Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2023, № 109

UDC: 639.3.043
GSNTI: 69.25.15

Effectiveness of applying new food in the Russian sturgeon diets

A study was conducted to establish the physiological and economic efficiency of using "Manana Fish" feed for growing breeding sturgeon fish. The experiments were carried out at Albashi LLC, Krasnodar Territory. The food produced by Albashi LLC and sturgeon food produced by Modus Granum was compared. The experiment on fingerlings of Russian sturgeon with an initial weight of 4000 g lasted for 60 days. There were 150 fish in each group. The experiment took place in cages. The water supply in the cages was natural. The protein content in the body of Russian sturgeon breeders fed "Manana Fish" food increased by 6,0%. Also, the fat content in the body of the fish increased by 0,3. The moisture content in group 2 decreased by 6,4%. The amount of ash in the body of fish fed "Manana Fish" food increased by 0,1%. As a result of the study, it was found that the palatability of "Manana Fish" food was 100%. The body condition factor in the group consuming "Manana Fish" food was higher than in the control group by 3,8%. In the experimental group that consumed "Manana Fish" feed, feed costs were lower than in the control group by 38%. The growth rate of fish consuming Manana Fish food was higher by 34,6% compared to the control. The profitability level of growing Russian sturgeon using "Manana Fish" feed increased by 21,3%. This feed can be used when growing sturgeon breeders in various fish-breeding areas.
Keywords: Russian sturgeon, sturgeon feed, survival rate, fish live weight gain, economic efficiency.
DOI: 10.21515/1999-1703-109-132-136

References:

  1. Головина, Н. А. Анализ состояния и перспективные направления развития аквакультуры / Н. А. Головина, Н. Н. Романова, П. П. Головин, В. М. Симонов и др. // Научный аналитический обзор. - М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2019. - 88 с.
  2. Литвиненко, П. А. Использование биомассы метанокисляющих бактерий (гаприна) в аквакультуре / П. А. Литвиненко, М. А. Корентович // Актуальные вопросы науки и хозяйства: новые вызовы и решения. - Сборник матер. LIV студенческой науч.-практ. конф., посвящ. памяти 75-летия Победы в Великой отечественной войне. - 2020. - С. 519-525.
  3. Пономарев, С. В. Эффективность различных норм ввода рыбьего жира в комбикорм для осетровых рыб / С. В. Пономарев, Ю. В. Сергеева, Ю. М. Баканева // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Рыбное хозяйство. - 2009. - № 1. - С. 82-85.
  4. Попова, Л. В. Управление конкурентоспособностью аграрных предприятий в условиях импортозамещения / Л. В. Попова, А. Г. Досова, О. М. Земскова, М. Ф. Серебрякова // Вестник Академии знаний. - 2022. - № 53(6). - С. 217-221.
  5. Руденко, Р. А. Питание рыб в аквакультуре / Р. А. Руденко // Международный научно-исследовательский журнал. - 2021. - № 8-1(110). - С. 139-142.
  6. Симонов, В. М. Перспективы использования линейных карпов / В. М. Симонов, Е. В. Виноградов, В. Н. Дементьев // Рыбоводство. - 2020. - № 1. - С. 30-35.
  7. Чиков, А. Е. Способ кормления прудовой рыбы / А. Е. Чиков, Н. А. Юрина, С. И. Кононенко, Д. В. Осепчук. - Краснодар, 2013. - 36 с.
  8. Яременко, А. В. Получение белка из метана / А. В. Яременко // Технологические инновации и научные открытия. - Сборник тр. по матер. VII Междунар. конкурса научно-исследовательских работ. - Уфа. - 2021. - С. 11-14.
  9. Surasani, V. K. R. Influence of protein isolates from Pangas processing waste on physico-chemical, textural, rheological and sensory quality characteristics of fish sausages / V. K. R. Surasani, C. V. Raju, U. Shafiq, M. V. Chandra, I. P. Lakshmisha // LWT - Food Science and Technology. - 2020. - V. 117. - Р. 108662.
  10. Silas, S. O. Hung. Recent advances in sturgeon nutrition /Anim Nutr. - 2017. - V. 3(3). - P. 191-204.

Authors:

  1. Dubov Vasily Erofeevich, PhD in Biology, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Maxim Ekaterina Alexandrovna, PhD in Biology, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Yurin Denis Anatolyevich, PhD in Agriculture, Federal State Budgetary Scientific Institution "Krasnodar Scientific Center for Animal Science and Veterinary Medicine".
  4. Pskhatsieva Zemfira Vladimirovna, DSc in Biology, FSBEI HE Gorsky SAU.
  5. Ezhkin Michail Alexandrovich, PhD student, Federal State Budgetary Scientific Institution "Krasnodar Scientific Center for Animal Science and Veterinary Medicine".
  6. Kozubov Alexey Sergeevich, , Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.