Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 102

UDC: 636.087.69:639.3
GSNTI: 68.39.15

Feed additive from grape snail as an alternative protein source for aquaculture

The relevance of the production of domestic high-protein feed additives for aquaculture objects (aquarium fish, juvenile fish in decorative ponds, as well as fry and yearlings of carp and sturgeon in artificial cultivation) has been established. Chemical analysis of soft tissue homogenate and muscle helix pomatia (grape snail) was carried out in order to determine the dry matter content, protein concentration and amino acid composition. The production technology of sublimate of mollusk soft tissues has been developed and tested. The fact of the high biological value of the grape snail soft tissues was objectively proved on the basis of determining the protein and amino acid composition of the raw materials (the natural substance of the grape snail without a shell) and then the finished product - the sublimate of soft tissues. The need to ensure the technological requirement for feeding juvenile fish is taken into account - slow soaking with water and a long time of feeding on the surface, sufficient for consumption by fish. The nature of sublimate consumption in experiments with aquarium fish, carp and sterlet yearlings was studied; high scores have been established in the experimental groups. The results of storage of the finished product in Zip Lock bags with dimensions of 10½15 cm for packaging, storage and freezing were positively evaluated.
Keywords: Grape snail, sublimate, dry matter, protein, fish, feed, palatability, aquaculture.
DOI: 10.21515/1999-1703-102-307-314

References:

  1. Храмов, А. К. Helix pomatia как источник высококачественной сельскохозяйственной продукции / А. К. Храмов, В. В. Голембовский, Л. А. Пашкова, С. А. Талалаев // Вестник АПК Ставрополья. - 2021. - № 2(42). - С. 13-17.
  2. Голембовский, В. В. Helix pomatia (виноградная улитка) как новый источник биологически активных веществ / В. В. Голембовский, Л. А. Пашкова // Ученые записки учреждения образования Витебская ордена Знак почета государственная академия ветеринарной медицины. - 2022. - Т. 58. - № 2. - С. 84-89.
  3. Громова, О. А. Молекулярные механизмы глюкозамина сульфата при лечении дегенеративно-дистрофических заболеваний суставов и позвоночника. Результаты протеомного анализа / О. А. Громова, И. Ю. Торшин, А. М. Лила, А. Н. Громов // Неврология, нейропсихиатрия, психосоматика. - 2018. - № 10(2). - С. 38-44.
  4. Доместикация, морфометрическая и физиолого-иммунологическая оценка виноградной улитки Helix pomatia / Г. И. Пронина, А. Б. Петрушин, Н. Ю. Корягина, Л. А. Розумная // Кролиководство и звероводство. - 2020. - № 5-2. - С. 42-48.
  5. Основы аналитической химии / под ред. Ю. А. Золотова. - 3-е, перераб. и доп. - М.: Высш. шк., 2004. - Т. 2. - 503 с.
  6. Розумная, Л. А. К вопросу об интеграции виноградной улитки Helix pomatia в прудовые рыбоводные хозяйства / Л. А. Розумная, Г. И. Пронина, А. Б. Петрушин // Биоразнообразие, рациональное использование биологических ресурсов и биотехнологии: Материалы Междунар. науч.-практ. онлайн-конференции, Астрахань, 08 декабря 2020 года. - Астрахань: Издательский дом «Астраханский университет», 2021. - С. 41-44.
  7. Рядчиков, В. Г. Основы питания и кормления сельскохозяйственных животных. Учебник / В. Г. Рядчиков. - М.: Лань, 2015. - 652 с.
  8. Сонов, Е. А. Изучение размерно-возрастной структуры популяций виноградной улитки (Helix pomatia) на Севере Беларуси / Е. А. Сонов, И. А. Солодовников // Биологическое разнообразие Белорусского Поозерья: современное состояние, проблемы использования и охраны: Материалы II Междунар. науч.-практ. конф., Витебск, 19-21 ноября 2008 года. - Витебск: Витебский государственный университет им. П.М. Машерова, 2008. - С. 215-217.
  9. Усенко, В. В. Аминокислотный состав мягких тканей виноградной улитки (Helix pomatia) / В. В. Усенко, И. В. Тарабрин, А. С. Войтенко // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 179. - С. 246-263.

Authors:

  1. Usenko Valentina Vladimirovna, PhD in Biology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Voitenko Anastasia Sergeevna, master student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.