Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 101

UDC: 633.63
GSNTI: 68.35

Ecological testing results of the first biotechnological sugar beet hybrids

In the conditions of the global food crisis, the implementation of breeding programs, including traditional breeding methods, is no longer able to provide a rapid and significant increase in the productivity of sugar beet, since its gene pool is almost exhausted. Based on the achievements in the field of genetics and genetic engineering, new approaches and opportunities have emerged to create highly productive agrocenoses of sugar beet. The practice and experience of some foreign countries shows that the cultivation of sugar beet hybrids that are resistant to glyphosate is one of the effective factors in protecting it from weeds and increasing the profitability of beet production. For the period 2012-2021, constant donor lines of glyphosate resistance were obtained at the Pervomaisk breeding and Experimental station and the first biotechnological sugar beet hybrids with 96-100% glyphosate resistance in the Russian Federation were created on their basis. In station tests, the hybrid with the catalog number TG-1385 significantly exceeded the standard for sugar yield per 1 ha. The productivity level of the most valuable biotechnological hybrid of sugar beet TG-1385 according to the test data in two environmental points in 2022 had the following indicators: yield 72.5 t/ha, sugar content 13.5%, sugar harvest 9.8 t/ha, glyphosate resistance 99%, cercosporosis resistance 0.3 points. According to published data from previous years of testing, the cost of funds for the purchase of herbicides to protect sugar beet from weeds when growing glyphosate-resistant hybrids, compared with conventional unstable commercial hybrids, per 1 ha, decreased by 23% on average over 3 years. The economic efficiency was 6422 rubles. per 1 ha of sowing. Environmental tests will be continued in 2023.
Keywords: Sugar beet, hybrid, breeding direction, testing, yield, sugar content, sugar per 1 ha, sustainability, economic efficiency.
DOI: 10.21515/1999-1703-101-98-103

References:

  1. Балков, И. Я. Особенности создания толерантных к глифосату форм сахарной свеклы / И. Я. Балков, В. А. Логвинов, А. Н. Евсеева, В. В. Моисеев, В. Н. Мищенко, А. В. Логвинов, А. А. Шувалов, Р. Н. Райлян // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар. - 2017. - № 1(64). - С. 58-65.
  2. Беспалова, Л. А. Современное состояние и пути повышения конкурентноспособных отечественных семян и семеноводства / Л. А. Беспалова, А. И. Трубилин, В. А. Драгавцев, Н. М. Макрушин, О. А. Клиценко и др. // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар. - 2015. - № 3(54). - С. 92-102.
  3. Борлоуг, Н. Э. Семена возможностей: перспективы сельскохозяйственной биотехнологии / Н. Э. Борлоуг // Доклад на Международной конференции. - Лондон. - 2001.
  4. Гапоненко, А. К. России нужны отечественные ГМ-культуры / А. К. Гапоненко // Интервью в газете «Защита растений». - 2014. - № 8(225).
  5. Горина, И. Н. О возможности получения форм устойчивых к гербицидам / И. Н. Горина // Сахарная свекла. - 1994. - № 11. - С. 15.
  6. Иванова, В. Н. Импортозамещение на продовольственном рынке России: основные факторы, сдерживающие решение данной проблемы / В. Н. Иванова, С. Н. Серегин, В. С. Гринько // Сахар. - 2014. - № 9. - С. 21-28.
  7. Кирпичников, М. П. Принципы создания генно-инженерно-модифицированных растений / М. П. Кирпичников // Генетически модифицированные источники пищи: оценка безопасности и контроль. - М.: РАМН. - 2007. - С.15-34.
  8. Логвинов, А. В. Новые гибриды сахарной свеклы / А. В. Логвинов, В. Н. Мищенко, В. А. Логвинов, И. А. Шилов, А. В. Моисеев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар. - 2020. - № 1(82). - С. 80-89.
  9. Смирнов, М. А. Производство сахарной свеклы в России: состояние, проблемы, направления развития / М. А. Смирнов // Сахарная свекла. - 2018. - №7. - С. 2-7.
  10. Угрюмов, Е. П. Трансгенные гербицидоустойчивые сельскохозяйственные растения: эффективность и условия безопасности применения в практике / Е. П. Угрюмов, А. П. Савва, В. Д. Надыкта и др. // Материалы междунар. науч.-производ. конференции. - Краснодар. - 2003.
  11. Харченко, П. Н. Биотехнология в растениеводстве / П. Н. Харченко // Вестник РАСХН. - 2011. - № 11. - С. 30-32.
  12. Чемерис, А. В. Борьба с ГМО как неолысенковщина / А. В. Чемерис, Д. А. Чемерис, Ал. Х. Баймиев, А. В. Князев, Б. Р. Кулуев, И. В. Максимов // Биомика. - 2015. - Том 7. - № 1. - С. 1-39.

Authors:

  1. Logvinov Alexey Viktorovich, PhD in Agriculture, Director, Federal State Budgetary Scientific Institution “Pervomaiskaya Sugar Beet Selection and Experimental Station”.
  2. Mishchenko Vladimir Nikolaevich, PhD in Agriculture, researcher, Federal State Budgetary Scientific Institution “Pervomaiskaya Sugar Beet Selection and Experimental Station”.
  3. Logvinov Viktor Alekseevich, PhD in Biology, Head laboratory, Federal State Budgetary Scientific Institution “Pervomaiskaya Sugar Beet Selection and Experimental Station”.
  4. Moiseev Arkady Viktorovich, PhD in Economic, associate professor, Deputy Director, Federal State Budgetary Scientific Institution “Pervomaiskaya Sugar Beet Selection and Experimental Station”; Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Kravchenko Roman Viktorovich, Doctor of Agricultural Sciences Sci., Professor, Head of the Department, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.