Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 98

UDC: 663.252.41 / 632.952
GSNTI: 34.27.19

Development and implementation of a method for studying the sensitivity of yeast to inhibitors

The method is based on fixing the difference in yeast growth on a medium with an inhibitor in relation to the control (medium without an inhibitor), gives a numerical indicator of growth inhibition, and makes it possible to assess the sensitivity and resistance of the studied yeast strains to inhibitors. Using the developed method, strains with individual characteristics of resistance and sensitivity to inhibitors from a number of fungicidal pesticides were identified: 1-268, resistant to proquinazid, where the growth inhibition did not exceed 23%; 1-271, sensitive to proquinazid, where the growth inhibition depending on the concentration was 50-77%; 1-527, sensitive to a complex drug with the main active ingredient spiroxamine with the growth inhibition about 64-82%. The data obtained will make it possible to form groups of genetically resistant and sensitive yeasts to the studied inhibitors for further studies of their genetic characteristics and the research for marker and target genes.
Keywords: Inhibitors, fungicides, yeast, sensitivity, growth inhibition, Saccharomyces cerevisiae.
DOI: 10.21515/1999-1703-98-177-181

References:

  1. Мингалева, З. Ш. Разработка технологических решений использования дрожжей с улучшенными биотехнологическими свойствами в производстве хлебобулочных изделий / З. Ш. Мингалева, О. В. Старовойтова, О. А. Решетник // Вестник казанского технологического университета. - 2013. - № 15. - С. 108-110.
  2. Старовойтова, О. В. Влияние комплексного улучшителя на хлебопекарные свойства муки и бродильную активность дрожжей / О. В. Старовойтова, В. Н. Курлянова, Е. Л. Киляков, З. Ш. Мингалеева // Вестник казанского технологического университета. - 2012. - № 14. - С. 196-198.
  3. Наумова, Е. С. Гибридная селекция дрожжей Saccharomyces cerevisiae, направленная на усиление их терморезистентности и ферментации / Е. С. Наумова, А. Ж. Садыкова, Н. Н. Мартыненко, Г. И. Наумов // Микробиология. - 2018. - № 2. - С. 162-169.
  4. Банницина Т. Е. Применение дрожжей и продуктов их переработки в пищевой промышленности / Т. Е. Банницына, Л. А. Туан, А. В. Канарский // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. - 2015. - № 4. - С. 176-183.
  5. Бурьян, Н. И. Практическая микробиология виноделия / Н. И. Бурньян. - Симферополь: Таврида, 2003. - 560 с.
  6. Шаламицкий, М. Ю. Селекция дрожжей для производства сортовых малоокисленных вин / М. Ю. Шаламицкий, Т. Н. Танащук, В. А. Загоруйко // Виноградарство и виноделие. - 2013. - Т. 43. - С. 56-58.
  7. Антоненко, О. П. Влияние биологизированных технологий защиты виноградных растений от оидиума на катионный состав вин / О. П. Антоненко, Е. Г. Юрченко, Т. И. Гугучкина // Плодоводство и виноградарство юга России. - 2011. - № 7. - С. 109-116.
  8. Андреева, А. А. Технология производства вин без остаточных количеств антибиотиков / А. А. Андреева, М. В. Антоненко, Т. И. Гугучкина // Виноградарство и виноделие. - 2019. - Т. 48. - С. 66-67.
  9. Воробьева, Т. Н. Теоретическое и экспериментальное эколого-токсикологическое обоснование биорелаксации пестицидного загрязнения почвы виноградников / Т. Н. Воробьева, А. А. Волкова, Ю. А. Ветер // Наука Кубани. - 2009. - № 1. - С. 23-29.
  10. Гугучкина, Т. И. Агроэкологическая и технологическая стратегия использования винограда для производства высококачественных вин: автореф. дис..д-ра с.-х. наук: 06.01.07/. Гугучкина Татьяна Ивановна. - Краснодар, 2002. - 24 с.
  11. Эльдаров, М. А. Геномика и биохимия винных штаммов дрожжей Saccharomyces cerevisiae / М. А. Эльдаров, С. А. Кишковская, Т. Н. Танащук, А. В. Марданов // Успехи биологической химии. - 2016. - Т. 56. - С. 155-196.
  12. Наумов, Г. И. Генетический полиморфизм хересных дрожжей Saccharomyces cerevisiae / Г. И. Наумов // Микробиология. - 2017. - № 1. - С. 25-38.
  13. Голышин, М. Н. Фунгициды в сельском хозяйстве / М. Н. Голышин. -М.: Колос, 1970. -183 с.

Authors:

  1. Kolosova Adelina Alexandrovna, laboratory assistant-researcher, Federal State Scientific Institution Research Center "Kurchatov Institute".
  2. Fedosov Dmitry Yurievich, PhD in Philology, Federal State Scientific Institution Research Center "Kurchatov Institute".
  3. Patrushev Maxim Vladimirovich, PhD in Biology, Federal State Scientific Institution Research Center "Kurchatov Institute".
  4. Volkov Yakov Alexandrovich, PhD in Agriculture, Federal State Budgetary Scientific Institution "All-Russian National Research Institute of Viticulture and Winemaking "Magarach" of RAS".