Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 108

UDC: 636.087.8
GSNTI: 68.39.15

Effectiveness of fermented technological oyster mushrooms industrial production waste as feed for dairy cows

One of the effective areas for recycling waste from various industries is microbiological processing of secondary raw materials from agricultural production (Lazarevich). Previous studies have established that after fermentation of technological waste from the industrial production of oyster mushrooms with Lesnov's starter, the substrate acquires a pronounced bready smell, quality indicators significantly improve in comparison with the initial ones: mass fraction of moisture, fat, protein, raw ash, raw fiber, starch, soluble carbohydrates in terms of dry matter, metabolic energy (Mironova). When studying the palatability and effect on the milk productivity of cows of technological waste from the industrial production of oyster mushrooms, fermented with Lesnov’s starter, in the form of a finely ground mass and in the form of granules, it was found that cows willingly eat the fermented product. After two months, the average daily milk yield, the average protein level, fat, SOMO, and milk density in the cows of the experimental groups were higher; the costs of feed units and digestible protein for the production of 1 kg of milk were less compared to the control.
Keywords: Lesnov's starter, fermentation, oyster mushrooms, palatability, cows, milk productivity.
DOI: 10.21515/1999-1703-108-252-256

References:

  1. Болотин, А. В. Методы повышения питательности соломы / А. В. Болотин, В. М. Апатов, Н. В. Бойков // Молочное и мясное скотоводство. - 1980. - № 2. - С. 12-15.
  2. Лазаревич, А. Н. Способ получения кормового продукта и концентрата / А. Н. Лазаревич, А. П. Леснов, Н. А. Табаков. - Патент 2 532 452 РФ, МПК А 23 К 1/06. - Опубл. 10.11.2014. - Бюл. 31.
  3. Лазаревич, А. Н. Технология производства и применения кормового продукта и концентрата на основе пивной дробины / А. Н. Лазаревич, А. П. Леснов, О. В. Иванова // Рекомендации - ФГБНУ Красноярский НИИЖ. -Красноярск. - 2015. - 59 с.
  4. Леонтьев, С. В. Актуальность переработки отходов растительного происхождения / С. В. Леонтьев, А. П. Леснов // Эффективное животноводство. - 2011. - № 9. - С. 32-33.
  5. Леснов, П. А. Универсальная биологическая закваска / П. А. Леснов // Комбикормовая промышленность. - № 6. - М.: Минсельхозпрод. - 1995. - С. 21.
  6. Леснов, П. А. Способ использования закваски в кормосмеси. Закваска Леснова для приготовления кормов / П. А. Леснов. - Патент RU 2 122 330 С1 Российское Агентство по патентам и товарным знакам. Опубл. 27.11.1998. - Бюл.
  7. Леснов, П. А. Закваска Леснова для приготовления кормов и способ ее использования / П. А. Леснов // Открытия. Изобретения. - 1999. - № 6. - С. 20-21.
  8. Леснов, А. П. Малоценное растительное сырье в биотехнологиях кормопроизводства / А. П. Леснов, С. В. Леонтьев, А. Н. Ковалев // АПК ЮГ. - 2011. - № 5. - С. 40-43.
  9. Миронова, О. А. Перспективы использования технологических отходов промышленного производства грибов вешенки после ферментирования закваской Леснова в качестве корма для крупного рогатого скота / О. А. Миронова, А. П. Леснов, Л. П. Миронова, А. А. Миронова, М. И. Егоров // Вестник Донского государственного аграрного университета. - 2023. - № 1(47). - С. 117-124.

Authors:

  1. Mironova Olga Anatolyevna, PhD in Biology, associate professor, FSAEI HE “Peoples' Friendship University of Russia”.
  2. Mironova Lyudmila Pavlovna, DSc in Veterinary, professor, FSBI HE "Don State Agrarian University".
  3. Egorov Mikhail Igorevich, post-graduate student, FSAEI HE “Peoples' Friendship University of Russia”.