Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 73

UDC: 574.46:634.8
GSNTI: 34.35.25:68.35.55

Bioenergy efficiency of grape growing at grassing between rows and use of microbial preparations

Viticulture is characterized by high energy and resource intensity. The effectiveness of the production of grapes depends on the use of modern technologies, which make it possible to reduce the use of labor, energy, and material resources. However, it is necessary to take into account the negative impact of intensification of production on ampelocenosis. Grassing between the rows by perennial grasses allows to reduce the processing costs, and also contributes to the improvement of the soil structure and its water-air regime. The use of microbial preparations (MP) in agricultural production improves nitrogen and phosphorus nutrition of plants, has an antagonistic effect on pathogenic microorganisms, so their use will reduce the cost of using fertilizers and pesticides. The purpose of the study is to assess the energy efficiency of joint application of MP and natural and artificial trapping of intergrowths of grapes. The paper presents the results of studies of the biologically-based method of growing Muscat white grape with the use of microbial preparations (Diazophyt, Phosphoenterin and Complex of microbial preparations) on a background of natural and artificial seeding of cereal-legume mixture (ryegrass pasture and alfalfa blue). Evaluation of the energy efficiency of the proposed elements of the technology of growing grapes has shown that the grassing and the use of microbial preparations are environmentally safe and energy efficient. This allows us to save and use the material and energy resources in viticulture more rationally. The most effective was the use of CMP on artificial grassing. Reducing the energy intensity of 1 ton of grapes from the application of this combination is 1598.3 MJ (21.4%) as compared to black steam and 813.6 MJ (10.9%) with respect to dumping without the use of microbial preparations.
Keywords: Grapes, grassing, microbial preparations, energy efficiency
DOI: 10.21515/1999-1703-73-81-85

References:

  1. Биоэнергетическая оценка технологий производства продукции растениеводства / Н. М. Афонин, Н. Н. Бабич, В. О. Степанцов, В. Ф. Томилин. - Мичуринск, 1997. - 57 с.
  2. Бондаренко, С. Г. Методологические и энергетические проблемы виноградарства / С. Г. Бондаренко. - Кишинев, 1999. - 270 с.
  3. Булаткин, А. Г. Энергетические аспекты воспроизводства почвенного плодородия / А. Г. Булаткин // Вестник сельскохозяйственной науки. - 1987. - № 1. - С. 35-41.
  4. Вронский, В. А. Прикладная экология : учебное пособие / В. А. Вронский. - Ростов н/Д. : Феникс, 1996. - 512 с.
  5. Грязев, В. А. Роль растениеводства в стабилизации условий окружающей среды / В. А. Грязев, С. П. Столяров // Научные основы устойчивого садоводства в России. - Мичуринск: ВНИИС им. И. В. Мичурина, 1999. - С. 40-42.
  6. Зезюков, Н. И. Методические указания по расчету энергетической эффективности агротехнологий с использованием ПЭВМ / Н. И. Зезюков, А. В. Дедов, Н. И. Придворев. - Воронеж, 1993. - 45 с.
  7. Повышение плодородия почвы под виноградниками / О. Е. Клименко, Н. И. Клименко, И. А. Каменева, А. Р. Акчурин, А. Л. Вин-ник, И. В. Конюшко, В. Д. Боровик, В. М. Мережко, С. А. Попова, Н. Н. Клименко // Агроэкологический журнал. - 2012. - № 4. - С. 54-59.
  8. Лебедева, Е. Н. Энергетика биосферы и энергетическая эффективность плодоводства / Е. Н. Лебедева, Л. В. Бобрович, Ю. Д. Трунов // Научное обеспечение садоводства в аспекте импортозамещения: научные труды СКНИИСиВ. - 2016. - Т. 10. - С. 18-21.
  9. Методика биоэнергетической оценки технологий производства продукции растениеводства / под общ. ред. Е. И. Базарова, Е. В. Глинки. - М.: ВАСХНИЛ, 1983. - 43 с.
  10. Методические указания по энергетической оценке агротехнических приемов и технологий в виноградарстве / А. Д. Лянной, И. В. Шевченко, В. И. Поляков, Л. В. Глотова, Л. И. Матюшенко. - Одесса : ИВиВ им. В. Е. Таирова, 1994. - 37 с.
  11. Система земледелия в садоводстве и виноградарстве Краснодарского края. - Краснодар : ФГБНУ СКЗНИИСиВ, 2015. - 241 с.
  12. Скворцов, А. Ф. Методические основы исследования и создания моделей плодородия почв виноградников / А. Ф. Скворцов // Исследование и создание моделей плодородия почв виноградников : методические разработки. - Кишинев, 1986. - 170 с.
  13. Шевченко, І. В. Прогресивна технологія вирощування винограду в умовах зрошення : монографія / І. В. Шевченко, В. І. Поляков. - Одеса: ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», 2007. - 157 с.

Authors:

  1. Klimenko Nina Nikolaevna, Scientific Researcher of Laboratory of Plant-Microbial Interaction of Agricultural Microbiology Department, Research Institute of Agriculture of the Crimea.
  2. Klimenko Nikolai Ivanovich, Phd in Agriculture, Head of Laboratory of Steppe Gardening, Federal State Institution of Science "Order of the Labour Red Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science".
  3. Klimenko Olga Evgenievna, DSc in Biology, Head of Laboratory of Agroecology, Federal State Institution of Science "Order of the Labour Red Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science".