Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 94

UDC: 636.294:636.082.1
GSNTI: 68.39.57

Morphological and biochemical indicators of reindeer meat and offal

As an object of study, samples of meat products of domestic reindeer grazing in the tundra zone of the Yamalo-Nenets Autonomous Okrug and wild reindeer living in the territory of the Taimyr municipal district of the Krasnoyarsk Territory were taken. It has been established that the live weight and carcass weight of adult male wild deer significantly exceeds that of domestic males and castrated bulls by 46-53 kg or 27-32%. content of total and complete protein. In terms of calories, the meat of calves is inferior to the meat of adult animals by 19-24 kcal per 100 g. The yield of offal is 23.7-24.5% of live weight. The meat of adult male wild deer is characterized by a higher content of muscle tissue and fat than that of domestic peers, while female wild deer and calves are inferior to domestic peers in these indicators. In terms of protein content, deer by-products are inferior to muscle tissue, but exceed it in terms of vitamin C. The organoleptic characteristics of boiled meat and broth of wild reindeer exceeded those of domestic animals, which is associated with a more varied diet of the former. The results obtained confirm the high biological value of meat products of domestic and wild reindeer, which allows its use in dietary and rehabilitation nutrition.
Keywords: Reindeer, meat productivity, carcass morphology, chemical composition of venison, by-products.
DOI: 10.21515/1999-1703-94-220-228

References:

  1. Богдан, Е. Г. Характеристика оленины: исследование витаминного и жирно-кислотного состава мяса одомашненного северного оленя / Е. Г. Богдан, Е. Г. Туршук / Вестник МГТУ. - 2016. - Т. 19. - № 4. - С. 842-847.
  2. Болат-оол, Ч. К. Органолептическая оценка мяса оленей Тоджинского района / Ч. К. Болат-оол //В сборнике: Современное состояние животноводства: проблемы и пути решения. - 2018. - С. 105-106.
  3. Винникова, Л. Г. Классификация субпродуктов /Л. Г. Винникова // Технология мяса и мясных продуктов. - 2006. - 600 с.
  4. Данилкин, А. А. Охота, охотничье хозяйство и биоразнообразие. / А. А. Данилкин. - М., 2016. - 250 с. 5.
  5. Забродин, В. А. Северное оленеводство РФ: состояние, перспективы развития, научное обеспечение / В. А. Забродин А. В. Комаров // Материалы науч.-практ. конференции. - СПб., 2012. - С. 3-12.
  6. Инербаева, А. Т. Оценка качества и безопасности оленины и мясных изделий на ее основе / А. Т. Инербаева // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. - 2018. - № 48. - С. 80-86,
  7. Качан, А. П. Сравнительная морфологическая и продуктивная характеристика чукотских и эвенских оленей. / А. П. Качан, А. Д. Мухачев // Научные труды Сиб. отделения ВАСХНИЛ. - Новосибирск, 1980. - С. 38-45.
  8. Ким, Е. М. Количественный и качественный состав свободных аминокислот мышечной ткани северных оленей в зависимости от времени года / Е. М. Ким // Бюллетень НТИ НИИСХ Крайнего Севера. - 1974. - Вып. 3-4. - С. 17-19.
  9. Ким, Е. М. О биологической ценности мяса северного оленя. / Е. М. Ким // Бюллетень. НТИ НИИСХ Крайнего Севера. - 1972. - Вып. 2 (5). - С. 5-7.
  10. Колпащиков, Л. А. Технология добычи и первичной переработки диких северных оленей на суше / Л. А. Колпащиков, В. Г. Шелепов, К. А. Лайшев // Методические рекомендации. - Новосибирск, 1999. - 40 с.
  11. Макушев, Ю. Е. Морфологические особенности и мясная продуктивность северных оленей Эвенкии (на примере оленей совхоза «Суриндинский») / Ю. Е. Макушев. - Автореф. дис.. канд. с.-х. наук. - М., 1975. - 25 с.
  12. Марцеха, Е. В. Морфологический состав туши и биологическая ценность мяса дикого северного оленя Таймыра / Е. В. Марцеха, В. Г. Шелепов, Т. В. Александренко // Достижения науки и техники АПК. - 2009. - № 12. - С. 62-64.
  13. Мичурин, Л. Н. Дикий северный олень Таймырского полуострова и рациональное использование его запасов / Л. Н. Мичурин. - Автореф. дис.. канд. биол. наук. - М., 1965. - 24 с.
  14. Мухачев, А. Д. Мясная продуктивность и экстерьерно-конституциональные особенности северных оленей уральской группы. / А. Д. Мухачев // В кн.: Племенная работа в северном оленеводстве.- Норильск, 1969. - С. 102-115.
  15. Мухачев, А. Д. Мясная продуктивность северных оленей / А. Д. Мухачев, Л. А. Колпащиков, К. А. Лайшев. - Новосибирск, 2001. - 121 с.
  16. Мухачев, А. Д. Олени в таежной зоне / А. Д. Мухачев // Земля сибирская, дальневосточная. - 1987. - № 3. - С. 44-45.
  17. Мухачев, А. Д. Мясная продуктивность северных оленей. / А. Д. Мухачев., Л. А. Колпащиков, К. А. Лайшев. - Новосибирск, 2002. - 125 с.
  18. Национальный стандарт ГОСТ Р 51447-99 (ISO 3100-1-91) Мясо и мясные продукты. Методы отбора проб; Госстандарт: Москва, 2001.
  19. Павлов, Б. М. Рациональное использование ресурсов диких северных оленей Таймырской популяции / Б. М. Павлов, В. А. Куксов, В. Д. Савельев // Методические рекомендации. - Новосибирск, 1976. - 40 с.
  20. Пятнадцать лучших гипоаллергенных кормов для собак. Электронный ресурс. https://zootop.info/top-luchshih-gipoallergennyh-kormov-dlya-sobak/Дата обращения: 25.01.2022.
  21. Реджеб, А. Цепочки поставок халяльных продуктов питания: обзор литературы по устойчивым мерам и направлениям будущих исследований. / А. Реджеб, Дж. Г. Кеог, К. Реджеб, К. Дин // Продукты питания и сырье. - 2021. - № 9(1). - С. 106-116.
  22. Роббек, Н. С. Эвенская порода оленей Якутии: мясная продуктивность, биологическая и пищевая ценность / Н. С. Роббек, А. Ф. Абрамов // Ассоциация научных исследователей. - Новосибирск, 2017. - 144 с.
  23. Роббек, Н. С. Сравнительная оценка биологической ценности белков в мясе северных домашних оленей Якутии эвенской и чукотской пород / Н. С. Роббек, Н. В. Винокуров // Иппология и ветеринария. - 2019. - № 3. - С. 125-129.
  24. Соломаха, О. И. Мясная продуктивность диких северных оленей / О. И. Соломаха, Г. А. Полякова, Л. А. Мамеева [и др.]. // В кн.: Мясная продуктивность северных оленей и пути ее повышения. - Новосибирск, 1982. - С. 20-26.
  25. Соломаха, О. И. Выход мяса при отстреле диких северных оленей / О. И. Соломаха, Л. А. Мамеева, А. М Кондрат [и др.]. // Научно-технический бюллетень. - Новосибирск, 1981. - Вып. 48. - С. 39-43.
  26. Южаков, А. А. Формирование мясной продуктивности северных оленей ненецкой породы при чистопородном разведении и скрещивании с чукотской / А. А. Южаков // Домашний северный олень: вопросы экологии, морфологии, ветеринарии: Сборник научных трудов НИИСХ Крайнего Севера. - 1991. - С. 80-94.
  27. Якушкин, Г. Д. Эколого-популяционная характеристика и задачи дальнейшего изучения диких северных оленей Таймыр. / Г. Д. Якушкин, Б. М. Павлов, М. Х. Геллер [и др.]. // В кн.: Дикий северный олень в СССР. - М., 1975. - С. 53-60.
  28. Mielnik, M. B. Antioxidant and other quality properties of reindeer muscle from two different Norwegian regions. / M. B. Mielnik, A. Rzeszutek, E. C. Triumf, B. Egelandsdal // Meat Sci. - 2011. - № 89. - P. 526-532.
  29. NNR, 2012. Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating Nutrition and Physical Activity, 5th ed.; Nordic Council of Ministers: Copenhagen, 2014. P. 627.
  30. Ophof, A. A.Intake and chemical composition of winter and spring forage plants consumed by semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus) in Northern Finland. / A. A. Ophof, K. W. Oldeboer, J. Kumpula // Anim. - Feed. Sci. Technol. - 2013. - 185.- P. 190-195.
  31. Wiklund, E. Venison: Meat from red deer (Cervus elaphus) and reindeer (Rangifer tarandus tarandus). / E. Wiklund, M. Farouk, G. Finstad // Anim. Front. - 2014. - No. 4. - P. 55-61.

Authors:

  1. Laishev Kasim Anverovich, DSc in Veterinary, professor, corresponding member of the Russian Academy of Sciences, FSBSI "St. Petersburg Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences".
  2. Yuzhakov Alexander Alexandrovich, DSc in Agriculture, professor, FSBSI "St. Petersburg Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences".
  3. Mukhachev Anatoly Dmitrievich, DSc in Agriculture, professor, FSBSI "St. Petersburg Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences".