Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 106

UDC: 636.5.087.7
GSNTI: 68.41.37

Study of the effect of a complex feed hydrolyzate based on vegetable protein on quails of the Pharaoh breed

The scientific article published the results of the effect of a complex feed additive based on soy isolate hydrolysate in combination with vitamins and trace elements on the safety, live weight, growth, feed consumption per unit of production, as well as metabolic indicators in the cultivation of meat quails of the Pharaoh breed. An analysis of the blood parameters of experimental poultry was carried out when using a feed additive in their diet. The results of the research showed that the use of experimental feed additives in various doses in the diet of quails had a positive effect on economic indicators when raising poultry: the safety of quails increased by 1.0-4.0% compared to the control group; at the end of the growing period, an increase in the live weight of poultry in the experimental groups was observed by 2.14-11.68%; the cost of balanced feed by 1 kg, the live weight gain in experienced quails was lower than in the control group by 4.40-9.68%. The results of the analysis in quails of all groups of whole blood and its serum showed that the use of a feed additive does not have a negative effect on the metabolic processes and organs in the experimental bird, all the studied indicators were within physiological norms. The stimulating effect of a complex feed additive on protein metabolism was revealed, due to an increase in total protein in the blood serum of birds of the experimental groups by 0.47-7.24%, as well as mineral metabolism, due to an increase in calcium and phosphorus in the blood of birds of the experimental groups by 4.15-13.82% and 5.77-14.10%, respectively.
Keywords: Complex feed additive, soy isolate, soy hydrolyzate, quail, safety, live weight, gain, feed costs, complete blood count, biochemical blood test.
DOI: 10.21515/1999-1703-106-418-424

References:

  1. Кощаев, А. Г. Влияние способа выращивания и кормления с применением кормовой добавки на организм перепелов / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, К. Н. Муртазаев [и др.] // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 90. - С. 104-112.
  2. Кощаев, А. Г. Влияния кормовой добавки бацелл на обмен веществ у цыплят-бройлеров / А. Г. Кощаев, И. С. Жолобова, Г. В. Фисенко, М. Н. Калошина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 36. - С. 235-239.
  3. Кощаев, А. Г. Интенсификация процесса культивирования физиологически-адаптированных лактобацилл как основа создания биопрепаратов микробного происхождения для птицеводства / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, В. А. Мищенко [и др.] // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 128. - С. 1102-1115.
  4. Кондрахин, И. П. Методы ветеринарной клинической лабораторной диагностики / И. П. Кондрахин - М.: Изд-во «Колосс», 2004. - 520 с.
  5. Кощаев, А. Г. Перспективы использования полиштаммового кормового пробиотика в птицеводстве / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, О. В. Кощаева // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. - Т. 1. - № 2. - С. 44-52.
  6. Кощаев, А. Г. Пробиотик трилактобакт в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева, С. А. Калюжный // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 95. - С. 633-647.
  7. Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 2. - С. 34-38.
  8. Мигина, Е. И. Изучение токсикологического и раздражающего действия пробиотической кормовой добавки Трилактосорб для использования в перепеловодстве / Е. И. Мигина, Ю. А. Лысенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 4. - С. 13-16.
  9. Шантыз, А. Х. Микологический и микотоксикологический анализ состояния кормов для крупного рогатого скота в условиях Краснодарского края / А. Х. Шантыз, П. В. Мирошниченко, Е. В. Панфилкина, О. Б. Данильченко // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2018. - Т. 235, № 3. - С. 188-193.
  10. Кобыляцкая, Г. В. Микробиоценоз пищеварительного тракта перепелов и его коррекция пробиотиками / Г. В. Кобыляцкая, Е. И. Мигина, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 3. - С. 6-9.
  11. Кощаев, А. Г. Оценка продуктивности и качества мяса цыплят-бройлеров при исследовании фармакологических свойств новой кормовой добавки / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, А. А. Бойко [и др.] // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 88. - С. 157-164.
  12. Кощаев, А. Г. Повышение биоресурсного потенциала перепелов с применением гипохлорита натрия / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, Ю. А. Лысенко, О. В. Кощаева // Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. - 2013. - Т. 3, № 6. - С. 135-138.
  13. Кощаев, А. Г. Пробиотическая кормовая добавка в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, А. В. Лихоман // Зоотехния. - 2015. - № 10. - С. 4-6.
  14. Радченко, В. В. Сравнительный анализ и пробиотический потенциал новых штаммов рода Lactobacillus из эволюционно закрепленных микробных ассоциаций желудочно-кишечного тракта дикой птицы / В. В. Радченко, Е. В. Ильницкая, Т. М. Шуваева [и др.] // Биофармацевтический журнал. - 2020. - Т. 12, № 1. - С. 25-30.
  15. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  16. Фисенко, Г. В. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  17. Ширина, А. Фармакологическое обоснование применения пробиотика Промомикс С / А. Ширина, А. Петренко, Ю. А. Лысенко, А. Лунева // Птицеводство. - 2013. - № 9. - С. 35-39.
  18. Кощаев, А. Г. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  19. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  20. Кощаев, А. Г. Эффективность использования кормовой добавки «СБТ-Лакто» в рационе сельскохозяйственной птицы / А. Г. Кощаев, А. Х. Шантыз, В. Б. Одеянко [и др.] // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н. Э. Баумана. - 2020. - Т. 243, № 3. - С. 138-142.
  21. Кощаев, А. Г. Эффективность применения биотехнологических функциональных добавок при выращивании перепелов / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Ветеринария Кубани. - 2011. - № 4. - С. 23-25.
  22. Марченко, Е. Ю. Эффективность применения кормовой добавки абиотоник на курах-несушках / Е. Ю. Марченко, А. Х. Шантыз, И. С. Коба, Е. С. Еганян // Ветеринария и кормление. - 2020. - № 5. - С. 27-29.
  23. Shcherbatov, V. I. Chicken hatching syncronization for artificial incubation / V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 1. - С. 148-151.
  24. Saleeva, I. P. Quality of broiler chicken meat with the use of various methods of growing / I. P. Saleeva, V. S. Lukashenko, A. G. Koshchaev, V. G. Volik, D. Yu. Ismailova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 11. - С. 2979-2984.
  25. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - № 8. - С. 1373-1379.
  26. Koshchaev, A. G. Studying biological activity of lactobacillus hydrolysates / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush, M. V. Aniskina, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 10. - С. 2475-2479.

Authors:

  1. Shantyz Azamat Khazretovich, DSc in Veterinary, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I. T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  2. Marchenko Evgenii Yurievich, PhD in Veterinary, veterinarian, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I. T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  3. Luneva Albina Vladimirovna, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I. T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  4. Zholobova Inna Sergeevna, DSc in Veterinary, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I. T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  5. Kovtun Anastasia Alekseevna, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I. T. Trubilin Kuban State Agrarian University".