Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 108

UDC: 636.34/636.39.034
GSNTI: 68.39.29

Comparative analysis of the goat and sheep milk component composition

In the article the component composition of Lacon sheep and Alpine goats milk studied by infrared spectroscopy and flow cytometry with the use of automatic analyser CombiFoss 7 D is considered in a comparative aspect. It was revealed that in sheep milk the content of mass fraction of fat, true and total protein, casein, dry matter, saturated and unsaturated fatty acids was 1.5-1.9 times higher than in goat milk (p<0.001), while the number of somatic cells and their differential forms was lower (510.93 vs. 962.86 thousand units/mL; 55.7 vs. 82.27%). The general pattern for sheep and goat milk was a high positive relationship between protein mass fraction and casein (r = 0.95 and 0.97), fat mass fraction and fatty acids (r = 0.68-0.97), protein mass fraction and skimmed dry residue, solids (r = 0.83-0.92); medium to high between MJB and fatty acids (r = 0.31-0.99); between different classes of fatty acids (saturated and unsaturated) (r = 0.43-1.00); medium positive between the number of somatic cells (CSC) and differential number levels of somatic cells (DCSC) (r = 0.33 and 0.36). Acetone and BHB in ewe milk and were positively correlated with each other (r = 0.87 and 0.88) and negatively with other components (r = -0.22-0.66). TFA in sheep milk was positively correlated with most of the parameters (r = 0.46-0.93), whereas in goat milk the relationship was either absent, positive (r = 0.21-0.48) or negative (r = -0.26-0.36). The relationship between CSC, DCSC and other components in sheep milk was mostly absent or very weak (r = 0.13-0.17), whereas in goat milk it was weakly correlated with protein mass fraction, casein, lactose and fatty acids (r = 0.13 and 0.28).
Keywords: Goats, sheep, milk, infrared spectra, somatic cells, correlation.
DOI: 10.21515/1999-1703-108-204-211

References:

  1. Balthazar, C. F. Sheep milk: Physicochemical characteristics and relevance for functional food development / C. F. Balthazar, T. C. Pimentel, L. L. Ferrao, C. N. Almada, A. M. Santillo et al. // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. - 2017. - Vol. 16. - Р. 247-262. - DOI: 10.1111/1541-4337.12250.
  2. Miller, B. A. Current status of global dairy goat production: an overview / B. A.Miller, C. D. Lu // Asian-Australas J Anim Sci. - 2019. - 32(8). - Р. 1219-1232. - DOI: 10.5713/ajas.19.0253.
  3. Popescu, А. Livestock and milk and meat production in the top five EU countries rearing sheep and goats, 2012-2021 / А. Popescu, М. Stanciu, L. Antonie // Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development - 2022. - Vol. 22. - Issue 3. - P. 2284-7995.
  4. Ерохин, А. И. Динамика поголовья коз и производства козьего молока и мяса в мире и в России / А. И. Ерохин, Е. А. Карасев, С. А. Ерохин // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2020. - № 4. - С. 22-25. - DOI: 10.26897/2074-0840-2020-4-22-25.
  5. Новопашина, С. И. Опыт создания молочного овцеводства в СХП «Лукоз» / С. И. Новопашина, М. Ю. Санников, Т. В. Кожанов, А. С. Шувариков // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2016. - № 2. - С. 6-8.
  6. Садовой, В. В. Жирнокислотный состав козьего и овечьего молока и его трансформация в процессе производства йогурта / В. В. Садовой, Т. В. Вобликова, А. В. Пермяков // Техника и технология пищевых производств. - 2019. - Т. 49. - № 4. - С. 555-562. DOI:10.21603/2074-9414-2019-4-555-562.
  7. Светличный, С. И. Пилотный проект промышленного производства овечьего молока на Кубани / С. И. Светличный, Н. Н. Бондаренко, Н. В. Меренкова, М. И. Селионова, С. В. Свистунов // Овцы, козы, шерстное дело. 2019. - № 1. - С. 20-24.
  8. Сермягин, А. А. Морфологический состав соматических клеток в молоке коров как критерий оценки здоровья молочной железы в связи с продуктивностью и компонентами молока / А. А. Сермягин, И. А. Лашнева, А. А. Косицин, Л. П. Игнатьева, О. А. Артемьева, J. Sölkner, Н. А. Зиновьева // Сельскохозяйственная биология. - 2021. - Т. 56. - № 6. - С. 1183-1198. - DOI: 10.15389/agrobiology. 2021.6.1183rus.
  9. Шичкин, Г. И. Племенные ресурсы козоводства России. Ежегодник по племенной работе в овцеводстве и козоводстве в хозяйствах Российской Федерации (2022 год) / Г. И. Шичкин, Г. Ф. Сафина, В. В. Чернов, Л. Н. Григорян [и др.]. - Москва: ФГБНУ ВНИИплем, Лесные Поляны, 2023. - С. 296-321.
  10. Шувариков, А. С. Качество молока овец восточно-фризской породы / А. С. Шувариков, С. А. Хататаев, О. Н. Пастух, Т. О. Робкова // Доклады ТСХА. - 2020. - С. 185-190.

Authors:

  1. Selionova Marina Ivanovna, DSc in Biology, professor RAS, Head of the Department, RSAU - Moscow Timiryazev Agricultural Academy.
  2. Gladkikh Marianne Yur'yevna, PhD in Agriculture, associate professor, RSAU - Moscow Timiryazev Agricultural Academy.
  3. Sermyagin Alexander Aleksandrovich, PhD in Agriculture, leading researcher, Head of the Department, FSC for Animal Husbandry named after Academy Member L.K. Ernst.
  4. Lashneva Irina Alekseevna, post-graduate student, junior researcher, FSC for Animal Husbandry named after Academy Member L.K. Ernst.