Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 109

UDC: 636.085.7
GSNTI: 68.39.15

Rumen microbiome metabolic processes in cows fed haylage with bioconservants as part of their diet

This article shows the effect of feeding haylages with Silo Twice and Sil All 4×4 bioconservants in the diets of lactating cows. The aim of the research was to establish the effect of haylage with bioconservants on the metabolic processes of the cows’ rumen microbiome. Scientific research was carried out from 2019 to 2022 within the framework of R&D "Study of the effect of Silo Twice bioconservant on the quality of haylage" No. 122031600258-2 and "Development of the optimal feed base program for the livestock industry of the Samara region" No. I123033100022-7 in the Middle Volga region in LLC "Hryashchevka", Stavropol district of the Samara region and on the basis of the Zootechny Department in "Samara State Agrarian University". In the conditions of the enterprise, scientific and economic experiment and production testing on animals of a black-and-white Holstein breed were carried out to study the effect of feeding alfalfa haylage harvested using biological preservatives on the physiological state and productivity of cows. For physiological and biochemical studies, 3 heads were selected with a similar live weight (600-630 kg), age (3-4 calving), productivity level (daily milk yield 23.3 kg, milk fat content 3.8%, protein 3.20%), physiological condition (1 month. lactation). A balance experiment was carried out on these animals, cicatricial digestion was studied. As a result, it was found that feeding cows with Silo Twice bioconservant as part of the haylage diet prepared contributes to an increase in the number of infusoria in the rumen content, surpassing the control and first experimental groups by 129.63 and 50.13 thousand/ml, respectively. According to the total number of microorganisms, the same trend continued: the largest number of representatives of the microbiota was recorded in the second experimental group. Thus, the introduction of hayloft with Silo Twice bioconservant into the diets of cows has a more pronounced beneficial effect on the rumen microbiome, creating the potential to increase the milk productivity of lactating cows.
Keywords: Haylage, bioconservants, diet, cows, scar, microbiome.
DOI: 10.21515/1999-1703-109-166-170

References:

  1. Алексеев, С. А. Развитие кормовой базы молочного скотоводства / С. А. Алексеев // Экономика сельского хозяйства России. - 2013. - № 7-8. - С. 49-57.
  2. Головин, А. В. Влияние протеин-углеводного отношения в рационе коров на рубцовый метаболизм и продуктивность / А. В. Головин // Зоотехния. - 2020. - № 9. - С. 16-19.
  3. ГОСТ 13496.4-2019 «Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина» [Электронный ресурс]. URL: https://internet-law.ru/gosts/gost/71526/(дата обращения: 05.02.2022).
  4. ГОСТ 32044.1-2012 «Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Определение массовой доли азота и вычисление массовой доли сырого протеина. Часть 1 Метод Къельдаля» [Электронный ресурс]. URL: http://gost.gtsever.ru/Data/552/55276.pdf (дата обращения: 01.06.2022).
  5. ГОСТ 29113-2016 «Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения массовой доли карбамида» [Электронный ресурс]. URL: https://internet-law.ru/gosts/gost/63139/(дата обращения: 21.04.2022).
  6. Гусаров, И. В. Питательность и качественные показатели сочных кормов Вологодской области с учетом требований госта / И. В. Гусаров, П. А. Фоменко, Е. В. Богатырева // Молочнохозяйственный вестник. - 2020. - № 3. - (39). - С. 43-52.
  7. Захаров, Л. М. Молочная продуктивность голштинских коров при использовании в рационе кормления глютена кукурузного: дисс.. канд. с.-х. наук: 06.02.10 / Захаров Леон Михайлович 2016. -159 с.
  8. Ионов, В. В. Использование силоса, заготовленного с биоконсервантом, в кормлении лактирующих коров [Электронный ресурс] https://www.dongau.ru/nauka-i-innovatsii/zashchita-dissertatsiy / В. В. Ионов. - Автореферат_Ионов.pdf (дата обращения: 12.03.2023).
  9. Лаптев, Г. Микробиом рубца жвачных: современные представления [Электронный ресурс]. URL: https://zzr.ru/sites/default/files/article/pdf/zzr-2018-10-010.pdf (дата обращения: 20.05.2022).
  10. Мирошникова, М. С. Основные представители микробиома рубца (обзор) / М. С. Мирошникова // Животноводство и кормопроизводство. - 2020. - № 4. - С. 174-185.
  11. Оноприенко, Н. А. Приготовление сенажа, кукурузного силоса и консервирование плющеного зерна кукурузы / Н. А. Оноприенко, Н. А. Мандрыкина, В. В. Оноприенко // Рекомендации производству: Краснодар, 2012.
  12. Фоменко, П. А. Качество сенажа в Вологодской области / П. А. Фоменко, С. Е. Тяпугин // Кормопроизводство. - 2015. - № 11. - С. 40-43.
  13. Dehority, B. A.Rumen Microbiology / B. A. Dehority. - Nottingham: University Press; 2003: 382 p.
  14. Krizova, L. The effect of feeding live yeast cultures on ruminal pH and redox potential in dry cows as continuously measured by a new wireless device / L. Krizova, M. Richter, J. Trinacty et al. Czech J Anim Sci. 2011; 56(1): 37-45.
  15. Mackie, R. I. Mutualistic fermentative digestion in the gastrointestinal tract: diversity and evolution / R. I. Mackie. - Integr Comp Biol. - 2002.
  16. Puniya, A. K.Rumen microbiology: from evolution to revolution. New Delhi: Springer India; 2015:379 p. doi:10.1007/978-81-322-2401-3 / Puniya AK et al., 2015.

Authors:

  1. Penkin Pavel Vladimirovich, applicant, FSBEI HE Samara SAU.
  2. Zemskova Natalya Evgenievna, DSc in Biology, Head of the Department, FSBEI HE Samara SAU.
  3. Meshcheryakov Alexander Gennadievich, DSc in Biology, professor, FSBEI HE Samara SAU.
  4. Khakimov Ismagil Nasibullovich, DSc in Agriculture, professor, FSBEI HE Samara SAU.
  5. Kovnir Oksana Yurievna, PhD in Biology, associate professor, FSAEI HE “Samara National Research University named after Academician S. P. Korolev”.