Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 104

UDC: 635.932:632.7(471.63)
GSNTI: 68.35.57, 68.37.29

Hibiscus × moscheutos L. resistance to phytophages in the south of Russia

In order to form an adaptive assortment of Hibiscus ½ moscheutos L. for landscaping in the south of Russia, studies of damage to this species by phytophages were carried out. The work was carried out on the basis of the Central Collective Use Center: Genetic collection of horticultural crops and the Instrument-Analytical FSBSI NCFSCHVW. The studies included 37 genotypes of H. ½ moscheutos. The intensity of damage to hibiscus varieties by pests was determined visually on a 5-point scale, according to the Methodology of the State Variety Testing of Agricultural Crops. Determination of the total content of phenolic substances in plants was carried out with the Folin-Ciocalteu reagent, individual phenolic substances were determined by the method of capillary electrophoresis on devices of the "Drops" series. According to the results of the analysis of the conducted phytomonitoring in 2020-2022, the species composition of pests of H. ½ moscheutos plantings and the degree of their harmfulness were established. It was revealed that the greatest damage is caused by Padagrika fuscicornis L. and Helicoverpa armigera (Hbn.) significantly reducing the decor hibiscus plants. These species are classified as dominant. The biochemical analysis of hybrid hibiscus plants for the content of phenolic compounds has shown that a high level of accumulation of phenolic compounds in plants prevents damage by psyllids. P. fuscicornis causes the greatest damage (4-5 points) to varieties with thin leaves and low content of phenolic compounds. No severe damage was detected (0-1 points) on varieties with denser leaves and with a high content of phenolic substances - Old Yella, Gladiator, hybrid No. 6/17. The maximum damage by the scoop was noted on varieties with a bright color of the perianth - dark pink, red, purple. Severely damaged (5 points) varieties: Heartthrob, Cranberry Crush. Varieties with white, light pink color of flowers are slightly damaged (0-1 points) - Old Yella, Peppermint Schnapps. Secondary pests include: herbivorous bugs Nezara viridula, Pyrrhocoris apterus, white leafhopper Metcalfa pruinosa, weed flea Altica oleracea. The varieties were ranked according to the degree of resistance to pest damage. The most resistant varieties of H. ½ moscheutos in the conditions of the south of Russia were identified: Old Yella, Peppermint Schnapps, Gladiator, Red Rusanova, Summer Storm, Cherry Cheesecake.
Keywords: Hibiscus ½ moscheutos, varieties, phytophages, dominant pests, secondary pests, damage, resistance.
DOI: 10.21515/1999-1703-104-125-132

References:

  1. Былов, В. Н. Основы сравнительной сортооценки декоративных растений / В. Н. Былов // Интродукция и селекция цветочно-декоративных растений. - М.: Наука, 1978. - С. 7-32.
  2. Дробь, А. А. Оптимизация методов ВЭЖХ контроля антоцианового состава вин и виноматериалов / А. А. Дробь, Г. Г. Васияров, Е. В. Титова, С. М. Староверов, Ю. Ф. Якуба, Т. И. Гугучкина // Сорбционные и хроматографические процессы. - 2019. - Т. 19. - № 2. - С. 176-186. - DOI: 10.17308/sorpchrom.2019.19/736.
  3. Живетьев, М. А. Антимикробное действие экстрактов Andromeda polyfolia и Alchemilla subcrenata обусловленное фенольной компонентой / М. А. Живитьев, В. А. Быбин, И. А. Граскова, Ю. А. Маркова // Фенольные соединения: свойства, активность, инновации: сборник научных статей по материалам X Международного симпозиума «Фенольные соединения: фундаментальные и прикладные аспекты». - Москва, 2018. - С. 443.
  4. Запрометов, М. Н. Основы биохимии фенольных соединений / М. Н. Запрометов // Учебн. пособие для биол. специальностей ун-тов. - М.: «Высш. школа», 1974. - 214 с.
  5. Каштанова, О. А. Устойчивость видов конского каштана (Aesculus L.) к охридскому минеру или каштановой минирующей моли (Cameraria ohridella Deschka & Dimiс) / О. А. Каштанова, О. Б. Ткаченко, В. В. Кондратьева, Т. В. Воронкова, Л. С. Олехнович // Бюллетень Московского общества испытателей природы. Отдел биологический. - 2020. - Т. 125. - Вып. 5. - С. 45-51.
  6. Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Выпуск шестой (декоративные культуры). - М.: Колос, 1968. - 224 с.
  7. Определители по фауне СССР, издаваемые Зоологическим институтом АН СССР. - Москва - Ленинград. Изд-во Наука, 1965. - Вып. 89. - 668 с.
  8. Прах, С. В. Сосущие вредители хвойных растений урбанистических ландшафтов Краснодарского края / С. В. Прах, А. В. Васильченко, М. Е. Подгорная, Е. Л. Тыщенко, Н. А. Диденко [электронный ресурс] // Плодоводство и виноградарство Юга России. - 2022. - № 76(4). - С. 228-242. - URL: http://journalkubansad.ru/pdf/22/04/18.pdf. - DOI: 10.30679/2219-5335-2022-5-77-228-242 (дата обращения: 14.03. 2022).
  9. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. - Орел: ВНИИСПК, 1999. - 296 с.
  10. Программа Северо-Кавказского центра по селекции плодовых, ягодных, цветочно-декоративных культур и винограда на период до 2030 года. - Под общ. ред. чл.-корр. Россельхозакадемии Е. А. Егорова. - Краснодар, 2013. - 202 с.
  11. Сергеева, Н. Н. Использование метода электрофореза для диагностики питания плодовых культур / Н. Н. Сергеева, М. В. Захарова, Ю. Ф. Якуба. - Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. - 2010. - № 3. - С. 19-21.
  12. Соколова, В. Г. Роль некоторых фенольных соединений в защитных реакциях растений против патогенных микроорганизмов / В. Г. Соколова // Фенольные соединения и их биохимические функции. - Материалы I Всесоюз. симпозиума по фенольным соединениям (14-17 дек. 1966, Москва). - М.: 1968. - С. 267-275.
  13. Тыщенко, Е. Л. Морфометрические показатели перспективных сортов травянистого гибискуса (Hibiscus ½ moscheutos L.) в связи с оценкой адаптивного потенциала в условиях центральной подзоны Краснодарского края / Е. Л. Тыщенко [электронный ресурс] // Плодоводство и виноградарство Юга России. 2018. № 54(6). С. 165-173. - URL: http://journalkubansad.ru/pdf/18/06/16.pdf. - DOI: 10.30679/ 2219-5335-2018-6-54-165-173.
  14. Ченикалова, Е. В. Об изменении круга кормовых растений хлопковой совки / Е. В. Ченикалова // Труды Ставропольского отделения Русского энтомологического общества. Вып.12: Материалы IX Международной науч.-практ. интернет-конференции (16 мая 2016). - Ставрополь, 2016. - С. 18-20.
  15. Шелепова, О. В. Роль фенольных соединений в устойчивости деревьев каштана конского Aesculus hippocastanum к каштановой минирующей моли Cameraria ohridella / О. В. Шелепова, Л. Н. Коновалова, В. В. Кондратьева, Т. В. Воронкова, Л. С. Олехнович, Е. Н. Баранова // Фенольные соединения: фундаментальные и прикладные аспекты: материалы докладов XI Международного симпозиума. - Москва, 2022. М.: ИФР РАН. - 2022. М.: Издательство «Перо». - С. 169 [электронное издание].
  16. Ozsmianski, T. Содержание фенольных соединений в тканях листьев Aesculus glabra и Aesculus parviflora walt / T. Ozsmianski, T. Kolmak-Oster, A. Biernat // Молекулы. 2015. - Т. 20. - Р. 2176-2189. - DOI: 10.3390/molecules20022176.
  17. Paterska, M. Химический состав листьев конского каштана (Aesculus) и их восприимчивость к каштановой минирующей минере Cameraria ohridella Deschka & Dimiс / M. Paterska, H. Bandurska, T. Wyslouch // Acta Physiologiae Plantarum. 2017. - Т. 39. - No. 4. - Р. 1-16.
  18. Tyshchenko, E. L. Resistace of Hibiscus ½ moscheutos L. to biostressors in the south of Rassia / E. L. Tyshchenko, S. V. Prah, M. E. Podgornaya // stat'ya v sbornike trudov konferencii International Scientific and Practical conference "Innovative technologies in agriculture (ITIA 2022)". - Orel. - Р. 11003. - DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20224711003.

Authors:

  1. Tyshchenko Evgeniya Leonidovna, PhD in Agriculture, FSBSI “North Caucasian Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Wine-making”.
  2. Prah Svetlana Vladimirovna, PhD in Biology, FSBSI “North Caucasian Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Wine-making”.
  3. Yakuba Yuri Fedorovich, DSc in in Chemical, FSBSI “North Caucasian Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Wine-making”.