Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 101

UDC: 634.864.2
GSNTI: 68.35.03, 68.35.55

New seedless grape variety Zolotse

The selection process of obtaining the ideal variety is endless and still relevant. In the development of domestic viticulture and winemaking modern economic and environmental realities require a wide range of grapes with a set of various economically valuable qualities, including high biological plasticity combined with a consistently high quality of the crop. Especially relevant is the creation of competitive highly profitable grape varieties that do not require a large pesticide load, resistant to frost and fungal diseases. The results of an agrobiological study of a new seedless grape variety Zolotse are shown. The agrobiological and uvological characteristics of the variety are given according to5 years research data. Ampelometric leaf screening was carried out to certify the variety. A variety is early ripening, with white berries, weighing 2.5-3.0 g. The skin is of medium thickness. The pulp is dense and meaty. The taste is harmonious with light berry tones. Sugar content 22.0-24.0 g/100 sm3, acidity 6.3 g/dm3. The yield is higher than average (155 c/ha). Frost resistance to minus 25оC, resistant to mildew and oidium. The Zolotse variety is promising for cultivation in the conditions of northern industrial viticulture in Russia.It is in the State test since 2015, and characterized by high biological plasticity, resistance to temperature stress, fungal diseases. The crop is used for fresh consumption, the production of dried products and ordinary table wine. The variety is recommended for cultivation in the North Caucasus (the sixth region) in an uncovered culture with three preventive treatments against fungal diseases.
Keywords: Ampelographic description, seedlessness, grape, mildew, frost resistance, productivity, variety, leaf, bunch, berry, yield, tasting assessment.
DOI: 10.21515/1999-1703-101-104-110

References:

  1. Аргентина представляет новые сорта винограда селекции института INTA. - [Электронный ресурс]. - 2017. - URL: http://www.inta.gob.ar (дата обращения: 19.12.2018).
  2. Виноградари из Южной Европы делают ставку на выращивание бессемянного винограда. - [Электронный ресурс]. - 2017. - URL: http://www.vinograd.info (дата обращения: 19.12.2018).
  3. Ганич, В. А. Бессемянные сорта винограда вида Vitis labrusca для использования в свежем виде / В. А. Ганич, С. И. Красохина // Проблемы интенсификации и экологизации земледелия России. - Материалы научно-практической конференции. Редакционная коллегия: В. П. Ермоленко (гл. редактор) ДЗНИИСХ; А. В. Титаренко; И. М. Шапошникова; И. Н. Листопадов; А. В. Лабынцев; П. Д. Шевченко; К. С. Артохин; Н. А. Коробова, 2006. - С. 308-312.
  4. Государственный реестр селекционных достижений допущенных к использованию. [Электронный ресурс]. - 2021. - URL: https://reestr.gossortrf.ru/.
  5. Кострикин, И. А. Межвидовая гибридизация винограда / И. А. Кострикин // Виноделие и виноградарство. - 2002. - № 1. - С. 36-39.
  6. Красохина, С. И. Сорта с «лисьим» ароматом ягод в качестве столового винограда / С. И. Красохина, В. А. Ганич. - Сборник: Достижения и перспективы в садоводстве, виноградарстве, виноделии и лесном хозяйстве. - Материалы междунар. научного симпозиума, посвящ. празднованию 100-летия со дня рождения профессора Герасима Рудя. - 2007. - С. 55-58.
  7. Красохина, С. И. Бессемянные сорта Jupiter и Saturn в условиях Нижнего Придонья / С. И. Красохина // В сборнике: Виноградарство и виноделие. - Межведомственный тематический научный сборник. - Одесса, 2015. - С. 98-100.
  8. Красохина, С. И. Сорт винограда Regal seedless в условиях Нижнего Придонья / С. И. Красохина // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. - 2020. - № 5. - С. 30.
  9. Лазаревский, М. А. Изучение сортов винограда. - Ростов-на-Дону, 1963. - 76 с.
  10. Лиховской, В. В. Методология совершенствования генетичесого разнообразия и сортимента винограда / В. В. Лиховской. - Ялта, 2019. - 367 с.
  11. Майстренко, Л. А. Перспективные бессемянные формы винограда селекции ФГБНУ ВНИИВиВ. Итоги селекции бессемянных сортов винограда / Л. А. Майстренко, Н. А. Дуран, Е. Н. Медютова, Л. Н Мезенцева. - Русский виноград. - 2017. - Т. 5. - С. 29-39.
  12. Майстренко, Л. А. Новый бессемянный сорт винограда Ярушка / Л. А. Майстренко, А. Н. Майстренко, Н. А. Дуран. - Русский виноград. - 2019. - Т. 10. - С. 49-55. - DOI: 10.32904/2412-9836-2019-10-49-55.
  13. Погосян, С. А. Методические указания по селекции винограда / С. А. Погосян, П. Р. Арзуманян, С. С. Хачатрян, Г. С. Морозова и др. - Ереван: Изд-во Айфстан, 1974. - 117 с.
  14. Недов, П. Н. Селекционно-генетические методы в защите винограда от вредных организмов / П. Н. Недов // Перспективы генетики и селекции винограда на иммунитет. - Киев: Наукова думка, 1988. - С. 23-30.
  15. Первая международная конференция по бессемянности винограда [электронный ресурс] agreenmed.eu: - URL: http://vinograd.info/novosti/novosti/pervaya-mezhdunarodnaya-konferenciya-po-bessemyannomu-vinogradu.html (Дата обращения 09.02.2015).
  16. Сорта компании Sun-Worldinter national. [Электронный ресурс]. - URL: http://www.sun-world.com/ (Дата обращения: 02.06.2022).
  17. Трошин, Л. П. Ампелографический скрининг генофонда винограда / Л. П. Трошин, Д. Н. Магарадзе. - Краснодар. - 2013. - 119 с.
  18. Silva, P. R. Meitic behavior of the Brazilian table grape cultivar Rubi (Vitis vinifera L.) with a high proportion of seedless berries / P. R. Silva, N. C. P. Bione, N. Silva, M. S. Pagliarini // Vitis. - 2001-40. - No. 1. - Р. 1-4.

Authors:

  1. Maistrenko Lyudmila Alekseevna, PhD in Agriculture, leading researcher, "All-Russian Research Ya.I.Potapenko Institute of Viticulturel and Winemaking - Branch of Federal State Budget Scientific Institution "Federal Rostov Agricultural Research Centre".
  2. Grigorieva Olga Vladimirovna, PhD student, junior researcher, "All-Russian Research Ya.I.Potapenko Institute of Viticulturel and Winemaking - Branch of Federal State Budget Scientific Institution "Federal Rostov Agricultural Research Centre".