Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 97

UDC: 338.439
GSNTI: 83.31.27: 06.71.07

Statistical analysis of the state and prospects of the Russian confectionery market

The sanctions of 2014 and 2022 imposed by Western countries against the Russian Federation have a negative impact on many sectors of the economy, including the food industry. In this regard, we consider the purpose of the study to be relevant, which is to assess the state and prospects for the development of confectionery production in Russia. As scientific research methods, mathematical and statistical approaches were used, such as tabular, graphic, coefficient method and correlation-regression analysis. The application of these methods to statistical data sets yielded the following results: consideration of the retrospective dynamics of confectionery production indicates an increase in the indicator since 1996, but the covid crisis negatively affected the growth of the indicator, as a result of which a trend towards a decrease in production volumes was formed in 2021-2022. assessing the output of domestic ingredients for the production of confectionery products, such as flour and sugar, does not detect threats to the output of final products, while imports of palm oil and cocoa beans are unstable and largely depend on crop yields and world prices; in general, given the economic sanctions that make it difficult to import raw materials into Russia, it is possible to predict some difficulties in the production of confectionery products in the medium term. The results obtained will be useful for researchers in the development of Russian food products in the context of the crisis caused by Western economic sanctions.
Keywords: Confectionery, flour, sugar, palm oil, cocoa beans, dynamics, structure, threats.
DOI: 10.21515/1999-1703-97-228-234

References:

  1. Ашалян, Л. Н. Стратегический анализ состояния рынка кондитерских изделий / Л. Н. Ашалян, Р. С. Зебелян, Т. В. Шурухина // Управленческое консультирование. - 2016. - № 6(90). - С. 81-89.
  2. Баланс российского рынка пшеничной муки: производство, потребление, самообеспеченность [Электронный ресурс] / Экспертно-аналитический центр агробизнеса. - Режим доступа: https://ab-centre.ru/news/balans-rossiyskogo-rynka-pshenichnoy-muki-proizvodstvo-potreblenie-samoobespechennost. - (дата обращения: 01.09.2022).
  3. Воронина, В. М. Производство и потребление сахара в России: ситуационный анализ / В. М. Воронина, О. П. Михайлова // Экономические науки. - 2022. - № 209. - С. 32-38. - DOI 10.14451/1.209.32.
  4. Галоян, Р. А. Выявление цикличности развития рынка кондитерских изделий в России / Р. А. Галоян // Вестник современных исследований. - 2019. - № 1.10(28). - С. 101-103.
  5. Никитин, Д. М. Анализ рынка кондитерских изделий в России / Д. М. Никитин, Е. М. Бижанова // Тенденции развития науки и образования. - 2018. - № 39-2. - С. 22-23. - DOI 10.18411/lj-06-2018-23.
  6. Омшина, А. А. Состояние и перспективы развития рынка кондитерской продукции / А. А. Омшина // Наука XXI века: актуальные направления развития. - 2022. - № 1-1. - С. 401-404. - DOI 10.46554/ScienceXXI-2022.03-1.1-pp.401.
  7. Потребление сахара в сезоне 2020/21 гг. составило 6,1 млн. т (обзор рынка) [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://sugar.ru/node/40430 - (дата обращения: 01.09.2022).
  8. Титов, А. К. Состояние и перспективы развития кондитерской промышленности Российской Федерации на современном этапе / А. К. Титов // Вестник Академии знаний. - 2021. - № 47(6). - С. 319-323. - DOI 10.24412/2304-6139-2021-6-319-323.
  9. Как рекордный рост цен на какао-бобы может сказаться на кондитерской индустрии России [Электронный ресурс] / Рамблер. - Режим доступа: https://finance.rambler.ru/markets/43712230-kak-rekordnyy-rost-tsen-na-kakao-boby-mozhet-skazatsya-na-konditerskoy-industrii-rossii/- (дата обращения: 01.09.2022).
  10. Фролова, А. К. Основные тенденции развития рынка кондитерских изделий / А. К. Фро-лова // Наука XXI века: актуальные направления развития. - 2020. - № 1-1. - С. 645-648.
  11. Цыпин, А. П. Влияние состояния промышленности на продовольственную безопасность региона / А. П. Цыпин // Азимут научных исследований: экономика и управление. - 2016. - Т. 5. - № 3(16). - С. 209-211.
  12. Crops and livestock products [Электронный ресурс] / FAOSTAT. - Режим доступа: https://www.fao.org/faostat/en/#data/TCL - (дата обращения: 01.09.2022).

Authors:

  1. Tsypin Alexander Pavlovich, PhD in Economics, Financial University under the Government of the Russian Federation.
  2. Bannikov Sergej Aleksandrovich, PhD in Economics, Financial University under the Government of the Russian Federation.