Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 101

UDC: 636.5.082.474.5
GSNTI: 68.39.37

Innovative method of pre-incubation selection of quail eggs

The article discusses the prospects of using the physical parameters of eggs for pre-incubation selection. Along with the traditionally used methods of egg selection by weight, shell quality, shape index, it is proposed to use a new technique based on the effect of luminescence of quail egg shells when irradiated with UV light. The authors believe that the use of a new trait for pre-incubation selection of eggs provides the most complete information about their incubation quality. The use of selection based on this trait will increase the output of young animals and synchronization, and may affect the viability of embryos. It has been established that the main coloring pigment of the shell of quail eggs is protoporphyrin, when irradiated with UV light, the glow of eggs appears in the range of shades of red from purple to dark red. A color scale and glow assessment scores have been developed, which allow the most objective selection of eggs on this basis for subsequent laying in the incubator.
Keywords: Pre-incubation selection, quail, eggs, glow, physical parameters, biliverdin, protoporphyrin, egg coloring.
DOI: 10.21515/1999-1703-101-253-256

References:

  1. Наливайко, В. П. Фотолюминисценция бактерий как возможный механизм опознавания порядка откладки яиц птицами / В. П. Наливайко, А. В. Цветков // Физика. - ИД «Первое сентября». - 2014. - № 2. - С. 5-10.
  2. Родионова, С. А. Количественная оценка пигментации скорлупы яиц у птиц: определение концентрации протопорфирина / С. А. Родионова, П. Д. Венгеров // Региональные геосистемы. - 2010. - № 3(74).
  3. Чимидов, Ш. Ю. Инкубационные качества яиц перепелов техасской белой породы и способ их повышения / Ш. Ю. Чимидов, К. Н. Бачинина // Студенческая наука - взгляд в будущее: матер. ХVII Всерос. студенческой науч. конф. - Красноярск, 16-18 марта 2022 года. - Красноярск: Красноярский государственный аграрный университет, 2022. - С. 488-491.
  4. Щербатов, В. И. Потеря влаги куриными и перепелиными яйцами в зависимости от их оплодотворенности / В. И. Щербатов, Л. О. Макарова // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 174. - С. 277-284. - DOI 10.21515/1990-4665-174-021.
  5. Щербатов, В. И. Прединкубационный отбор перепелиных яиц / В. И. Щербатов, К. Н. Бачинина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 89. - С. 127-130. - DOI 10.21515/1999-1703-89-127-130.
  6. Virginia, E. Abernathy. Peer. Mechanisms of egg recognition in brown-headed cowbird hosts: the role of ultraviolet reflectance / E. Abernathy Virginia, D. Brian // Animal Behaviour. - V. 109. - P. 73-79.

Authors:

  1. Makarova Lyudmila Olegovna, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Shcherbatov Vyacheslav Ivanovich, DSc in Agriculture, professor, Head of the Department, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.