Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 99

UDC: 636.22/.28.033(470.25)
GSNTI: 68.39.18

Technology elements for organic beef production system for baby food

Research has established that the raw material zone of the Branch "Factory of canned children's meat "Tikhoretsky" JSC "DANONE RUSSIA" meets all the requirements for the cultivation and fattening of young animals. The content of pesticides and mycotoxins is not detected in feed, soil and water, and heavy metals (mercury, cadmium, lead, arsenic) are within acceptable levels. Insignificant content of toxic elements was noted in the forage crops of the surveyed raw material zones. It was lower than the MDU: zinc, copper, lead, cadmium, mercury and arsenic less 50,0; 12,0; 2,0; 0,2; 0,01; 0,5 mg/kg, respectively. The amount of nitrates and nitrites did not exceed the maximum permissible levels, respectively, less than 100.0 and 10 mg/kg. The mycotoxin content was lower than MDU and averaged less than 0.05 mg/kg for feed. Minerals in beef are represented by a certain qualitative and quantitative composition. It has a higher content of potassium and phosphorus than in other species. When determining the mineral composition of meat, the following main mineral elements were determined: potassium, phosphorus, sodium, magnesium, calcium 2.9; 1.4; 0.6; 0.4; 0.1 g/kg, iron, zinc, copper, manganese 19.8; 45.2; 8.1 and 0.01 mg/k. Meat raw materials met the requirements of Technical Regulations for organic livestock products.
Keywords: Safety, baby food, cultivation technology, bulls.
DOI: 10.21515/1999-1703-99-236-240

References:

  1. Методологические принципы оценки мясной продуктивности и качества мяса крупного рогатого скота / Е. С. Афанасьева, Г. П. Легошин, О. Н. Могиленец, [и др.] // Moлочное и мясное скотоводство. - 2012. - № 7. - С. 6-8.
  2. Сазонова, И. В. Влияние породной принадлежности бычков специализированных мясных пород на качество говядины / И. В. Сазонова // Политематический сетевой электронный научный журнал КубГАУ. - 2012. - № 83. - С. 341-350.
  3. Тигиров, Х. Х. Продуктивные качества бычков, потребляющих консервированный сенаж / Х. Х. Тигиров, И. В. Миронова, Е. В. Позднякова, Л. А. Зубаирова [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. - 2019. - №3. - С. 33-35.
  4. Шевхужев, А. Ф. Качество мышечной ткани бычков симментальской породы различных внутрипородных типов / А. Ф. Шевхужев, Д. Р. Смакуев // Сборник научных трудов Старопольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Ставрополь, 2014. - № 3(4). - С. 305-311.
  5. ГОСТ 31798-2012 Говядина и телятина для производства продуктов детского питания: межгосударственный стандарт: утвержден и введен в действие Федеральным агентством по техническому регулированию и метрологии от 29 ноября 20121 г. - М.: Стандартинформ, 2014. - 12 с.
  6. Амерханов, Х. А. Проект концепции устойчивого развития мясного скотоводства в Российской Федерации до 2030 года / Х. А. Амерханов, С. А. Мирошников, Р. В. Костюк [и др.] // Вестник мясного скотоводства. - 2017. - № 1(97). - С. 7-11.
  7. Головко, Е. Н. Безопасность почв и кормовых растений предгорных районов Краснодарского края / Е. Н. Головко, Н. Н. Забашта // Современные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции. Сб. статей по мат. V Междунар. науч.-практ. конф., посв. 15-летию кафедры технологии хранения и переработки животноводческой продукции Кубанского ГАУ. - Краснодар, 2019. - С. 225-232.
  8. Патиева, С. В. Технология производства органического мясного сырья для создания продуктов здорового питания / С. В. Патиева, Н. Н. Забашта, Н. В. Тимошенко и др. // Современные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции, по матер. II науч.-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых. КубГАУ. Краснодар, 2016. - С. 165-174.
  9. Formation of meat productivity, nutritional value and suitability of beef for baby food / N. Zabashta, E. Golovko, I. Sinelshchikova, A. Androsova // E3S Web of Conferences. - 2020. - Sci. 210(1):03005. - DOI: 10.1051/e3sconf/202021003005.
  10. Забашта, Н. Н. Экологически безопасное производство органической говядины / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко // Сборник научных трудов СКНИИЖ по матер. 9-ой междунар. науч.-практ. конф. «Научные основы повышения продуктивности сельскохозяйственных животных». Краснодар, 2016. - Т. 1. - № 5. - С. 175-182.

Authors:

  1. Zabashta Nikolai Nikolaevich, DSc in Agriculture, professor, leading scientific employee, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine"; Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Golovko Elena Nikolaevna, DSc in Biology, Leading Researcher, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".
  3. Sinelshchikova Irina Alekseevna, PhD in Agriculture, art. scientific employee, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".