Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 101

UDC: 636.1
GSNTI: 68.39.13

Meat productivity of Yakut horses

The article presents basic results of research to determine effect of feeding conditions on meat productivity of Yakut breed horses. Under the conditions of experiment, there were three feeding routes for animals were. It was found that horses meat productivity, as well as quality of meat products, is more dependent on initial feed conditions, which affected chemical composition of meat. The experiment used standard zootechnical research methods. It was established that first group of animals yielded to second and third groups in terms of pre-slaughter live weight by 2.42 and 1.45%. Also, these groups exceeded first group in terms of carcass weight by 3.32 and 1.94%, the amount of fat by 13.21 and 8.54%. The analysis of chemical composition of meat confirmed superiority of samples of second and third groups over first group in a number of indicators, for protein 1.20 and 0.64 %, fat for 0.63 and 0.53%, calcium for 14.50 and 7.64% , phosphorus by 1.63 and 0.54%, Fe by 9.02 and 2.51%, Cu by 33.33 and 20.00%, Mg by 10.18 and 6.04%, Se by 8.57 and 5.71%, as well as vitamins A, C, E, B1, B2, B3, and other substances. Thus, best forage conditions are most favorable for horses of Yakut breed, which can significantly increase meat productivity, as well as quality of resulting meat products.
Keywords: Animal husbandry, analysis, comparison, productivity, content.
DOI: 10.21515/1999-1703-101-308-313

References:

  1. Алексеева, Е. И. Физико-химические свойства кобыльего молока и приготовление кумыса / Е.И. Алексеева // Известия Санкт-Петербургского государственного аграрного университета. - 2017. - № 48. - С. 89-94.
  2. Бястинова, Л. М. Состояние использования земель в сельском хозяйстве Республики Саха (Якутия) / Л. М. Бястинова // Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова. - Серия: Экономика. Социология. Культурология. - 2020. - № 2(18). - С. 22-29.
  3. Винокуров, И. Н. Традиционная культура народов Севера: продуктивное коневодство Северо-Востока Якутии И. Н. Винокуров. - Новосибирск: Наука, 2009. - 256 с.
  4. Гомбоева, В. В. Комплексная оценка качества мяса жеребят якутской породы / В. В. Гомбоева, Д. А. Плотников // Техника и технология пищевых производств. - 2014. - № 3(34). - С. 17-23.
  5. ГОСТ 32226-2013 Мясо. Разделка конины и жеребятины на отрубы. Технические условия (Переиздание).
  6. Григорьев, М. Ф. Рекомендации по использованию нетрадиционных кормовых добавок в коневодстве Якутии / М. Ф. Григорьев, А. А. Сидоров, А. И. Григорьева. - Якутск, 2019. - 22 с.
  7. Захаров, В. П. Из истории коневодства в Якутии (30-е годы XVIII - начало ХХ в.) / В. П. Захаров // Проблемы устойчивого развития табунного коневодства. В сборнике представлены тезисы гуманитарной секции «Социальное значение исторических и культурных традиций народов в развитии табунного коневодства». - 2006. - С. 122-126.
  8. Калашников, И. А. Особенности племенной работы при сохранении и совершенствовании лошадей местных пород / И. А. Калашников, Е. Н. Назарова // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии им. В.Р. Филиппова. - 2021. - № 3(64). - С. 38-46.
  9. Константинова, Т. Л. Современное состояние и тенденции развития коневодства в Республике Саха (Якутия) / Т. Л. Константинова // Аграрная наука. - 2013. - № 5. - С. 16-17.
  10. Лисенков, А. А. Технология переработки конины и жеребятины / А. А. Лисенков, В. В. Панкратов, П. А. Гоголева // Москва, 2008. - 104 с.
  11. Панкратов, В. В. Технология производства мясопродуктов из мяса и субпродуктов лошади якутской породы / В. В. Панкратов, П. А. Гоголева // Современные наукоемкие технологии. - 2005. - № 11. - С. 54.
  12. Пермяков, П. М. Особенности технологии содержания и кормления табунных лошадей в Республике Саха (Якутия) / П. М. Пермяков, Р. Р. Ноговицын // Ресурсная экономика в контексте современных тенденций глобализации: материалы международной научно-практической конференции. - 2019. - С. 561-566.
  13. Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н. А. Плохинский. - М.: Колос, 1969. - 328 с.
  14. Попова, А. В. Кормление жеребят в племенных хозяйствах Амгинского улуса / А. В. Попова // Аграрная наука в инновационном развитии сельского хозяйства Якутии: сборник научных статей преподавателей, студентов и магистрантов. - Якутск, 2020. - С. 76-80.
  15. Санникова, Я. М. Традиционное хозяйство коренного населения Якутии в динамике показателей аграрного развития региона / Я. М. Санникова // Norwegian Journal of Development of the International Science. - 2017. - Т. 2. - № 9. - С. 55-60.

Authors:

  1. Sidorov Andrei Andreevich, PhD in Agriculture, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Arctic State Agrotechnological University”.
  2. Chernogradskaya Natalia Matveevna, DSc in Agriculture, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Arctic State Agrotechnological University”.
  3. Grigoriev Mikhail Fedoseevich, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Arctic State Agrotechnological University”; Federal State Budgetary Scientific Institution “Siberian Federsal Scientific Centre ofAgribiotechnologies of RAS”.
  4. Grigorieva Alexandra Ivanovna, Senior Lecturer, Federal State Autonomous Educational Institution of Higher Education "M. K. Ammosov North-Eastern Federal University".