Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 101

UDC: 634.86:631.535
GSNTI: 68.35.55

Influence of partial biologization of the grape protection system on its agrobiological indicators under the conditions of the Anapo-Taman zone

In this article, the results of a comparative study of the effect of partial biologization of the grape protection system on its agrobiological indicators in the conditions of the Anapo-Taman zone of the Krasnodar Territory were considered. Methodology and agricultural technology - within the established recommendations for the Taman subzone in relation to the cultivation of grapes. Field experiments were carried out in the vineyards of the Fanagoria-Agro agricultural firm (Sennoy village, Temryuk district, Krasnodar Territory). Subject of research: grape varieties Cabernet Sauvignon and Rhine Riesling, as well as preparations. White pearls Grapes (suspension of a group of minerals of natural origin with the addition of sea corals, volcanic ash.), Mono B (B - 10% (131 g / l,) adhesives and penetrating substances), MicroEl (nitrogen-fixing and photosynthetic complex, reproductive-protective complex, macronutrients), Kuproksat, KS (tribasic copper sulfate (345 g / l)), Orgamica S (Bacillus amyloliquefaciens strain (titer 5½109 CFU / ml)), Orgamica F (conidia of Trichoderma Veride strain (titer not less than 108 CFU / ml) ), BIOdux (complex of biologically active polyunsaturated fatty acids of the fungus Mortierella alpina). According to the results of the research, it was revealed that the partial biologization of the grape protection system slightly extended the growing season of Riesling and Cabernet Sauvignon. In variants with traditional bush management, the timing of the passage of phenological phases corresponded to the phenology of the variety. The difference in the rates of growth and the degree of maturation of the one-year shoot of the biological variants of the two varieties is insignificant, the variants with traditional management showed the best results. The difference in vigor between Riesling and Cabernet Sauvignon is due to varietal characteristics. Biological parameters, such as bush load, fruiting and fruiting ratios, percentage of developed shoots and shoot productivity, are better in variants with traditional bush management, however, the difference between the two variants of the studied varieties is insignificant.
Keywords: Grapes, variety, Cabernet Sauvignon, Rhine Riesling, load, growth, maturation, K1, K2.
DOI: 10.21515/1999-1703-101-160-167

References:

  1. Кравченко, Р. В. Влияние регуляторов роста Биодукс и Авибиф на качество винограда и виноматериалов сорта Саперави / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2013. - № 089. - С. 900-915.
  2. Кравченко, Р. В. Продуктивность винограда технического сорта Саперави на фоне применения лигногуматов марки «А» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2013. - № 092. - С. 642-651.
  3. Кравченко, Р. В. Агробиологические показатели винограда сорта Саперави при обработке лигногуматами марки «Б» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2013. - №092. - С. 682-692.
  4. Кравченко, Р. В. Эффективность стимуляторов роста Иммуноцитофит, Крезацин и НВ-101 ЕСО в технологии возделывания винограда сорта Саперави / Р. В. Кравченко, Л. П. Трошин, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2014. - № 095. - С. 666-680.
  5. Кравченко, Р. В. Эффективность стимуляторов роста Авибиф и Биодукс в технологии возделывания винограда сорта Саперави / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2014. - № 099. - С. 733-748.
  6. Кравченко, Р. В. Качество винограда и виноматериалов сорта Саперави на фоне применения лигногуматов марки «А» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2014. - № 099. - С. 749-759.
  7. Кравченко, Р. В. Применение в технологии возделывания винограда технического сорта Саперави лигногуматов марки «А» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2015. - № 111. - С. 1704-1715.
  8. Кравченко, Р. В. Качество винограда и виноматериалов сорта Саперави на фоне применения лигногуматов марки «Б» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2015. - № 111. - С. 504-519.
  9. Кравченко, Р. В. Формирование элементов продуктивности винограда сорта Саперави на фоне действия лигногуматов / Р. В. Кравченко, Н. В. Матузок, Д. С. Даренский // Труды КубГАУ, 2021. -№ 88. - C. 84-88.
  10. Радчевский, П. П. Влияние стимуляторов роста Иммуноцитофит, Крезацин и НВ-101ECO на качественные показатели виноматериалов сорта Саперави / П. П. Радчевский, Р. В. Кравченко, Л. П. Трошин, А. В. Прах, С. М. Горлов // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2013. - №090. - С. 429-442.
  11. Матузок, Н. В. Экологически чистая виноградно-винодельческая продукция: новый подход ее получения / Н. В. Матузок, П. П. Радчевский, Р. В. Кравченко, Л. П. Трошин // Труды Кубанского государственного аграрного университета, 2015. - № 55. - С. 149-155.
  12. Матузок, Н. В. Сравнительная агробиологическая и хозяйственная оценка технических сортов винограда для производства сухих вин в условиях Крымского района Краснодарского края / Н. В. Матузок Л. П. Трошин, Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский // Магарач. Виноградарство и виноделие. - Ялта, 2017. - №.4. - С.14-16.
  13. Матузок, Н. В. Прогнозирование урожая технических сортов винограда в Предгорной зоне виноградарства юга России на основе изучения плодоносности глазков и вегетирующих побегов / Н. В. Матузок, Л. П. Трошин, П. П. Радчевский, Р. В. Кравченко // Плодоводство и виноградарство Юга России, 2018. - № 50 (2). - С. 40-55.
  14. Радчевский, П. П. Повышение продуктивности технических сортов винограда на основе использования современных технологий / П. П. Радчевский, Н. В. Матузок, Р. В. Кравченко, Л. П. Трошин, Д. В. Сидоренко, И. А. Чурсин // Труды Кубанского государственного аграрного университета, 2015. - № 55. - С. 223-228.
  15. Органическое земледелие // Филиал ФГБУ «Российский сельскохозяйственный центр» по Ставропольскому краю URL:https://rsc26.ru/organicheskoe-zemledelie.
  16. Caroline Provost, Karine Pedneault The organic vineyard as a balanced ecosystem: Improved organic grape management and impacts on wine quality // Scientia Horticulturae. - 2016. - No. 208. - Р. 43-56.
  17. Carsten Thies, Teja Tscharntke Landscape Structure and Biological Control in Agroecosystems // New Series, Vol. 285. - 1999. - No. 5429. - Р. 893-895.
  18. Elena Stranishevskaya, Elena Ostroukhova, Irina Peskova, Svetlana Levchenko, Elena Matveikina and Nadezda Shadura Influence of the organic farming system on the composition of Bastardo Magarachskiy grape cultivar as a raw material for production of wines // E3S Web of Conferences. - 2020. - No. 161.
  19. Lon Rombough The Grape Grower: A Guide to Organic Viticulture. - Vermont: Chelsea Green Publishing, 2002. - 304 р.
  20. Laureati, M. Qualitative and sensory evaluation of sangiovese red wine obtained from organically and conventionally grown grapes / M. Laureati, D. Gaeta, E. Pagliarini // Italian journal of food science. - 2014. - № 26. - Р. 355-362.
  21. The ultimate guide to organic and biodynamic wine // Australian Wine URL: https://clck.ru/hfdke.

Authors:

  1. Troshin Leonid Petrovich, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Kravchenko Roman Viktorovich, DSc in Agriculture, professor, Head of the Department, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Prakh Anton Vladimirovich, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Kufanova Ruzana Nurbievna, assistant, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.