Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 94

UDC: 631.867:635.63
GSNTI: 68.33.29

Processing of bird droppings and its impact on the growth, development, yield and quality of cucumber

The problem of the influence of the developed microbial biological product, consisting of a mixture of Pseudomonas putida 90 cultures of biovar A (171) and Azotobacter chroococcum 31/8 R, on the process of biodegradation of native broiler and quail droppings and the compliance of the resulting final product with the indicators of regulatory documents, as well as its effect on the growth, development, yield and quality of vegetable crops, for example cucumbers of open ground. It has been established that the native droppings obtained from broiler chickens and quails, treated with the developed microbial biological preparation, improves the physico-chemical and sanitary-bacteriological characteristics of the final product, stimulates the growth of specific native microflora of the droppings, reduces the level of ammonia nitrogen in the environment, and also reduces the hazard class of the droppings. The conducted agrotechnological techniques demonstrated that the high biological efficiency of the tested organic fertilizers (processed broiler chicken and quail droppings) on cucumber is due to obtaining a high yield of high-quality fruits of vegetable culture. With a yield in the control group of cucumber - 3,522 kg/m2, the maximum increases of 28.4 and 39.8 % were obtained in variants with the introduction of processed broiler chicken droppings in a dose of 2.0 kg/m2 and processed quail droppings in a dose of 1.0 kg/m2 into the soil a week before planting seedlings in the soil, and the highest quality fruits were obtained in these variants, which together confirms the possibility of using this processed poultry by-product as organic raw materials.
Keywords: Broiler chicken droppings, quail droppings, biodegradation, organic fertilizer, soil, application, plant, cucumber, growth, development, fruit formation, productivity.
DOI: 10.21515/1999-1703-94-229-238

References:

  1. Микробиологическая переработка отходов животноводства в концентрированное органическое удобрение / Г. Ф. Рафикова, Е. А. Столярова, С. Р. Мухаматдьярова, О. Н. Логинов // Экология и промышленность России. - 2020. - Т. 24. - № 7. - С. 24-29. - DOI 10.18412/1816-0395-2020-7-24-29.
  2. Чортомбаев, У. Т. Органическое удобрение эффективный способ улучшения и восстановление орошаемых земель / У. Т. Чортомбаев // Ежеквартальный научно-информационный журнал «Экономический вестник». - 2018. - № 1. - С. 14-16.
  3. Шаравуев, Д. В. Гранулированное органическое удобрение как фактор повышения эффективности картофелеводства / Д. В. Шаравуев // Актуальные вопросы совершенствования технологии производства и переработки продукции сельского хозяйства. - 2019. - № 21. - С. 52-56.
  4. Хмыров, В. Д. Технология переработки помета в органическое удобрение / В. Д. Хмыров, Д. В. Гурьянов, В. Б. Куденко // Аграрный научный журнал. - 2021. - № 12. - С. 127-129. - DOI 10.28983/asj.y2021i12pp127-129.
  5. Гнеуш, А. Н. Технология получения и комплексное использование биопрепаратов кормового и зоогигиенического назначения при выращивании птицы мясного направления: автореф. дис. ….. канд. с.-х. наук: 06.02.08 / Гнеуш Анна Николаевна. - Краснодар, 2015. - 23 с.
  6. Ulimbashev, M. B., Temmoev M. I., Konik N. V., Koshchaev A. G., Luneva A. V., Neverova O. P., Saleeva I. P. A new method of biological disposal of poultry droppings // International Journal of Engineering and Advanced Technology. - 2019. - V. 9. - No. 1. - P. 4953-4956. DOI: 10.35940/ijeat.A2107.109119.
  7. ГОСТ 31461-2012. Помет птицы. Сырье для производства органических удобрений. Технические условия. - М.: Стандартинформ, 2014. - 6 с.
  8. Петербургский, А. В. Практикум по агрономической химии / А. В. Петербургский. - М.: Изд-во Сельхозлитературы, 1963. - 592 с.
  9. СП 2.1.7.1386-03. Санитарные правила по определению класса опасности токсичных отходов производства и потребления. - Москва, 2010. - 5 с.
  10. Критерии отнесения отходов к I-V классам опасности по степени негативного воздействия на окружающую среду. Приказ от 4 декабря 2014 года № 536. - М.: Минприроды России, 2016.
  11. Чайка, А. В. Оценка влияния продуктов грибной трансформации растительных отходов на огурец посевной / А. В. Чайка, Д. Ю. Михайлова // Проблемы экологии и охраны природы техногенного региона. - 2021. - № 3-4. - С. 115-119.
  12. Дзанагов, С. Х. Эффективность применения цеолита под огурец в зимней теплице / С. Х. Дзанагов, А. С. Джелиев // Известия Горского государственного аграрного университета. - 2021. - Т. 58-2. - С. 29-32.
  13. Константинович, А. В. Огурец в открытом грунте: оптимальные способы выращивания / А. В. Константинович, В. И. Терехова // Картофель и овощи. - 2019. - № 5. - С. 17-18. - DOI 10.25630/PAV.2019.85.77.003.
  14. Джамбаева, А. Д. Требования к сортименту огурца для различных сроков и технологий выращивания / А. Д. Джамбаева, Р. У. Бакаева, Э. М. Ганеева, А. С. Чернышова // Colloquium-journal. - 2020. - № 6-2 (58). - С. 31-32.

Authors:

  1. Luneva Albina Vladimirovna, PhD in Biology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Lysenko Yury Andreevich, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Tosunov Yanis Konstantinovich, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Ivaneeva Anna Nikolaevna, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.