Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 108

UDC: 636.4:611/612
GSNTI: 68.39.35

Qualitative characteristics of boiled-smoked meat products, in the production of which the meat of castrated and intact pigs was used

The results of a study of the possibility of using raw meat obtained from young pigs raised using alternative technological methods to surgical castration in food production are presented. An assessment of the physicochemical, functional and technological parameters of boiled-smoked meat products, in the production of which the meat of castrated and intact pigs was used, demonstrated that samples from all experimental groups are suitable as raw materials for the production of the finished product. The highest tasting scores were characterized by meat products in the production of which raw meat from surgically and immunocastrated young pigs was used - 4.66 and 4.63 points, respectively. At the same time, the lowest number of points (3.97) was assigned by the tasters to the sample from the meat of intact boars due to the presence of an unpleasant taste and aroma.
Keywords: Raw meat, physicochemical, functional and technological indicators, boiled and smoked meat products, young pigs, tasting indicators.
DOI: 10.21515/1999-1703-108-246-251

References:

  1. Патиева, С. В. Влияние оптимизации кормовых рационов микроэлементами на изменение качественных показателей свинины / С. В. Патиева, А. Г. Кощаев, А. М. Патиева, Н. И. Куликова, В. В. Шкредов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 81. - С. 277-283.
  2. ГОСТ 9959-2015 Мясо и мясные продукты. Общие условия проведения органолептической оценки. - Москва. - Стандартинформ, 2016. - 24 с.
  3. Забашта, Н. Н. Пробиотик, пребиотик и синбиотик в рационе свиней для получения органической свинины / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, А. Г. Кощаев // Вестник АПК Ставрополья. - 2017.- № 2 (26). - С. 84-89.
  4. Чусь, Р. В. Использование различных способов обогрева в промышленном свиноводстве / Р. В. Чусь, С. В. Костенко, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2015. - № 3. - С. 10-13.
  5. Крючин, Д. В. Продуктивные качества свиноматок в подсосный период при различных технологиях содержания / Д. В. Крючин, В. Н. Гапоненко, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 82. - С. 155-159.
  6. Свинарев, И. Ю. Моделирование региональной системы разведения свиней / И. Ю. Свинарев, Ю. А. Колосов, О. Л. Третьякова, А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 114. - С. 1001-1017.
  7. Навозенко, Н. А. Продуктивность свиноматок в зависимости от продолжительности у них периодов супоросности и опоросов / Н. А. Навозенко, О. В. Тарасенко, Г. С. Походня, П. И. Бреславец, Ю. П. Бреславец, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 97. - С. 178-184.
  8. Чусь, Р. В. Разработка низкотемпературного источника локального обогрева для поросят-сосунов / Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев, С. В. Костенко, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 108. - С. 761-778.
  9. Кощаев, А. Г. Разработка способов ускоренной селекции при выведении новых пород свиней / А. Г. Кощаев, А. А. Новиков, Г. С. Походня, А. Т. Мысик, Ю. П. Бреславец, А. П. Бреславец // Зоотехния. - 2023. - № 1. - С. 2-5.
  10. Чусь, Р. В. Реализация генетического потенциала свиней при использовании инновационных технологических приемов / Р. В. Чусь, В. Н. Гапоненко, Д. В. Крючин, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 102. - С. 320-324.
  11. Походня, Г. С. Рост и развитие ремонтных свинок в зависимости от скармливания им кормовой добавки «Элевит» в период выращивания / Г. С. Походня, Н. В. Перевозчиков, Ю. П. Бреславец, А. П. Бреславец, В. М. Бреславец, Р. В. Чусь, В. Н. Гапоненко, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 102. - С. 287-292.
  12. Чусь, Р. В. Система автоматизированной выпойки заменителя цельного молока без отсадки поросят: как она влияет на интенсивность их роста и сохранность / Р. В. Чусь, В. Н. Гапоненко, Д. В. Крючин, А. Г. Кощаев // Свиноводство. - 2021. - № 6. - С. 15-17.
  13. Чусь, Р. В. Применение пробиотической добавки галлобакт-Ф при выращивании поросят-отъемышей / Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета.- 2023. - № 103. - С. 265-274.
  14. Шкредов, В. В. Влияние пробиотической добавки Галлобакт-Ф на рост и развитие поросят в период доращивания / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, Р. В. Чусь // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 244. - № 4. - С. 252-257.
  15. Шкредов, В. В. Влияние различных режимов выпаивания пробиотической добавки галлобакт-Ф на рост и развитие поросят-отъемышей / В. В. Шкредов, Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев // Вестник Курганской ГСХА. - 2020. - № 4 (36). - С. 47-51.
  16. Калинин, А. Ю. Эффективность использования кормовой добавки в рационах хряков / А. Ю. Калинин, Г. С. Походня, Ю. П. Бреславец, А. П. Бреславец, П. И. Бреславец, А. Г. Кощаев, Р. В. Чусь, Д. В. Крючин // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 101. - С. 217-222.
  17. Čandek-Potokar, M. Immunocastration as alternative to surgical castration in pigs / M. Čandek-Potokar, M. Škrlep, G. Zamaratskaia // Theriogenology - 2017. - Intech. - Р. 109-126.
  18. Caldara, F. R. Carcass characteristics and qualitative attributes of pork from immunocastrated animals / F. R. Caldara, M. Moi, L. S. Dos Santos, I. C. De Lima Almeida Paz, R. G. Garcia, I. De Alencar Nääs, A. R. M. Fernandes // Asian-Australasian Journal of Animal Sciences (AJAS). - 2013. -№ 26(11). - Р. 1630-1636. - DOI: https://doi.org/10.5713/ajas.
  19. Schmoll, F. Growth performance and carcass traits of boars raised in Germany and either surgically castrated or vaccinated against gonadotropin-releasing hormone / F. Schmoll, J. Kauffold, A. Pfützner, J. Baumgartner, F. Brock, M. Grodzycki, S. Andrews // Journal of Swine Health and Production. - 2009. - Vol. 17, № 5. - P. 250-255.

Authors:

  1. Kryuchin Denis Vasilyevich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.