Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 102

UDC: 636.22/.28.088.1
GSNTI: 68.39.35,68.39.13

Influence of the seasons of the year on the duration of farrows and the productivity of sows

In the conducted studies, it was found that under the conditions of industrial technology for pork production, the duration of farrowing in sows is up to 6 hours or more. So, out of 120 farrowing sows, the duration of farrowing was as follows: within 1 hour, 25.0% of sows farrowed, from 1 hour to 2 hours - 20.8%, from 2 to 3 hours - 16.6%, from 3 to 4 hours - 10.0%, from 4 to 5 hours - 8.3%, from 5 hours to 6 hours - 5.0% and over 6 hours - 14.1%. The largest number of piglets per 1 farrow, including live piglets, was obtained from sows with a farrowing duration of up to 2 hours. In nests of sows in which farrowing lasted more than 6 hours, there were 20.0% of stillborn piglets (2.5 piglets per 1 nest). In addition, in these nests, the average live weight of piglets at birth was 1.15 kg, which is significantly lower than in other groups. Piglets obtained from mothers whose farrowing duration did not exceed 2 hours exceeded their peers obtained from mothers whose farrowing lasted 6 or more hours in terms of live weight in 30 days by 19.6%, and in terms of safety by 19.1%.
Keywords: Sows, piglets, farrowing, multiple pregnancies, safety, seasons of the year, duration of farrowing.
DOI: 10.21515/1999-1703-102-301-306

References:

  1. Бусько, А. Т. Супоросный период и его влияние на продуктивные качества свиноматок / А. Т. Бусько // Труды УСХА. - Киев. - 1975. - Вып. 157. - С. 40-41.
  2. Патиева, С. В. Влияние оптимизации кормовых рационов микроэлементами на изменение качественных показателей свинины / С. В. Патиева, А. Г. Кощаев, А. М. Патиева, Н. И. Куликова, В. В. Шкредов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 81. - С. 277-283.
  3. Походня, Г. С. Воспроизводительная функция взрослых свиноматок в зависимости от сезонов года / Г. С. Походня, Н. И. Жернакова, А. Н. Ивченко, Е. Г. Федорчук, А. Н. Добудько, Т. А. Малахова // Свиноводство и технология производства свинины: Сборник научн. трудов научной школы профессора Г. С. Походни. - Белгород, 2016. - С. 91-97.
  4. Горин, В. Я. Достижения и перспективы производства свинины в колхозе имени Фрунзе Белгородской области / В. Я. Горин, Г. С. Походня, Е. Г. Федорчук, А. А. Файнов, А. Н. Ивченко. - Белгород, 2012. - 122 с.
  5. Забашта, Н. Н. Пробиотик, пребиотик и синбиотик в рационе свиней для получения органической свинины / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, А. Г. Кощаев // Вестник АПК Ставрополья. - 2017.- № 2 (26). - С. 84-89.
  6. Горин, В. Я. Зависимость воспроизводительной функции свиноматок от сезонов года / В. Я. Горин, Г. С. Походня, А. А. Файнов, Е. Г Федорчук, А. Н. Ивченко, Т. А. Малахова // Зоотехния. - 2014. - №5. - С. 24-26.
  7. Кощаев, А. Г. Использование органических микроэлементов отечественного производства «ОМЭК-7М» в рационах свиней на откорме / А. Г. Кощаев, Г. С. Походня, Н. П. Шевченко, А. И. Шевченко, Ю. П. Бреславец, Т. С. Павличенко, Н. В. Перевозчиков // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 97. - С. 190-196.
  8. Чусь, Р. В. Использование различных способов обогрева в промышленном свиноводстве / Р. В. Чусь, С. В. Костенко, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2015. - № 3. - С. 10-13.
  9. Кабанов, В. Д. Интенсивное производство свинины / В. Д. Кабанов. - М.: Колос, 2003. - 400 с.
  10. Крючин, Д. В. Продуктивные качества свиноматок в подсосный период при различных технологиях содержания / Д. В. Крючин, В. Н. Гапоненко, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 82. - С. 155-159.
  11. Свинарев, И. Ю. Моделирование региональной системы разведения свиней / И. Ю. Свинарев, Ю. А. Колосов, О. Л. Третьякова, А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 114. - С. 1001-1017.
  12. Горин, В. Я. Опыт работы специализированного колхоза имени Фрунзе Белгородского района Белгородской области / В. Я. Горин, А. А. Файнов, Г. С. Походня, А. Н. Ивченко. - Белгород, 2010. - 74 с.
  13. Алейник, С. Н. Основы племенного дела в свиноводстве / С. Н. Алейник, Г. С. Походня, А. А. Новиков, С. М. Мирзаев. - Белгород: Издательство ООО ИПЦ «Политерра», 2020. - 181 с.
  14. Походня, Г. С. Продолжительность родов у свиноматок / Г. С. Походня, Н. И. Жернакова, В. С. Орлова // Проблемы животноводства: Сборник научных трудов. - Белгород, 2002 - Вып. 1. - С. 31-33.
  15. Походня, Г. С. Эффективность использования суспензии хлореллы в рационах хряков-производителей / Г. С. Походня, Е. Г. Федорчук, Н. Б. Дудина // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии, 2012. - №1. - С. 94-97.
  16. Навозенко, Н. А. Продуктивность свиноматок в зависимости от продолжительности у них периодов супоросности и опоросов / Н. А. Навозенко, О. В. Тарасенко, Г. С. Походня, П. И. Бреславец, Ю. П. Бреславец, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 97. - С. 178-184.
  17. Чусь, Р. В. Разработка низкотемпературного источника локального обогрева для поросят-сосунов / Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев, С. В. Костенко, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 108. - С. 761-778.
  18. Шкредов, В. В. Разработка полиштаммовой лактосодержащей пробиотической добавки Галлобакт-Ф / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Юлдашбаев, Н. А. Сергеенкова // Аграрная наука. - 2020.- № 7-8. - С. 24-28.
  19. Чусь, Р. В. Система автоматизированной выпойки заменителя цельного молока без отсадки поросят: как она влияет на интенсивность их роста и сохранность / Р. В. Чусь, В. Н. Гапоненко, Д. В. Крючин, А. Г. Кощаев // Свиноводство. - 2021. - № 6. - С. 15-17.
  20. Шкредов, В. В. Влияние пробиотической добавки Галлобакт-Ф на рост и развитие поросят в период доращивания / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, Р. В. Чусь // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 244. - № 4. - С. 252-257.
  21. Nikitin, D. A. Ensuring the health and productivity of pigs with new immunotropic preparations / D. A. Nikitin, V. G. Semenov, L. P. Gladkikh, V. G. Tyurin, A. G. Koshchaev, R. V. Chus, Shabunin S.V. // International Journal on Emerging Technologies. - 2019. - V. 10. - № 2. - P. 328-332.
  22. Koshchaev, A. G. The influence of metabolic products of Echinococcus granulosus on the oxidation processes in the organism of pigs / A. G. Koshchaev, T. A. Inyukina, N. N. Guguchvili, Y. A. Makarov, A. M. Gulyukin, O. P. Neverova, V. N. Shevkopljas // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 9. - P. 2317-2325.

Authors:

  1. Tarasenko Olga Vladimirovna, postgraduate student, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University".
  2. Pokhodnya Grigory Semenovich, DSc in Agriculture, professor, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University".
  3. Breslavets Yury Pavlovich, PhD in Agriculture, associate professor, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University".
  4. Breslavets Alexander Pavlovich, PhD in Economics, associate professor, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University".
  5. Shernakova Nina Ivanovna, DSc in Medical, professor, SRI "Belgorod SU".
  6. Chus Roman Vladimirovich, PhD in Agriculture, researcher, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  7. Gaponenko Vitaliy Nikolaevich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.