Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 102

UDC: 636.087.72:636.4.033
GSNTI: 68.39.35

Growth and development of replacement pigs depending on feeding them the feed additive "Elevit" during the growing period

Based on the conducted scientific and production experiments, it was found that feeding the additive "Elevit" to replacement pigs in the amount of 1.0; 1.5; 2.0% in addition to the main diet in the growing period from 4 to 8 months contributes to an increase in their live weight, respectively by 3.9; 7.0; 9.5%, and the average daily gain in live weight at the same time increased, respectively, by 6.4; 11.6; 15.7% compared to the control group. In addition, replacement pigs at the age of 8 months have a better development of internal organs. So, replacement pigs, which received in their diets the feed additive "Elevit" in the amount of 1.0; 1.5; 2.0% additionally exceeded their peers from the first control group in heart mass, respectively, by 3.2; 4.1; 6.3%, by weight of the lungs, respectively by 3.7; 4.0; 4.2%, by weight of the liver, respectively by 4.1; 5.9; 7.5%, by weight of the kidneys, respectively by 5.1; 5.8; 6.2%. Feeding the feed additive "Elevit" to replacement pigs during their rearing period made it possible to increase the gross weight gain of pigs by 6.5, respectively; 11.7; 15.8%, and the cost of gross weight gain of gilts increased by 18000.0 respectively; 32400.0; 43800.0 rubles compared to the control group.
Keywords: Replacement pigs, diet, feed additive "Elevit", live weight, live weight gain, internal organs.
DOI: 10.21515/1999-1703-102-287-292

References:

  1. Жернакова, Н. И. Влияние моциона на рост, развитие и воспроизводительные функции ремонтных свинок / Н. И. Жернакова, А. Н. Добудько, Т. А. Малахова, А. Б. Демиденко, О. Л. Харченко. - Белгород: Изд-во Белгородского ГАУ, 2016. - 23 с.
  2. Патиева, С. В. Влияние оптимизации кормовых рационов микроэлементами на изменение качественных показателей свинины / С. В. Патиева, А. Г. Кощаев, А. М. Патиева, Н. И. Куликова, В. В. Шкредов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 81. - С. 277-283.
  3. Забашта, Н. Н. Пробиотик, пребиотик и синбиотик в рационе свиней для получения органической свинины / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, А. Г. Кощаев // Вестник АПК Ставрополья. - 2017.- № 2(26). - С. 84-89.
  4. Жернакова, Н. И. Зеленый гидропонный корм в рационах хряков / Е. И. Жернакова, Р. А. Стрельникова, А. Н. Добудько, Т. А. Малахова. - Белгород: Изд-во ФГБОУ ВО Белгородский ГАУ, 2017. - 39 с.
  5. Шипилов, Э. А. Интенсификация и эффективность выращивания поросят / Э. А. Шипилов, Н. В. Черненко, Л. А. Решетняк, А. П. Бреславец, Т. В. Кренева. - Белгород: Изд-во ООО «Политерра», 2017. - 83 с.
  6. Кощаев, А. Г. Использование органических микроэлементов отечественного производства «ОМЭК-7М» в рационах свиней на откорме / А. Г. Кощаев, Г. С. Походня, Н. П. Шевченко, А. И. Шевченко, Ю. П. Бреславец, Т. С. Павличенко, Н. В. Перевозчиков // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 97. - С. 190-196.
  7. Чусь, Р. В. Использование различных способов обогрева в промышленном свиноводстве / Р. В. Чусь, С. В. Костенко, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2015. - № 3. - С. 10-13.
  8. Крючин, Д. В. Продуктивные качества свиноматок в подсосный период при различных технологиях содержания / Д. В. Крючин, В. Н. Гапоненко, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 82. - С. 155-159.
  9. Свинарев, И. Ю. Моделирование региональной системы разведения свиней / И. Ю. Свинарев, Ю. А. Колосов, О. Л. Третьякова, А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 114. - С. 1001-1017.
  10. Горин, В. Я. Опыт работы специализированного колхоза имени Фрунзе Белгородского района Белгородской области / В. Я. Горин, А. А. Файнов, Г. С. Походня, А. Н. Ивченко. - Белгород: Изд-во БелГСХА, 2010. - 74 с.
  11. Походня, Г. С. Использование кормовой добавки «Элевит» в рационах поросят / Г. С. Походня, Т. А. Малахова, О. Н. Тарасов // Актуальные вопросы сельскохозяйственной биологии, 2017. - № 2(4). - С. 24-29.
  12. Походня, Г. С. Свиноводство. - Том 1. Воспроизводство и племенная работа в свиноводстве / Г. С. Походня. - Белгород: Изд-во ИПЦ «Политерра», 2019. - 768 с.
  13. Навозенко, Н. А. Продуктивность свиноматок в зависимости от продолжительности у них периодов супоросности и опоросов / Н. А. Навозенко, О. В. Тарасенко, Г. С. Походня, П. И. Бреславец, Ю. П. Бреславец, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2022. - № 97. - С. 178-184.
  14. Чусь, Р. В. Разработка низкотемпературного источника локального обогрева для поросят-сосунов / Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев, С. В. Костенко, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 108. - С. 761-778.
  15. Шкредов, В. В. Разработка полиштаммовой лактосодержащей пробиотической добавки Галлобакт-Ф / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Юлдашбаев, Н. А. Сергеенкова // Аграрная наука. - 2020.- № 7-8. - С. 24-28.
  16. Чусь, Р. В. Система автоматизированной выпойки заменителя цельного молока без отсадки поросят: как она влияет на интенсивность их роста и сохранность / Р. В. Чусь, В. Н. Гапоненко, Д. В. Крючин, А. Г. Кощаев // Свиноводство. - 2021. - № 6. - С. 15-17.
  17. Шкредов, В. В. Влияние пробиотической добавки Галлобакт-Ф на рост и развитие поросят в период доращивания / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, Р. В. Чусь // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 244. - № 4. - С. 252-257.
  18. Nikitin, D. A. Ensuring the health and productivity of pigs with new immunotropic preparations / D. A. Nikitin, V. G. Semenov, L. P. Gladkikh, V. G. Tyurin, A. G. Koshchaev, R. V. Chus, Shabunin S.V. // International Journal on Emerging Technologies. - 2019. - V. 10. - No. 2. - P. 328-332.
  19. The influence of metabolic products of echinococcus granulosus on the oxidation processes in the organism of pigs / A. G. Koshchaev, T. A. Inyukina, N. N. Guguchvili, Y. A. Makarov, A. M. Gulyukin, O. P. Neverova, V. N. Shevkopljas // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - No. 9. - P. 2317-2325.

Authors:

  1. Pokhodnya Grigory Semenovich, DSc in Agriculture, professor, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  2. Perevozchikov Nikolay Vladimirovich, postgraduate student, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  3. Breslavets Yuri Pavlovich, PhD in Agriculture, associate professor, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  4. Breslavets Alexander Pavlovich, PhD in Economics, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  5. Breslavets Valentina Magomedovna, PhD in Veterinary, FSBEI HE "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  6. Chus Roman Vladimirovich, PhD in Agriculture, researcher, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  7. Gaponenko Vitaliy Nikolaevich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  8. Koshchaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, professor, Academician of the RAS, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.