Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 103

UDC: 635.656:631.5:631.526.32
GSNTI: 68.35.31

Optimal seeding rates identification for new green peas varieties bred by the Krymsk EBS VIR Branch

The development of modern elements of agricultural technologies should take into account the biological characteristics of cultivated varieties. The purpose of the experiment was to establish the optimal seeding rates for green pea varieties of very early and early ripeness groups: Izyuminka, Prima, Mayak, Kudesnik 2 and Alpha 2 (St) in the conditions of the Krasnodar Territory. The influence of the seeding rate on some economic and biological indicators has been established. An increase in sowing density contributed to the survival of plants, an increase in green mass and the yield of green peas. The values of the economic coefficient depended to a greater extent on the variety. The maximum indicators of the trait were noted in the varieties Mayak and Kudesnik 2, 32.4% and 39.3, respectively. The yield of green peas depended on the variety, the conditions of the year and the seeding rate. Varieties Izyuminka, Prima, Kudesnik 2 are recommended to be sown with a seeding rate of 1.4 million seeds/ha. Early varieties Mayak and Alfa 2 - 1.2 million seeds/ha.
Keywords: Green peas, seeding rate, yield, survival rate, economic coefficient.
DOI: 10.21515/1999-1703-103-141-146

References:

  1. Чернышков, В. Н. Структура урожайности овощного гороха в зависимости от сроков посева и норм высева в условиях Приобья Алтайского края / В. Н. Чернышков // Вестник Алтайского государственного аграрного университета.- 2016.- №1.- С. 10-15.
  2. Филатова, И. А. Продуктивность гороха и элементы структуры урожая в зависимости от нормы высева / И. А. Филатова // Земледелие.- 2019.- №2.- С. 36-38. doi: 10.24411/0044-3913-2019-10210.
  3. Tawaha, A. M. Field pea seeding management for semi-arid Mediterranean conditions / A. M. Tawaha, M. A. Turk // Journal of Agronomy and Crop Science.- 2004.- №190(2).- P.86-92. http://dx.doi.org/10.1046/j.1439-037X.2003.00079.x.
  4. Johnston, A. M. Field pea seeding management / A. M. Johnston, G. W. Clayton, G. P. Lafond, K. N. Harker, T. J. Hogg, E. N. Johnson, W. E. May, J. T. McConnell // Canadian Journal of Plant Science.- 2002. - № 82(4). - P.639-644. https://doi.org/10.4141/P02-001.
  5. Столяров, О. В. Сортовая агротехнология гороха / О. В. Столяров, Д. В. Жбанов // Аграрная наука. - 2010. - № 10.- С. 16-17.
  6. Townley-Smith, L. Field pea cultivar and weed response to crop seed rate in western Canada / L. Townley-Smith, A. T. Wright // Canadian Journal of Plant Science. - 1994.- № 74(2).- P.387-393. https://doi.org/10.4141/cjps94-074.
  7. Grevsen, K. Weed competitive ability of green peas (Pisum sativum L.) affected by seeding rate and genotype characteristics / K. Grevsen // Biological agriculture & horticulture. - 2003. - №21(3).- P. 247-261. https://doi.org/10.1080/01448765.2003.9755268.
  8. Колесников, С. А. Урожайность гороха в зависимости от агротехнических приемов на обыкновенном черноземе Западного Предкавказья / С. А. Колесников // Достижения науки и техники АПК.- 2007.- №11.- С. 45-47.
  9. Koeshall, S. T. Planting date and seeding rate of field pea in the semi-arid high plains of Nebraska / S. T. Koeshall, A. C. Easterly, R. Werle, S. V. Stepanovic, C. F. Creech // Agronomy Journal. - 2021. - № 113(2). - P. 1548-1562. https://doi.org/10.1002/agj2.20535.
  10. Stepanovic, S. V. Field Pea Response to Seeding Rate, Depth, and Inoculant in West-Central Nebraska / S. V. Stepanovic, C. Burr, J. A. Peterson, D.Rudnick, C. F. Creech, R. Werle // Agronomy Journal. - 2018. - № 110(4). - P.1412-1419. https://doi.org/10.2134/agronj2017.10.0600.
  11. Панарина, В. И. О влиянии погодных условий, ценотического взаимодействия и морфотипа растений на потенциальное и реальное плодо- и семяобразование современных сортов гороха / В. И. Панарина, А. В. Амелин // Вестник Орел ГАУ. - 2010.- № 3.- С. 21-25.
  12. Зеленов, А. Н, Урожай и качество семян различных по архитектонике листа образцов гороха в зависимости от плотности посева / А. Н. Зеленов, А. А. Зеленов, С. В. Бобков, М. Е. Кононова, М. А.Толкачёва, И. Л. Гусарова // Зернобобовые и крупяные культуры.- 2017.- № 4.- С. 33-38.
  13. Беседин, А. Г. Новые сорта гороха овощного ранней группы спелости / А. Г. Беседин, О. В. Путина // Овощи России. - 2019. - № 2.- С. 39-42. https://doi.org/10.18619/2072-9146-2019-2-39-42.
  14. Брежнев, Д. Д. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Вып.4: Картофель, овощные и бахчевые культуры. Д. Д. Брежнев, В. А. Бакулина, Н. К. Давидич и др. - М.: Колос, 1975.- 183 с.
  15. Besedin A. G. Influence of climatic indicators on the dynamics of the growing season duration and forecasting vegetable peas’ harvest date / A. G. Besedin, O. V. Putina // IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. - 2022. - 949. - 012018 - doi:10.1088/1755-1315/949/1/012018.
  16. Olivier, F. C. Thermal time requirements for the development of green pea (Pisum sativum L.) / F. C. Olivier, J. G. Annandale // Field Crops Research. - 1998.- №5 6(3). - P. 301-307. https://doi.org/10.1016/S0378-4290(97)00097-X.

Authors:

  1. Putina Olga Vladimirovna, candidate of biological sciences, researcher, Krymsk Experiment Breeding Station - Branch of FSBSI “Federal Research Center the N.I. Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources”.
  2. Besedin Anatolij Grigor`evich, candidate of agricultural sciences, leading researcher of the department of genetic resources and vegetable breeding, Krymsk Experiment Breeding Station - Branch of FSBSI “Federal Research Center the N.I. Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources”.