Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 108

UDC: 633.16.631.559
GSNTI: 08.35.29

Winter barley cultivation technology influence on the productivity elements and grain yield formation in the unstable irrigation zone of the Kabardino-Balkarian Republic

The creation of optimal conditions for winter barley plants contributes to the formation of grain with high technological properties, which is very important for the brewing and cereal industry. The selection of barley varieties, the determination of optimal doses of mineral fertilizers and the huskiness of plants provide an increase in yield by 10-15%. The grain obtained in such conditions is an excellent raw material for the production of pearl barley and high-quality malt used for the brewing industry. Cereals obtained from grains grown under optimal conditions are characterized by high taste and nutritional properties. Malt extractivity also increases, it is expressed by higher indicators and the beer produced is distinguished by its specific advantages. Each hectare of barley sowing can yield at least 4-5 tons of grain, that is, about 3-4 tons of malt or more than 12-15 thousand liters of beer. The production of cereals or beer significantly reduces the production unit cost increasing its profitability.
Keywords: Barley, fertilizer, yield, cereals, malt, beer.
DOI: 10.21515/1999-1703-108-126-129

References:

  1. Доспехов, Б. М. Методика полевого опыта / Б. М. Доспехов. - М.: Колос,1985. - 350 с.
  2. Князев, Б. М. Морфофизиологическая характеристика перспективных сортов сои в зоне недостаточного увлажнения Кабардино-Балкарии / Б. М. Князев, Д. Б. Князева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 85. - С. 63-64.
  3. Князев, Б. М. Продуктивность и технологические свойства озимого ячменя. / Б. М. Князев, А. А. Шомахова // Современные наукоемкие технологии. - Н.Ж. М., 2009. - С. 44-45.
  4. Князев, Б. М. Продуктивность озимого ячменя в зависимости от густоты стояния растений в условиях предгорной зоны КБР / Б. М. Князев, М. Б. Хоконова // Нальчик: КБЦНТИ. - 2003. - № 33. - С. 3.
  5. Смирнова, Е. В. Оптимизация методов оценки морозоустойчивых сортов озимого ячменя по гигроскопичности зрелого зерна. / Е. В. Смирнова, Н. В. Репко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2016. - № 5. - С. 112-117.
  6. Соловьев, М. А. Экономическая и биоэнергетическая эффективность возделывания сортов ячменя в зависимости от вариантов обработки стимулирующими препаратами. / М. А. Соловьёв, В. Б. Хронюк // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 1. - С. 71-75.
  7. Шомахова, А. А. Технологические свойства ячменя для пивоваренной промышленности в зависимости от густоты стояния растений в условиях предгорной зоны КБР / А. А. Шомахова. // Мат. межвуз науч.-практ. конф. студентов и молодых ученых. - Нальчик, 2009. - С. 179-181.
  8. Шомахова, А. А. Влияние минеральных удобрений на пивоваренные качества озимого ячменя. / А. А. Шомахова, Б. М. Князев // Мат. науч.-практ. конф. студентов и аспирантов, посвящ. 120-летию Н.Н. Вавилова. - Нальчик, 2008. - С. 99-102.

Authors:

  1. Khatsukov Hasan Anzorovich, master's student, FSBEI HE "Kabardino-Balkarian State Agrarian University".
  2. Knyazev Boris Muzakirovich, DSc in Agriculture, professor, FSBEI HE "Kabardino-Balkarian State Agrarian University".