Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 102

UDC: 636.5.034
GSNTI: 68.39.37

Influence of microelements on productive qualities of laying hens

The study presents the results of the analysis of the biologically active additives and minerals use in feed composition to increase productive qualities of laying hens. The effects of various trace elements (iodine, selenium, zinc, copper, manganese, cobalt) and vitamins (A, D, E) on egg productivity and their accumulation in eggs are described. The influence of various forms of trace elements on the productivity and quality of eggs is compared. In addition, the effect of zinc nanoparticles on productivity, egg quality, zinc content in tissues, bone parameters, superoxide dismutase activity and the content of egg malondialdehyde in laying hens is shown.
Keywords: Laying hens, productivity, eggs, trace elements.
DOI: 10.21515/1999-1703-102-254-258

References:

  1. Абилов, Б. Т. Повышение сохранности кур при использовании различных кормовых добавок (обзор) / Б. Т. Абилов, К. А. Стребкова // Новости науки в АПК. - 2019. - № 3. - С. 145-150. - DOI: 10.25930/2218-855X/034.3.12.2019.
  2. Долбоносова, Р. В. Влияние микроэлементов цинка, меди, марганца, кобальта на продуктивные качества кур-несушек / Р. В. Долбоносова, О. И. Гузь // Молодые ученые - науке и практике АПК: материалы Междунар. науч.-практ. конф. молодых ученых (г. Витебск, 5-6 июня 2018 г.). - 2018. - С. 59-61.
  3. Козуб, Ю. А. Влияние «сел-плекса» на продуктивные качества кур / Ю. А. Козуб, Я. А. Наумова // Вестник ИрГСХА. - 2017. - № 78. - С. 108-112.
  4. Кононенко, С. И. Влияние природной кормовой добавки на качество продукции птицеводства / С. И Кононенко, Н. А. Юрина, Д. А. Юрин, А. А. Данилова, Б. В. Хорин // Аграрно-пищевые инновации. - 2019. - № 1. - С. 45-52. - DOI: 10.31208/2618-7353-2019-5-45-52.
  5. Краснощекова, Т. А. Оптимизация микроминерального питания кур-несушек / Т. А. Краснощекова, Л. И. Перепелкина, К. Р. Бабухадия // Дальневосточный аграрный вестник. - 2017. - № 2(42). - С. 87-92.
  6. Кузнецова, А. В. Влияние эссенциального микроэлемента селен на яичную и мясную продуктивность / А. В. Кузнецова // Модернизация аграрного образования: Сборник науч. тру. по матер. VI Междунар. науч.-практ. конф., Томск, 16-17 декабря 2020 года. - Томск-Новосибирск: Издательский центр «Золотой колос». - 2020. - С. 480-483.
  7. Пономаренко, Ю. А. Влияние высоких доз йода и селена на продуктивность кур и накопление этих микроэлементов в курином яйце / Ю. А. Пономаренко // Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. - 2015. - № 3. - С. 59-62.
  8. Рябуха, Э. В. Влияние витаминов и микроэлементов на продуктивные качества кур-несушек. - 2021.
  9. Abedini, M. Effects of zinc oxide nanoparticles on performance, egg quality, tissue zinc content, bone parameters, and antioxidative status in laying hens / M. Abedini et al. // Biological trace element research. - 2018. - Т. 184. - No. 1. - Р. 259-267. - DOI https://doi.org/10.1007/s12011-017-1180-2.
  10. Behjatian, Esfahani M.Comparison the Zn-threonine, Zn-methionine, and Zn oxide on performance, egg quality, Zn bioavailability, and Zn content in egg and excreta of laying hens / Esfahani M. Behjatian et al. // Biological trace element research. - 2021. - Т. 199. - No. 1. - Р. 292-304. - DOI https://doi.org/10.1007/s12011-020-02141-8.
  11. Harun-Or-Rashid, M. Effects of Different Levels of Selenium Supplements on Growth Performance and Immune Response of Broiler Chicken in Hot Humid Climatic Condition : дис. / M. Harun-Or-Rashid. - Department of animal nutrition, genetics and breeding, 2020.
  12. Li, L. L. Effects of dietary Zn-methionine supplementation on the laying performance, egg quality, antioxidant capacity, and serum parameters of laying hens / L. L. Li et al. // Poultry science. - 2019. - Т. 98. - No. 2. - Р. 923-931. - DOI https://doi.org/10.3382/ps/pey440.
  13. Ligas, B. Valorization of postextraction residues-analysis of the influence of new feed additives with micronutrients on eggs quality parameters / B. Ligas et al. // Poultry Science. - 2021. - Т. 100. - No. 11. - Р. 101416. - DOI https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101416.
  14. Sarlak, S. et al. Effects of replacing inorganic with organic iron on performance, egg quality, serum and egg yolk lipids, antioxidant status, and iron accumulation in eggs of laying hens / S. Sarlak et al. // Biological Trace Element Research. - 2021. - Т. 199. - No. 5. - Р. 1986-1999. - DOI https://doi.org/10.1007/s12011-020-02284-8.
  15. Witkowska, Z. Biofortification of hens’ eggs with microelements by innovative bio-based dietary supplement / Z. Witkowska et al. // Journal of animal physiology and animal nutrition. - 2019. - Т. 103. - No. 2. - Р. 485-492. - DOI: https://doi.org/10.1111/jpn.13027.
  16. Xie, C. Effect of iron glycine chelate supplementation on egg quality and egg iron enrichment in laying hens / C. Xie et al. // Poultry Science. - 2019. - Т. 98. - No. 12. - Р. 7101-7109. - DOI https://doi.org/10.3382/ps/pez421.
  17. Yu, Q. Effect of the level and source of supplementary dietary zinc on egg production, quality, and zinc content and on serum antioxidant parameters and zinc concentration in laying hens / Q. Yu et al. // Poultry science. - 2020. - Т. 99. - No. 11. - Р. 6233-6238. - DOI: https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.06.029.

Authors:

  1. Kiyaeva Elena Victorovna, PhD in Medicine, senior researcher, Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences.
  2. Marshinskaya Olga Vladimirovna, junior researcher, Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences.
  3. Kazakova Tat’yana Vital’yevna, junior researcher, Federal Research Centre of Biological Systems and Agrotechnologies of the Russian Academy of Sciences.