Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 104

UDC: 634.853:631.542
GSNTI: 68.35.55

Growth processes and leaf apparatus productivity of the grape varieties Granatovij, Antaris, Alcor with different shoots load

The greatest productivity of grape varieties is achieved by using agrotechnical techniques that optimize the growth and fruiting processes, for example, such as loading bushes with shoots. The purpose of the research is to study the growth processes and the leaf apparatus productivity of the grape varieties of the selection of North Caucasus Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Winemaking Granatovij, Antaris and Alcor, depending on the load of bushes with shoots. The research methods generally accepted in viticulture are used in the work. The influence of the variety and the load of the shoot bushes on the shoots length has been established. Thus, the Pomegranate variety had a maximum length of shoots - from 119 to 144 cm, Alcor developed shoots from 95 to 122 cm long, and Antaris had the minimum values of this indicator - 76-108 cm. In the Granatovij variety, the most intensive growth processes took place at loads of 100,000 and 140,000 shoots per hectare, 120,000 shoots per hectare in the Alcor variety and 140,000 shoots per hectare in the Antaris variety. The influence of different bush shoot loads on the leaf surface area is described. It is found that in the Al-Kor variety, the average area of one leaf decreases with an increase in the bush shoot load from 79.4 to 74.9 cm2, and in the Granatovij and Antaris varieties increases with an increase in the load to 120,000 shoots per hectare and further decreases with a load of 140,000 shoots per hectare. hectare. The highest productivity of the leaf apparatus was noted in the Granatovij variety (1.15 kg/m2) with a load of 100,000 shoots per hectare, with a load of 120,000 shoots per hectare in the Al-Kor and Antaris varieties (1.14 and 0.78 kg/m2, respectively).
Keywords: Grapes, varieties of domestic selection, growth processes, productivity of the leaf apparatus, the load of shoots.
DOI: 10.21515/1999-1703-104-41-47

References:

  1. Кострикин, И. А. Виноград: перспективные и новые сорта с элементами агротехники / И. А. Кострикин [и др.]. - Ростов-на-Дону: СКНЦ ВШ, 2004. - 232 с.
  2. Виноградарство с основами виноделия / под ред. Л.В. Кравченко. - Ростов-на-Дону: Изд-во СКНЦ ВШ, 2003. - 472 с.
  3. Гордеев, Б. В. Продуктивность интенсивных виноградников на Тамани / Б. В. Гордеев, З. С. Нагиев, Ш. Н. Гусейнов // Виноделие и виноградарство. - 2006. - № 6. - С. 26-27.
  4. Мамилов, Б. Б. Особенности обрезки высокоштамбовых кустов винограда / Б. Б. Мамилов, Е. Н. Габибова // Оптимизация технолого-экономических параметров структуры агроценозов и регламентов возделывания плодовых культур и винограда. - Краснодар, 2008. - Т. 2. - С. 79-81.
  5. Мамилов, Б. Б. Рациональный метод обрезки морозоустойчивого сорта винограда / Б. Б. Мамилов, Е. Н. Габибова // Актуальные проблемы и пути их решения в современном плодоводстве, овощеводстве и виноградарстве Дона. - Персиановский, 2004. - с. 43-47.
  6. Мухортова, В. К. Исследование различных вариантов контурной обрезки штамбовых виноградников в условиях Нижнего Дона / В. К. Мухортова, В. В. Чулков // Инновационные технологии в плодоводстве, овощеводстве и декоративном садоводстве. Сборник научных трудов. - Воронеж: ФГБОУ ВО Воронежский ГАУ, 2015. - С. 102-107.
  7. Мухортова, В. К. Результаты изучения различных способов обрезки штамбовых виноградников / В. К. Мухортова, В. В. Чулков // Научные труды СКЗНИИСиВ. Повышение эффективности инновационных процессов в садоводстве и виноградарстве. - Краснодар: ФГБНУ СКЗНИИСиВ, 2015. - Т. 8. - С. 176-179.
  8. Павлюкова, Т. П. Влияние нагрузок куста побегами на ростовые процессы и фитосанитарное состояние виноградников / Т. П. Павлюкова, А. И. Талаш // Виноделие и виноградарство. - 2011. - № 4. - С. 35.
  9. Aleynikova, G. and Olga Seget. Realization of biological productivity of grape varieties in conditions of the south of Russia under influence of shoot load / G. Aleynikova, O. Seget. // BIO Web Conf. 2021. V. 34, Р.6.International Scientific Conference "Biologization of the Intensification Processes in Horticulture and Viticulture" (BIOLOGIZATION 2021). - DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20213401011.
  10. Гаприндашвили, Г. В. Длина плодовых побегов - важное звено в обрезке винограда / Г. В. Гаприндашвили // Виноделие и виноградарство СССР. - 1984. - № 6. - С. 35-37.
  11. Дворнин, А. В. Влияние нагрузки и длины обрезки на урожай и качество винограда / А. В. Дворнин, А. Д. Ипатий // Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии. - 1984. - № 12. - С. 25-26.
  12. Джамалутдинова, Р. Ш. Влияние длины обрезки на урожайность, качество и транспортабельность винограда / Р. Ш. Джамалутдинова // Стратегия устойчивого развития и инновационные технологии в садоводстве и виноградарстве. - Махачкала: ФГОУ ВПО ДГСХА, 2010. - С. 66-69.
  13. Павлюкова, Т. П. Нагрузка и длина обрезки побегов сорта Екатеринодарский / Т. П. Павлюкова // Новации и эффективность производственных процессов в виноградарстве и виноделии. - Краснодар: СКЗНИИСиВ, 2005. - Т. 1. - С. 202-205.
  14. Чулков, В. В. Влияние высоты среза побегов при контурной обрезке на показатели нагрузки виноградных кустов / В. В. Чулков, О. П. Петренко // Вопросы сельскохозяйственных наук. Выпуск 1. - Персиановский: Изд-во ДонГАУ, 2011. - Выпуск 1. - С. 10-11.
  15. Шишкин, П. В. Влияние нагрузки кустов на рост побегов винограда / П. В. Шишкин, В. Н. Сизов // Виноградарство и виноделие СССР. - 1990. - № 2. - С. 17- 21.
  16. Bunea, C.-I. The influence of green works on Seyvevillard 18402 grapes qualite, vine with biological resistance / C.-I. Bunea, M. L. Muncaciu, No. Dop. // Bull. Univ. Agr. Sci. and Vet. Med. Cluj - Napoca. Hort. 2013, No. 1. - P. 60-67.
  17. Favero, A. C. Double-pruning of "Syrah" grapevines: A managements strategy to harvest wine grapes during the winter in the Brazilian Southeast / A. C. Favero, D. Angelucci de Amorim, R. Vieira da Nota, A. M. Soares, C. R. de Souza, M. de Albuguergue Regina // Vitis. 2011. 50, No. 4. - P. 151-158.
  18. Martinez de Toda, F. Delaying berry ripening through manipulating leaf area to frnit ratio / F. Martinez de Toda, P. Balda // Vitis. 2013. 52, No. 4. - P. 171-176.
  19. Roberts, R. W.Composition and wine sensory attributes of Chardonnay Musque from different viticultural treatments: Implications for a winegrape quality model / R. W. Roberts, A. G. Reynolds, C. De Savigny // Int. I. Fruit. Sci. 2007. 7, No. 2. - P. 57-83.
  20. Santesteban, L. G. Thinning intensity and water regime affect the impact cluster thinning has on grape qualitu / L. G. Santesteban, C. Miranda, I. B. Royo // Vitis. 2011. 50, No. 4. - P. 159-165.
  21. Гусейнов, Ш. Н. Влияние нормы нагрузки на продуктивность сорта винограда Денисовский на Дону / Ш. Н. Гусейнов, Чигрик, В. Н. Гордеев // Виноделие и виноградарство. - 2007. No. 6. - С. 42-43.
  22. Исмаилов, А. Б. Продуктивность винограда сорта Ркацители в зависимости от нормы нагрузки кустов побегами и способов орошения / А. Б. Исмаилов // 135 Стратегия устойчивого развития и инновационные технологии в садоводстве и виноградарстве. - Махачкала: ФГОУ ВПО ДГСХА, 2010. - С. 106-108.
  23. Петров, В. С. Агроэкологическое зонирование территории для оптимизации размещения сортов, устойчивого виноградарства и качественного виноделия: монография / В. С. Петров, Г. Ю. Алейникова, А. А. Марморштейн. - Краснодар, 2020. - 138 с.
  24. Ильницкая, Е. Т. Сорта винограда Алькор и Гранатовый для высококачественного виноделия / Е. Т. Ильницкая, Н. М Агеева, Е. Г. Пята, А. В. Прах, В. К. Котляр // Плодоводство и виноградарство Юга России. - 2021. - No. 70(4). - С. 38-47. - DOI: 10.30679/2219-5335-2021-4-70-38-47.
  25. Нудьга, Т. А. Агробиологическая оценка технических сортов винограда Алькор и Антарис в условиях Тамани / Т. А. Нудьга, Е. Т. Ильницкая, Е. А. Даурова // Плодоводство и виноградарство Юга России. - 2017. - No. 43(01). - С. 1-8. - https://elibrary.ru/download/elibrary_27715878_61892220.pdf.
  26. Петров, В. С. Методы исследований в виноградарстве / В. С. Петров, Г. Ю. Алейникова, А. А. Марморштейн. - Краснодар: ФГБНУ СКФНЦСВВ, 2021. - 147 с.

Authors:

  1. Aleynikova Galina Yurievna, senior researcher, FSBSI “North-Caucasian Federal Scientific Center for Horticulture and Winemaking”.
  2. Seget Olga Leonidovna, research associate, FSBSI “North-Caucasian Federal Scientific Center for Horticulture and Winemaking”.