Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 88

UDC: 338.439.68
GSNTI: 05.11.45

Methodological features of assessing food security level

The article presents methodological approaches to assessing food security level. The characteristics, criteria and features of the assessment of global, national, regional and individual food security are proposed. The system of criteria, indicators and statistical indicators for assessing food security level of the country and the region is justified. A systematic approach to assessing the level of food security of a country and a region is proposed, taking into account the impact of factors on it, taking into account the specific conditions of food production, sale and distribution. The presented system of indicators allows for a detailed and comprehensive assessment of food security level, identifying problems and priority areas for the development of the country's agri-food policy.
Keywords: Food security, assessment, criteria, indicators, self-sufficiency, accessibility.
DOI: 10.21515/1999-1703-88-38-43

References:

  1. Алтухов, А. И. Парадигма продовольственной безопасности России: монография / А. И. Алтухов. - М.:Фонд «Кадровый резерв», 2019. - 685 с.
  2. Всемирный банк. 2018. бедность и всеобщее процветание 2018: соединяя кусочки головоломки бедности. Вашингтон, округ Колумбия: Всемирный банк. © Всемирный Банк. https://openknowledge-да.worldbank.org/handle/ 10986/30418 лицензия: CC BY 3.0 IGO.
  3. Kashukoev, M. V. Features of model building for an inter-sectoral agro-industrial cluster as a quasi-integrated structure / M. V. Kashukoev, K. E. Tyupakov, M. A. Marieva, B. M. Musayeva, A. V. Misakov // AD ALTA: Journal of Interdisciplinary Research. - 2020. - Т. 10. - No. 2. - S12. - С. 126-128.
  4. Назаренко, В. И. Продовольственная безопасность (в мире и в России) / В. И. Назаренко. - М.: Памятники исторической мысли, 2011 - 286 с.
  5. Peng, W., Berry, E.M., 2019. The Concept of Food Security. In: Ferranti, P., Berry, E.M., Anderson, J.R. (Eds.), Encyclopedia of Food Security and Sustainability, vol. 2, pp. 1-7. Elsevier.
  6. Мельников, А. Б. Формирование концепции продовольственной безопасности России / А. Б. Мельников, И. В. Снимщикова, П. В. Михайлушкин, В. В. Сидоренко // Экономика сельского хозяйства России. - 2016. - № 12. - С. 2-7.
  7. Тюпаков, К. Э. Физическая и экономическая доступность продовольствия для населения Краснодарского края / К. Э. Тюпаков // В сборнике: Проблемы функционирования и развития экономики регионов Северного Кавказа и ЮФО: вызовы и решения. - Сборник матер. Междунар. науч.-практ. конф. - Кубанский государственный аграрный университет. - 2010. - С. 239-244.
  8. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2019. The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding against economic slowdowns and downturns. Rome, FAO.
  9. https://www.un.org/ru/documents/decl_conv /declarations/summit2009_declaration.shtml.

Authors:

  1. Reznichenko Sergei Mikhailovich, DSc in Economics, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Tyupakov Konstantin Eduardovich, DSc in Economics, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Mikhailov Arseny Eduardovich, graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.