Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 104

UDC: 338.242
GSNTI: 68.39.31

Mutton production increase as a factor to ensure food independence of Russia

The peculiarities of sheep breeding development as the most important livestock sub-industry in Russia have been revealed. The main factors determining the efficiency of mutton production have been systematized. Among them: relatively high animal productivity, nutritional value and ecological purity of meat, high early maturity and rapid population growth, low specific feed expenses, unpretentiousness of sheep to food and keeping conditions, minimum percentage of cattle mortality and relatively low risk of infectious diseases. The necessity of ensuring food independence of the country in meat products and achieving rational mutton consumption norms was substantiated. The necessity of creating export-oriented productions was revealed. It is established that the socio-demographic situation in Russia, including religious and migrational factors contribute to the development of sheep breeding. It has been revealed that in comparison with other meat types the level of food independence for mutton is low, which determines the need to expand state support measures for the industry.
Keywords: Sheep breeding, mutton, food independence, consumption rate, export orientation, national project.
DOI: 10.21515/1999-1703-104-28-33

References:

  1. Приказ Минздрава РФ от 19 августа 2016 г. №614. Об утверждении Рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания (с изменениями на 1 декабря 2020 г.).
  2. Протокол президиума Совета при Президенте РФ по стратегическому развитию и национальным проектам от 24 декабря 2018 г. №16. Об утверждении паспорта национального проекта (программы) «Международная кооперация и экспорт».
  3. Артемова, Е. И. Программно-целевое регулирование функционирования организаций животноводческого комплекса Краснодарского края: монография / Е. И. Артемова, Е. В. Плотникова, В. Г. Кудряков, А. Г. Кощаев. - Краснодар, 2020. - 130 с.
  4. Артемова, Е. И. Развитие овцеводства в Краснодарском крае / Е. И. Артемова, Е. В. Плотникова, Д. В. Тесля // Научное обозрение: теория и практика. - 2018. - № 4. - С. 43-51.
  5. Давлеев, А. В. В три раза больше баранины к 2035 году. Как будет развиваться российское овцеводство / А. В. Давлеев // Агроинвестор. - 2021. - № 1. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: https://www.agroin-vestor.ru/markets/article/35090-v-tri-raza-bolshe-baraniny-k-2035-godu-kak-budet-razvivatsya-rossiyskoe-ovtsevodstvo/.
  6. Кравченко, Н. И. Как сделать овцеводство высокорентабельной отраслью / Н. И. Кравченко. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://mashtab-kubani.ru/forum/viewtopic.php?t=10842.
  7. Плотникова, Е. В. Государственное регулирование развития овцеводства в Краснодарском крае: монография / Е. В. Плотникова. - Краснодар: КубГАУ, 2022. - 114 с.
  8. Плотникова, Е. В. Проблемы и экономические аспекты инновационного развития овцеводства в России и Краснодарском крае / Е. В. Плотникова // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 96. - С. 40-46.
  9. Plotnikova, E. V. Import substitution as a regional economy development basis / E. V. Plotnikova, S. A. Gorovoy, V. A. Tupchienko, A. G. Ertel, T. A. Ovsyannikova // International Journal of Applied Business and Economic Research. - 2017. - Т. 15. - No. 23. - Р. 147-159.

Authors:

  1. Plotnikova Elena Vladimirovna, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Artemova Elena Igorevna, DSc in Economics, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.