Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 109

UDC: 636.4.082.453.1
GSNTI: 68.39.15;68.39.37

Method of increasing productivity, liver function and anti-radical protection of the body of quail when food ecology is disturbed

The purpose of the research is to find out the effectiveness of adding locally produced antioxidants santoquine and vitamin E to the formulation of mixed feed (with a tolerant level of T-2 toxin) for meat quails based on wheat grain, triticale and rapeseed meal to increase productivity, optimize liver function and anti-radical protection of the body. To optimize the safety of livestock, growth rate and payment for feed products in the mixed feed of meat quails based on wheat grain, triticale and locally produced rapeseed meal with a tolerant level of T-2 toxin, it is necessary to jointly include antioxidant drugs santoquine at a dose of 150 g/t and vitamin E at a dose 25 thousand IU/t of feed. In comparison with the birds of the control group, the quails of the 3rd experimental group had an improvement in the functional activity of the liver due to a decrease in the mass of the main “biological” filter of the body by 4,79%, fat concentration - by 1,56 times with a simultaneous increase in dry matter - by 0,6%, protein - by 1,2% and glycogen concentration - by 28,2%, lactate dehydrogenase activity - by 13,8% and isocitrate dehydrogenase - by 46,0%. In quails of the 3rd experimental group, inhibition of lipid peroxidation processes was observed in the liver, which, in comparison with poultry of the control group, manifested itself in a significant decrease in the amount of cholesterol in the blood by 1,6 times, conjugated dienes by 2,1 and malondialdehyde - 1,5 times and optimization of the body's antiradical defense by increasing the activity of glutathione reductase in the blood by 27,8% with a parallel decrease in catalase activity - by 15,6%.
Keywords: Guail, T-2 toxin, antioxidants, economically useful indicators, liver function, chemical composition, enzyme activity, antiradical protection.
DOI: 10.21515/1999-1703-109-152-160

References:

  1. Хмара, И. Н. Анализ зараженности зернового сырья микотоксинами / И. Н. Хмара, А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, О. В. Кощаева // Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. - 2013. - Т. 3. - № 6. - С. 290-293.
  2. Плутахин, Г. А. Биотехнология получения хлореллы и ее применение в птицеводстве как функциональной кормовой добавки / Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2011. - № 31. - С. 101-104.
  3. Тедтова, В. В. Влияние разных доз пробиотика на морфологический и биохимический состав крови перепелов при снижении риска афлатоксикоза / В. В. Тедтова, З. К. Плиева, И. В. Кочиева, Д. О. Сенцова // Научная жизнь. - 2017. - №10. - С. 44-48.
  4. Муртазаев, К. Н. Влияние способа выращивания и кормления с применением кормовой добавки на мясную продуктивность и качество продукции перепеловодства / К. Н. Муртазаев, А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, И. С. Жолобова, Н. В. Меренкова // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2022. - Т. 250. - № 2. - С. 139-149.
  5. Кондрахин, И. П. Клиническая лабораторная диагностика в ветеринарии / И. П. Кондрахин, И. Д. Шпильман // Справочное издание. - М. - 1985. - 287 с.
  6. Кощаев, А. Г. Морфологические показатели внутренних органов индеек при введении в рацион бетаина и гуматов / А. Г. Кощаев, Т. П. Патиева // Ветеринария Кубани. - 2022. - № 2. - С. 24-28.
  7. Кощаев, А. Г. Перспективы использования полиштаммового кормового пробиотика в птицеводстве / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, О. В. Кощаева // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. - Т. 1. - № 2. - С. 44-52.
  8. Мигина, Е. И. Изучение токсикологического и раздражающего действия пробиотической кормовой добавки трилактосорб для использования в перепеловодстве / Е. И. Мигина, Ю. А. Лысенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 4. - С. 13-16.
  9. Темираев, Р. Б. Морфологический и биохимический состав крови мясной птицы при применении в рационах биологически активных препаратов / Р. Б. Темираев, А. В. Каиров, Ф. Н. Цогоева, М. К. Кожоков, С. Ф. Ламартон, Е. А. Курбанова // Известия Горского государственного аграрного университета. - 2019. - Т. 56. - № 1. - С. 91-97.
  10. Сенцова, Д. О. Морфологический и биохимический состав крови перепелов при применении в питании пробиотика и витамина С / Д. О. Сенцова, Р. Б. Темираев, С. Г. Козырев, А. А. Баева, З. Т. Баева, З. А. Кубатиева (Гутиева), М. Н. Мамукаев // Известия Горского государственного аграрного университета. - 2018. - Т. 55. - № 4. - С. 115-120.
  11. Каиров, А. В. Повышение пищевой ценности мяса бройлеров и колбасы «Дорожная» / А. В. Каиров, Р. Б. Темираев, З. Т. Баева, Э. С. Дзодзиева, В. Г. Паючек, А. В. Туганов // Мясная индустрия. - 2020. - №7. - С. 10-13.
  12. Темираев, В. Х. Показатели морфологического и биохимического состава крови и перекисного окисления липидов перепелок при добавках разных доз антиоксиданта / В. Х. Темираев, С. Г. Козырев, М. Н. Мамукаев, Р. В. Осикина, А. А. Баева, В. В. Тедтова, М. З. Фарниева // Известия Горского государственного аграрного университета. - 2016. - Т. 53. - № 4. - С. 132-137.
  13. Темираев, В. Х. Прием улучшения мясной продуктивности цыплят-бройлеров за счет скармливания пробиотика / Р. Б. Темираев, А. А. Баева, Р. В. Осикина, Л. А. Витюк, И. И. Кцоева, Г. А. Бугленко // Известия Горского государственного аграрного университета. - 2016. - Т. 53. - №4. - С. 145-149.
  14. Кощаев, А. Г. Пробиотическая кормовая добавка в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, А. В. Лихоман // Зоотехния. - 2015. - № 10. - С. 4-6.
  15. Кощаев, А. Г. Сезонные факторы, влияющие на продуцирование микотоксинов в зерновом сырье / А. Г. Кощаев, И. Н. Хмара, О. В. Кощаева, С. С. Хатхакумов, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 96. - С. 1114-1133.
  16. Кокаева, Ф. Ф. Снижение риска афлатоксикоза у цыплят-бройлеров / Ф. Ф. Кокаева, Р. Б. Темираев, А. А. Столбовская, О. Ю. Леонтьева // Мясная индустрия. - 2012. - № 2. - С. 36-37.
  17. Темираев, Р. Б. Способ активизации пищеварительного обмена у бройлеров при элиминации различных токсикантов / Р. Б. Темираев, А. А. Баева, И. И. Кцоева, Л. А. Витюк // Известия Горского государственного аграрного университета. - 2015. - Т. 52. - № 1. - С. 66-72.
  18. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  19. Кощаев, А. Г. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  20. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  21. Хмара, И. В. Особенности сезонной контаминации микотоксинами зернового сырья и комбикормов в Краснодарском крае / И. В. Хмара, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 2. - С. 20-22.
  22. Shcherbatov, V. I. Chicken hatching syncronization for artificial incubation / V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - Т. 10. - № 1. - С. 148-151.
  23. Temiraev, R. B. Impact of the breed-specific characteristics on the metabolism and heavy metal accumulation in the organs and tissues of calves / R. B. Temiraev, S. G. Kozyrev, S. I. Kononenko, A. A. Baeva, L. A. Bobyleva, A. L. Kalabekov // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - № 6. - Р. 780-784.
  24. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - Т. 9. - № 8. - С. 1373-1379.

Authors:

  1. Kudukhova Diana Zaurovna, graduate student, FSBEI HE "North Caucasus Mining and Metallurgical Institute (State Technological University)".
  2. Vityuk Lada Aleksandrovna, PhD in Technology, associate professor, FSBEI HE "North Caucasus Mining and Metallurgical Institute (State Technological University)".
  3. Ktsoeva Irina Irbekovna, PhD in Biology, associate professor, FSBEI HE "Gorsky State Agrarian University".
  4. Tsogoeva Fatima Nikolaevna, PhD in Biology, associate professor, FSBEI HE "Gorsky State Agrarian University".
  5. Gappoeva Valentina Sozyrkoevna, PhD in Biology, associate professor, FSBEI HE "North Ossetian State University named after K.L. Khetagurova".
  6. Bazyk Artem Dmitrievich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.