Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 104

UDC: 619:636.5.085.12
GSNTI: 68.41.49

Functional feed additive effect on hen’s productivity, immune status and gut microbiome

The article presents the results of studying the functional feed additive effectiveness as a means of preventing hen’s vitamin-mineral deficiency, improving the physiological state and increasing the productivity. It has been established that giving the functional feed additive with drinking water for 90 days, starting from the age of 56 days, allowed increasing the live weight of the bird at all observation stages. An increase in egg production of 6.4% relative to the control group was in the toppings treated with the supplement. A 6.4% increase in egg production was in the toppings treated with the supplement compared to the control group. When functional feed additive is included in hens ration, improvement of their physiological and biochemical status in comparison with control is noted. A significantly higher hemoglobin content in the blood (by 5.7%), the number of red blood cells (by 15.8%), and the total protein in the blood serum (by 2.7%) were detected in hens of the test group. A positive effect of the functional feed additive was on the structure of the intestinal microbiome of hens, expressed in a decrease in the number of coliform bacteria by 36.6% compared to the control group of hens. At the same time, there were no differences in sensitivity to ABP between the isolates of Escherichia coli isolated from the beds of the experimental and control groups, indicating the absence of an effect of acquiring and spreading resistance to ABP in bacteria of hens’ digestive tract using the developed feed additive.
Keywords: Hens, bischofite, April, egg production, internal organs, gut microbiome, coliform bacteria, antibiotic sensitivity.
DOI: 10.21515/1999-1703-104-139-146

References:

  1. Бондаренко, Н. Н. Влияние новой кормовой добавки на продуктивные качества кур-несушек / Н. Н. Бондаренко, Н. Е. Горковенко, А. Н. Шевченко. - Итоги научно-исследовательской работы за 2021 год. Материалы Юбилейной науч.-практ. конф., посвящ. 100-летию Кубанского ГАУ. - Краснодар: КубГАУ, 2022. - С. 178-180.
  2. Горковенко, Н. Е. Влияние цеолита на продуктивность, иммунный и биохимический статус бройлеров / Н. Е. Горковенко, Ю. А. Макаров. - Сб. ст. по матер. 73-й науч.-практ. конф. преподавателей - Краснодар: КубГАУ, 2018. - С. 145-146.
  3. Горковенко, Н. Е. Влияние препаратов гидрогемол и аминочистол на гематологические показатели кур / Н. Е. Горковенко, Е. А. Четверикова. - Институциональные преобразования АПК России в условиях глобальных вызовов. Сборник тезисов по материалам IV Международной конференции. - Краснодар: КубГАУ. - 2019. - С. 43.
  4. Горковенко, Н. Е. Вариабельность ассоциаций микроорганизмов, этиологически значимых в инфекционной патологии животных / Н. Е. Горковенко, К. Н. Таранова, О. В. Бородинова. - Год науки и технологий 2021: сб. тез. по материалам Всерос. науч.-прак. конф. - Краснодар, 2021. - C. 40.
  5. Горковенко, Н. Е. Иммуноморфологические показатели коров в различных экологических условиях Амурской области: дис.. …канд. ветнотгпо. наук: 16.00.03: защищена 10.04.2000: утв. 02.06.2000 / Горковенко Наталья Евгеньевна. - Благовещенск, 2000. - 112 с.
  6. Зыков, С. А. Современные тенденции развития птицеводства / С. А. Зыков // Эффективное животноводство, 2019. - № 4 (152). - C. 51-54.
  7. Егорова, Т. А. О биобезопасности птицеводческой продукции / Т. А. Егорова // Птицеводство, 2019. - № 3. - С. 4-13.
  8. Кононенко, С. И. Инновационные кормовые добавки при выращивании цыплят-бройлеров // С. И. Кононенко // Ветеринария сельскохозяйственных животных, 2018. - № 1-2. - С. 11-14.
  9. Красочко, П. А. Становление микробиоценоза кишечника цыплят-бройлеров под действием иммуномодуляторов, пробиотиков и пребиотиков / П. А. Красочко, Е. А. Капитонова, А. А. Гласкович // Эпизоотология, иммунология, фармакология, санитария, 2008. - № 3. - С. 6-14.
  10. Макаров, Ю. А. Применение цеолитов для снижения отрицательного влияния экологических факторов на организм бройлеров / Ю. А. Макаров, Н. Е. Горковенко // Дальневосточный аграрный вестник, 2010. - № 4. - С. 30-323.
  11. МУК 4.2.1890-04. 4.2. Методы контроля. Биологические и микробиологические факторы. Определение чувствительности микроорганизмов к антибактериальным препаратам. (Утверждены 4.03.2004 г.). https://docs.cntd.ru/document/1200038583.
  12. Новикова, О. Кормовые добавки для профилактики бактериальных болезней в птицеводстве / O. Новикова, A. Сафонов // Эффективное животноводство, 2019. - № 4(152). - C. 57-60.

Authors:

  1. Gorkovenko Natalya Evgenievna, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  2. Bondarenko Nina Nikolaevna, DSc in Agricultural, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  3. Shevchenko Alexander Nikolaevich, PhD in Veterinary, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  4. Alferov Dmitry Olegovich, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University".