Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 102

UDC: 636.52/.58.087.25
GSNTI: 68.39.37/.15

The use of additives from vegetable raw materials in poultry feeding

The search for new feed ingredients and the development of balancing feed additives on their basis is the main task of organizing the adequate feeding of farm animals and poultry. Taking into account global trends, a promising product in this direction is brewer's grains, the residue of barley raw materials after obtaining the wort, including the shells and particles of grain endosperm, which are rich in fiber, vitamins B and E, macro- and microelements, and also contain β-glucans. This paper discusses the results of the use of a complex feed additive based on brewer's grains "Grainbiosorb-Silt" in complete mixed rations for survival rate, egg productivity, feed consumption per dozen eggs, control slaughter indicators. The studies were carried out according to the standard method recommended by All-Russian Research and Technological Institute of Poultry on two groups of laying quails from 42 days of age for 6 months of laying. The data presented in the paper indicate that the use of a complex additive made it possible to increase the egg production of laying quails by 12.9%, survival rate - by 5.0%, increase the yield of gutted carcasses by 3.0%, reduce feed costs for a dozen quail eggs by 9.3%, to increase the profit per head by 11.8%, and by 21.2% for the entire group, taking into account the survival rate of the population, which made it possible to increase the profitability rate by 4.7% in the experimental group.
Keywords: Complex feed additive, poultry farming, laying quails, survival rate, egg production, age of first egg laying.
DOI: 10.21515/1999-1703-102-281-286

References:

  1. Кощаев, А. Г. Безотходная переработка подсолнечного шрота / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Г. В. Фисенко, А. И. Петренко, А. И. Петенко // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2008. - № 3. - С. 66-68.
  2. Кощаев, А. Г. Биотехнология кормовой добавки с целлюлозолитическими свойствами на основе Trichoderma / А. Г. Кощаев, Г. В. Фисенко, О. В. Кощаева, И. Н. Хмара // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 124-156.
  3. Муртазаев, К. Н. Влияние способа выращивания и кормления с применением кормовой добавки на мясную продуктивность и качество продукции перепеловодства / К. Н. Муртазаев, А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, И. С. Жолобова, Н. В. Меренкова // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н. Э. Баумана. - 2022. - Т. 250. - № 2. - С. 139-149.
  4. Кощаев, А. Г. Использование кукурузы и кукурузного глютена для пигментации продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Аграрная наука. 2007. - № 7. - С. 30-31.
  5. Хорин, Б. В. Кормовая добавка на основе пивной дробины в бройлерном птицеводстве / Б. В. Хорин, Н. Д. Лабутина, Н. А. Юрина, А. И. Петенко, А. Н. Гнеуш // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 244. - № 4. - С. 221-225.
  6. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  7. Лабутина, Н. Д. Результаты выращивания перепелов с применением кормового продукта на основе отходов растительного сырья / Н. Д. Лабутина, Б. В. Хорин, Н. А. Юрина // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. - 2020. - № 4(52). - С. 257-262.
  8. Петенко, А. И. Получение и эффективное использование функциональных кормовых добавок в птицеводстве / А. И. Петенко, М. В. Анискина // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2021. - № 4 (189). - С. 46-59.
  9. Петенко, А. Концентрат из сока люцерны / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 5. - С. 28-29.
  10. Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
  11. Лабутина, Н. Д. Природное кормовое сырье / Н. Д. Лабутина, Д. В. Осепчук, Б. В. Хорин и др. // Новости науки в АПК. - 2019. - № 3(12). - С. 205-209.
  12. Кощаев, А. Г. Пробиотическая кормовая добавка в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, А. В. Лихоман // Зоотехния. - 2015. - № 10. - С. 4-6.
  13. Кощаев, А. Г. Продуктивность и мясные качества перепелов при использовании пробиотической кормовой добавки / А. Г. Кощаев, Г. В. Фисенко, Ю. А. Лысенко, Г. А. Плутахин, Т. М. Шуваева, Е. В. Ильницкая, А. С. Родионова // Аграрная наука. - 2015. - № 11. - С. 15-18.
  14. Фисенко, Г. В. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  15. Кощаев, А. Г. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  16. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  17. Хмара, И. Н. Микотоксикоз перепелов при экологически релевантном уровне нескольких микотоксинов / И. Н. Хмара, И. В. Хмара, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 69. - С. 262-267.
  18. Pskhatsieva, Z. V. Biologically Active Feed Additive in Feeding of Young Pigs / Z. V. Pskhatsieva, S. I. Kononenko, M. P. Semenenko, D. V. Osepchuk, D. A. Yurin, E. V. Kuzminova, N. A. Yurina // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - November-December - 2018. - No. 9(6). - P. 535-539.
  19. Jeni, R. E. Poultry Science / R. E. Jeni, D. K. Dittoe, E. G. Olson et al. // Poultry Science. - 2021. - 100/7. - P. 101156. - DOI:10.1016/j.psj.2021.101132.
  20. Yurina, N. The effect of feeding a natural feed additive on the performance of broiler chickens / N. Yurina, B. Khorin, D. Yurin, M. Semenenko, E. Kuzminova // E3S Web of Conferences. 13. Сер. "13th International Scientific and Practical Conference on State and Prospects for the Development of Agribusiness, INTERAGROMASH 2020" - 2020. - С. 04001. - DOI:10.1051/e3sconf/202017504001.
  21. Wang, H. Neurogastroenterol. Motil. / H. Wang, I. S. Lee, C. Braun et al. // Neurogastroenterol. Motil. - 2016. - No. 22. - P. 589. DOI: 10.5056/jnm16018.
  22. Tsogoeva, F. N. Way to Increase Digestibility and Accessibility of Mixed Feed Nutrients through Antioxidants and Probiotic Supplementation / F. N. Tsogoeva, N. A. Yurina, D. A. Yurin, M. K. Kozhokov, Z. T. Baeva, A. L. Kalabekov // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - V. 10(5). - 2018. - P. 1192-1194.

Authors:

  1. Osepchuk Denis Vasilievich, DSc in Agriculture, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".
  2. Labutina Nataliya Denisovna, researcher, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".
  3. Petrenko Yuliya Yurevna, PhD in Agriculture, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".