Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 101

UDC: 636.5.033
GSNTI: 68.41.00

Application of molecular genetic analysis methods to evaluate the effect of symbiotic "Poultry Star" on the broiler chickens intestinal microbiom

The purpose of the work is to evaluate the effect of a synbiotic feed additive on the intestinal microbiome of broiler chickens in industrial poultry farming. “Poultry Star” was used as a synbiotic feed additive. To obtain an assessment of the action of the synbiotic on the microflora of the blind processes of the gastrointestinal tract, an experiment was conducted based on the broiler poultry farm (Russian Federation, Tver region) on feeding broiler chickens of the Ross 308 cross. Thus, the results of the research showed the introduction of the feed additive - the synbiotic Poultry Star with mixed feed at the rate of 1000 g / t has a stabilizing effect on the microbiota due to a significant increase in the number of bacteria of the genus Lactobacillales, which suppress the activity of pathogenic and conditionally pathogenic microflora. Against the background of the introduction of the synbiotic, a significant increase in beneficial bacteria of the phyla Bacteroidetes and Firmicutes, (including Lactobacillales), which are involved in the digestion of feed, was noted. The use of the Poultry Star synbiotic can be recommended for use in the technology of growing chickens for the competitive displacement of pathogenic and conditionally pathogenic microflora, restoration and normalization of the intestinal microflora throughout the entire growing cycle.
Keywords: Broiler chickens, gut microbiome, high-performance sequencing, synbiotics.
DOI: 10.21515/1999-1703-101-232-238

References:

  1. Кощаев, А. Г. Влияние способа выращивания и кормления с применением кормовой добавки на организм перепелов / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Лысенко, Н. В. Меренкова, А. Н. Иванеева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 90. - С. 104-112.
  2. Петенко, И. А. Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
  3. Кощаев, А. Г. Изучение хронической токсичности пробиотической кормовой добавки Трилактосорб для использования в мясном перепеловодстве / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, Е. И. Мигина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 48. - С. 133-138.
  4. Лаптев, Г. Ю. Микробиом сельскохозяйственных животных: связь со здоровьем и продуктивностью / Г. Ю. Лаптев, Н. И. Новикова, Е. А. Йылдырым [и др.]. - Санкт-Петербург : Проспект Науки, 2020. - 336 с.
  5. Бойко, А. А. Мясная продуктивность цыплят-бройлеров в зависимости от условии содержания и кормления при использовании в рационе микробной добавки / А. А. Бойко, А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. Х. Шантыз, А. В. Лунева, С. В. Копыльцов // Ветеринария и кормление. - 2022. - № 3. - С. 8-11.
  6. Кощаев, А. Г. Оценка продуктивности и качества мяса цыплят-бройлеров при исследовании фармакологических свойств новой кормовой добавки / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, А. А. Бойко, А. Х. Шантыз, М. Н. Лифенцова, М. Г. Яковец, О. П. Неверова // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 88. - С. 157-164.
  7. Кощаев, А. Г. Пробиотическая кормовая добавка в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, А. В. Лихоман // Зоотехния. - 2015. - № 10. - С. 4-6.
  8. Кощаев, А. Г. Продуктивность и мясные качества перепелов при использовании пробиотической кормовой добавки / А. Г. Кощаев, Г. В. Фисенко, Ю. А. Лысенко, Г. А. Плутахин, Т. М. Шуваева, Е. В. Ильницкая, А. С. Родионова // Аграрная наука. - 2015. - № 11. - С. 15-18.
  9. Шкредов, В. В. Разработка полиштаммовой лактосодержащей пробиотической добавки Галлобакт-Ф / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Юлдашбаев, Н. А. Сергеенкова // Аграрная наука. - 2020. - № 7-8. - С. 24-28.
  10. Кощаев, А. Г. Сезонные факторы, влияющие на продуцирование микотоксинов в зерновом сырье / А. Г. Кощаев, И. Н. Хмара, О. В. Кощаева, С. С. Хатхакумов, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 96. - С. 1114-1133.
  11. Якубенко, Е. В. Сравнительная оценка эффективности применения пробиотика трилактобакт в перепеловодстве / Е. В. Якубенко, О. В. Кощаева, В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 1. - С. 5-9.
  12. Радченко, В. В. Сравнительный анализ и пробиотический потенциал новых штаммов рода Lactobacillus из эволюционно закрепленных микробных ассоциаций желудочно-кишечного тракта дикой птицы / В. В. Радченко, Е. В. Ильницкая, Т. М. Шуваева, М. В. Александрова, А. В. Лунева, Ю. А. Лысенко, Н. Ю. Басова, А. Н. Некрасов, А. Г. Кощаев // Биофармацевтический журнал. - 2020. - Т. 12. - № 1. - С. 25-30.
  13. Тюрина, Д. Г. Ожидания потребителей о безопасности мяса птицы в связи с заменой кормовых антибиотиков в рационах цыплят-бройлеров / Г. Ю. Лаптев, Н. И. Новикова [и др.] // Птицеводство. - 2021. - № 1. - С. 49-53.
  14. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  15. Хмара, И. Н. Микотоксикоз перепелов при экологически релевантном уровне нескольких микотоксинов / И. Н. Хмара, И. В. Хмара, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 69. - С. 262-267.
  16. Шевченко, А. И. Естественная резистентность мясной птицы и ее фармакокоррекция пробиотиками и синбиотиками / А. И. Шевченко, С. А. Шевченко, Ю. Н. Федоров // Сельскохозяйственная биология. - 2013. - Т. 48. - № 2. - С. 93-98.
  17. Эффективность использования кормовой добавки «СБТ-ЛАКТО» в рационе сельскохозяйственной птицы / А. Г. Кощаев, А. Х. Шантыз, В. Б. Одеянко, Ю. А. Лысенко, А. А. Бойко // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 243. - № 3. - С. 138-142.
  18. Awad, W.Intestinal Structure and Function of Broiler Chickens on Diets Supplemented with a Synbiotic Containing Enterococcus faecium and Oligosaccharides / W. Awad, J. Böhm, K. Ghareeb // International Journal of Molecular Sciences. - 2008. - V. 9(11). - P. 2205-2216.
  19. Hassanpour, H. Effects of synbiotic on the intestinal morphology and humoral immune response in broiler chickens / H. Hassanpour , A. K. Zamani Moghaddam , M. Khosravi, M. Mayahic // Livestock Science. - 2013. - V. 153. - No. 1-3. - P. 116-122.
  20. Khomayezi, R. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: an overview of their delivery routes and effects on growth and health of broiler chickens / R. Khomayezi, D. Adewole // World's Poultry Science Journal. - 2022 - V. 78. - No. 1. - P. 57-81.
  21. Mohammed, A. A. Effect of dietary synbiotic supplement on behavioral patterns and growth performance of broiler chickens reared under heat stress /A. A. Mohammed, J. A. Jacobs, Gr. Murugesan // Poultry Science. - 2018. - V. 97. - No. 4. - P. 1101-1108.
  22. Mohammed, A. Effect of a synbiotic supplement on cecal microbial ecology, antioxidant status, and immune response of broiler chickens reared under heat stress / A. Mohammed, S Jiang, J. Jacobs, Hw. Cheng // Poultry Science. -2019. - V. 98. - No. 10. - P. 4408-4415.
  23. Quality of broiler chicken meat with the use of various methods of growing / I. P. Saleeva, V. S. Lukashenko, A. G. Koshchaev, V. G. Volik, D. Yu. Ismailova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - Т. 10. - No. 11. - С. 2979-2984.
  24. Semenenko, M. P. Realization of the bioresource potential of the broiler chickens when using the natural bentonites / M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koschaev // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2017. - Т. 3. - No. 1. - С. 19-24.
  25. Surai, P. F. Antioxidant Defence Systems and Oxidative Stress in Poultry Biology: An Update / P. F. Surai, I. I. Kochish, V. I. Fisinin, M. K. Kidd // Antioxidants (Basel). - 2019. - V. 8. - No. 7. - P. E235.
  26. Surai, P. F. Antioxidant systems in poultry biology: Nutritional modulation of vitagenes / P. F. Surai, I. I. Kochish, V. I. Fisinin // European Journal of Poultry Science. - 2017. - V. 81. - P.1612-1699.
  27. Surai, P. F. Taurine in poultry nutrition / P. F. Surai, I. I. Kochish, M. T. Kidd // Animal Feed Science and Technology. - 2020. - V. 260. - P. 114339.

Authors:

  1. Kochish Ivan Ivanovitch, DSc in Agriculture, professor, Academician of the RAS, Head of Department, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Moscow state Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA by K.I. Skryabin”.
  2. Myasnikova Olga Vyacheslavovna, PhD in Biology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Moscow state Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA by K.I. Skryabin”.
  3. Nikonov Ilia Nikolaevitch, PhD in Biology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Moscow state Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA by K.I. Skryabin”.
  4. Lasenko Maria Vladimirovna, post-graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Moscow state Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA by K.I. Skryabin”.
  5. Shkarlat Pavel Evgenievich, PhD in Biology, Technical Director, DSM Nutritional Products Ltd.