strains to be used in the gastrointestinal tract / Fernández M.F., Boris S., Barbés C. //j. Appl. Microbiol. - 2003. - V. 94(3). - P. 449-455.
  21. Kathayat, D. Avian pathogenic Escherichia coli (APEC): an overview of virulence and pathogenesis factors, zoonotic potential, and control strategies / D. Kathayat, D. Lokesh, S. Ranjit, G. Rajashekara // Pathogens. - 2021. - V. 10(4). - P. 467. https://doi.org/10.3390/pathogens10040467.
  22. Klemm, E. J. Emergence of Dominant Multidrug-Resistant Bacterial Clades: Lessons from History and Whole-Genome Sequencing / E. J. Klemm, V. K. Wong and G. Dougan // Proc. Natl. Acad. Sci. - 2018. - V. 115 (51). -P. 12872. doi: 10.1073/pnas.1717162115.
  23. Morishita, T. Y. Evaluation of an avian-specific probiotic to reduce the colonization and shedding of Campylobacter jejuni in broilers / T. Y. Morishita, P. P. Aye, B. S. Harr, C. W. Cobb, J. R. Clifford // Avian Dis41. - 1997. - P. 850-855.
  24. Nicolas-Chanoine, M.-H.Intercontinental emergence of Escherichia coli clone O25:H4-ST131 producing CTX-M-15 / M.-H. Nicolas-Chanoine, J. Blanco, V. Leflon-Guibout, R. Demarty, M. P. Alonso, M. M. Caniça, Y.-J. Park, J.-P. Lavigne, J. Pitout, J. R. Johnson //j. Antimicrob. Chemother. - 2008. - V. 61. - P. 273-281.
  25. Semenenko, M. P. Realization of the bioresource potential of the broiler chickens when using the natural bentonites / M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koshchaev // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2017. - Т. 3. - № 1. - С. 19-24.
  26. Tchesnokova, V. Pandemic uropathogenic fluoroquinolone-resistant Escherichia coli have enhanced ability to persist in the gut and cause bacteriuria in healthy women / V. Tchesnokova, E. Rechkina, D. Chan, H. Haile, L. Larson, K. Ferrier, D. Schroeder, T. Solyanik, S. Shibuya, K. Hansen, J. Ralston, K. Riddell, D. Scholes, E. Sokurenko // Clin. Infect. Dis. - 2019.
  27. Wagner, R. D. Probiotic bacteria are antagonistic to Salmonella enterica and Campylobacter jejuni and influence host lymphocyte responses in human microbiotaassociated immunodeficient and immunocompetent mice / R. D. Wagner, S. J. Johnson, Rubin D. Kurniasih // Mol. Nutr. Food. Res. - 2009. - V. 53. - P. 377-388.
  28. Willis, W. L. Investigating the effects of dietary probiotic feeding regimens on broiler chicken production and Campylobacter jejuni presence / W. L. Willis, L. Reid // Poult. Sci. - 2008. - V. 87 - P. 606-611.

Authors:

  1. Kochish Ivan Ivanovitch, DSc in Agriculture, professor, Head of Department, academician of the RAS, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Moscow state Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA by K.I. Skryabin”.
  2. Myasnikova Olga Vyacheslavovna, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Moscow state Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA by K.I. Skryabin”.
  3. Nikonov Ilia Nikolaevitch, PhD in Biology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Moscow state Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA by K.I. Skryabin”.